2014. augusztus 14., csütörtök

Miért ártalmasak az "energiák"?

Mielőtt még bármibe is belekezdenék, szükségesnek érzem tisztázni, hogy a cím kissé becsapós. Nem arról fogok ugyanis írni, hogy azok a manapság "ártó energiáknak" nevezett érzések miért is ártalmasak, hanem arról, hogy maga az energiák képzete miért is lehet veszélyes egy valódi boszorkányi gyakorlat kiépítéséhez.


Az "energiáknak" nagyon nagy divatja van mostanság, és már egy joker kártyához hasonlóan működnek a legtöbb körben: bármi is történjen, azt a valamilyen (jó, rossz, pozitív, negatív, stb.) energia okozza. Én személy szerint nem követem ezt a nézetet, az energia szó ilyen módú használatát pedig nem tartom helyesnek, sem tudományosan, sem néprajzilag, más kultúrák képzeteihez hasonlítva. Viszont a fő problémám vele mégsem a helyessége, vagy helytelensége, hanem az a gondolkodásmód, amit a kezdő boszorkányokban, vagy hasonló érdeklődési körű emberekben kifejleszthet a környező világgal kapcsolatban.

Az "energiákon" alapuló gondolkodásmód szerint, minden energia, legyen szó kedvenc ásványunkról, virágunkról, a háziállatunkról, vagy éppen mi magunkról. Ám az elképzelés szerint ez csak "energia", mely ugyan lehet pozitív vagy negatív, esetleg bizonyos viselkedésre hajlamosabb (pl. pénzt hozó energia), de attól még alapvetően csak egy erő, mely viszont egy "magasabb tudatú" illető (aki általában az ember) akarata által irányíthatóvá válik. Így lesz az, hogy míg egy-egy kőről, vagy növényről általánosan elfogadott az a nézet, hogy bizonyos "energiákkal" bír, addig az már nem, hogy az a kő, vagy növény ezen "energiái" felett rendelkezni is képes. Mert gondoljunk csak bele, mikor kérdezi meg bárki is egy ásványtól, hogy most éppen el akar-e végezni valamilyen munkát? Vagy egy adott varázslathoz kellő növénytől? Sőt, akár az esetleges állati részektől is? Az "energia" erőt ad a fizikai világ részeinek, de mással nem ruházza fel őket. A döntés meghozatalának képessége úgy látszik, átkerül az emberek, vagy esetleg az emberek által isteneknek, nagy szellemeknek, angyaloknak és más "magasabb rezgésszintűnek"  gondolt lények kezébe. És épp ez a probléma: a fizikai világ tudatlannak való beállítása, mely csak a mi alkalmazásunkra vár, hasonlóan az okos telefonjainkhoz és autóinkhoz.

Ezzel az elképzeléssel elég erősen szembe helyezkedik a világszerte ismert animizmus, mely magának a boszorkányságnak is az egyik legfontosabb alapköve. Maga a képzet első hallásra nagyon egyszerűnek tűnik: mindennek lelke van. Ám ennek a három szónak a teljes jelentése már sokkal szélesebb. Most nem áll szándékomban minden vonatkozását ecsetelni, de azt megjegyezném, hogy a lélekkel való rendelkezéssel az is együtt jár, hogy mindennek tudata van, vagyis minden képes önálló döntéseket is hozni. Tehát nem csak passzív fizikai formába öntött "energiákról" van szó, hanem saját akarattal rendelkező létezőkről. Ez az a nézet, ami képes nekünk igazán megtanítani, hogy minden összefügg mindennel és, hogy mennyire egymásra is vagyunk utalva itt a Földön. Ugyanis, amikor belátjuk, hogy a világ nem a saját döntéseink és akaratunk körül forog, és felfogjuk, hogy még a reggelinkhez is mennyi élőlény áldozatára volt szükség - csak ekkor kezdjük majd megérteni, hogy hova is tartozunk ebben a világban, és kinek is jár igazán a tiszteletünk. De működő kapcsolatot is csak akkor tudunk kiépíteni a világ létezőivel - szellemekkel, totemekkel, ősökkel, növényekkel és állatokkal, hegyekkel és felhőkkel -, ha elismerjük, hogy a tudat és a lélek jelensége egy, az Univerzumunk minden tagjára vonatkozó tény, nem pedig egy emberi kiváltság csupán.

Az energiák képzete egy egészségtelen világszemléletet rejt magában, és épp ez teszi ártalmassá, a boszorkányok útját megnehezítővé. Persze tudom, hogy sok neopogány az energiákat és az animizmust is elfogadja sőt, a kettőt magukban teljesen össze tudják igazítani. Nem is ő ellenük, vagy a képzeteik ellen akarok most felszólalni. Csupán fel szeretném hívni mindenki figyelmét erre a nehezen észrevehető veszélyre. Mert míg energiákkal bőven foglalkozik minden ezoterikus, neopogány, wicca és magát boszorkánynak mondó író, addig az animizmus már sokkal ritkábban kerül a terítékre. Ez egyben azt is jelenti, hogy az energiák képzetével járó mechanikus világnézettel is sokkal többször találkozik az ember, mint azzal, hogy mindennek tudata van. Így pedig könnyen abba a hibába eshet bárki, hogy az animizmus gondolata csak egy szépnek talált képzet marad a fejében, amit a gyakorlata már egyáltalán nem is tükröz. Sőt, a legtöbb kezdő az animizmussal meg sem fog ismerkedni, csupán azzal, hogy hogyan lehet az ásványaiból kiirtani a benne vélt negatív energiákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...