2011. április 30., szombat

Növények a mágiában: galagonya

Galagonya


Latin név: Crataegus oxyacantha - cseregalagonya, Crataegus monogyna - egybibés galagonya
Nem: maszkulin
Elem: tűz
Bolygó: Mars
Csillagjegy: Kos, Skorpió
Istenség: Artemisz, Hymen, Maia, Cardea, Flora, Blodeuwedd
Ünnep: Beltane
Felhasználható: tündérmágia, termékenység, megtisztítás, boldogság, szüzesség. halászat, szerelem, védelem
Virágnyelv: remény - "A megjegyzéseid ellenére tovább próbálkozok szerelmed elérésével.


Valaha a görög és római esküvőkön - a menyasszonyok koszorújának részeként különösen - kedvelt díszítésnek számított, de az oltárokat is ellátták vele. Ez valószínűleg termékenységnövelő hatása miatt lehetett így. De boldogsághozónak is tartják, kiváltképp a bajban lévőknek, szomorúaknak és a depressziósoknak (ezen célból elég az is, ha magánál hordja az illető). Az bogyói az oltárodra helyezve szerencsét hoznak és örömet.
A galagonyát a szüzességgel is kapcsolatba hozták, főleg annak a megtartásával. Ezen célból a leveleit a matrac alá lehet tenni, vagy szétszórni őket a hálószobában. A törökök viszont ezt a növényt, különösen a virágának az illatát, a szexualitással hozták kapcsolatba, kiváltképpen a női nemével. A középkor folyamán is sokszor használták a testi szerelem jelképeként. Különféle szerelmi jósló eljárások is kapcsolódnak a hozzá május elsején, de felhasználták szerelmi varázslatokban is.
A rómaiak a leveleiből készült teát azért fogyasztották, hogy távol tartsák a boszorkányok varázslatait. A leveleket a bölcsőkbe is beletették, hogy megóvják a kisbabákat ugyanezen veszélytől. A szerbek pedig a belőle készült bölcsőket tartották a biztos védelem zálogának, de galagonya karókat használtak a vámpírok "megölésére" is. Mindezeken kívül jó oltalmazónak tartották villámcsapások és a viharok okozta károk ellen. A házban elhelyezve pedig távol tartott minden gonosz szellemet.
A római templomokban pedig, megtisztításért égették, de az írek is megtisztító hatásúnak gondolták. Ezen célból ma is fel lehet használni, új házak, betegszobák és mágikus munkák helységeinek körbefüstölésére. A galagonya teája is jó erre, körbehintve az otthonodban vagy a felmosóvízbe keverve.
A teuton hagyományokban a halál szimbólumának számított, és fáját temetési máglyákban használtak. De máshol is kapcsolatba hozták a halállal. Írország egy részén például úgy tartották, hogy egy halott ember szétszórt hamvaiból nőtt ki a galagonya.
Hagyományos virágnak számít a május elsejei díszítéshez. A "május rudak" (angol: may pole) dekorálásához is alkalmazták, valamint Cornwallban a bejárati ajtókat díszítették vele ekkor. Ám a házba bevinni tilos volt, mert szerencsétlenséget hozott magával. A galagonyáról, egyes helyeken, már ágakat sem volt szabad leszedni, legalábbis, ha egy magányosan álló bokorról volt szó. A galagonya ugyanis a tündérek fája, akik nem szívlelik, ha azt mások "megdézsmálják". Ezenkívül mind a tündérekről, mind a boszorkányokról úgy tartották, hogy kedvelnek alatta táncolni. A boszorkányok továbbá, képesek is átváltozni ezen növénnyé. Épp ezért nem szerencsés az év bizonyos napjainak estéin (Beltane, Samhain vagy nyárközép) alatta tartózkodni.
Ha pedig halászni mész, vigyél magaddal egy kis darab galagonyát, hogy biztosítsd a jó fogást.

Gyógynövényként: A virágos ágvégeit, a leveleit és a terméseit gyűjtik. Harmonizálja a vérnyomást. Csökkenti vagy akár meg is szünteti a szívritmus zavarokat. Erősíti a szívizomsejteket, fokozva azok teljesítő képességét és csökkenti a szívgörcs kialakulásának veszélyét. Javítja a szív koszorúereiben a keringést, és az érelmeszesedés és az ideges eredetű szívpanaszok gyógyszere is. Hatása csak hosszabb távú alkalmazás esetén érezhető.






Források:
Richard Webster: Flower and Tree Magic: Discover the Natural Enchantment Around You
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
A. J. Drew: A Wiccan Formulary and Herbal
Raven Grimassi: Beltane: springtime rituals, lore & celebration
Donald Watts: Dictionary of Plant Lore
Susan Gregg: The Complete Illustrated Encyclopedia of Magical Plants
Gary R. Varner: Sacred wells: a study in the history, meaning, and mythology of holy wells
Gyönyösi Anna: Gyógynövény ABC


Nem vagyok gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből származik. Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a doktorod véleményét a gyógynövények használatáról (néhány dolog egyszerűen nem szereti azt, ha együtt használják őket, és nemhogy segítenének, hanem csak ronthatnak a helyzeten)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...