Növények a mágiában

A növények az egyik legkedveltebb varázslat-hozzávalónak számítanak, különféle szertartások és ünnepek jellegzetes díszei, kellékei, de számtalan babona és néphit is kapcsolódik hozzájuk. A következő leírásokban ezeket a hagyományokat próbálom egy-egy növényre vonatkozóan bemutatni.
A bejegyzések elején található egy rövidke felsorolás, melyben pár általános tudnivalót jegyzek le minden növényről. A latin név szerepel legelsőnek, hiszen ez alapján lehet pontosan beazonosítani, hogy mely növényről is van éppen szó. Sokszor előfordul, hogy a közeli rokonságban lévő fajok közt nem tesz különbséget a néphagyomány (vagy legalábbis a források kétértelműsége miatt már nem tudunk különbséget tenni). Ez a helyzet pl. az ókori írásokban szereplő „almával”, mely almán kívül lehetett akár barack is, míg az egybibés- és kétbibés galagonyákat csak a tudományos források választják el egymástól. Más rokon fajok esetében viszont az egyezéseken túl az adott fajoknak is meg vannak a maguk sajátos képzetei (pl. fekete és fehér üröm).

Következőnek a növények „neme” szerepel, mely szerint lehetnek femininek, vagy maszkulinok. Ez a felosztási szokás még az ókori görögökhöz és az ő növényismeretükhöz, illetve gyógyítási eszmerendszereikhez nyúlik vissza. Az első hozzáállás szerint sokszor egy név alatt szereplő maszkulin és feminin változatok jelenthették pl. a fák porzós és termős változatait, vagy akár teljesen más fajokat is, melyeket valamiért egymás változatainak gondoltak. A másik gondolkodásmód alapján léteztek forró, száraz (maszkulin), és hideg, nedves növények (feminin), amik ezen tulajdonságaik alapján tudtak az embereknek segédkezni a gyógyításban. Ezt a második módszert aztán átvették a középkori herbáriumok is, majd a tudomány fejlődésével ez a felosztási módszer kiszorult az ezoterikus körökbe. Manapság pedig már sok helyen nem a növény nemeként értelmezik ezt a felosztást, hanem a szerint, hogy milyen „energiája” van. Ezt viszont én nem tartom valami szerencsésnek, így inkább az eredeti szóhasználatot alkalmazom.

Következőnek a növényekhez rendelt bolygók és csillagjegyek kerülnek megemlítésre. Már az ókori rómaiak is összekapcsoltak bizonyos növényeket bizonyos istenekkel, és rajtuk keresztül bizonyos bolygókkal. Aztán a középkori tanult mágiában ez a hagyomány tovább élt és fejlődött, mígnem Nicholas Culpeper híres, egyáltalán nem mágiagyakorlóknak szánt herbáriumába is bekerült, amiben a növények asztrológiai vonatkozásai alapján való gyógyítást tette populárissá. Ez aztán a hétköznapi gyakorlatból megint csak kiszorult, ám a varázslatok űzői számára még ma is használt rendszernek számít.

Az istenségek pontban olyan istenek és istennők nevei szerepelnek, melyek a legendákban, mítoszokban valamilyen módon szoros kapcsolatba hozhatók az adott növénnyel, vagy a növény kimondottan szentnek számít nekik.

Következőnek azon ünnepek kerülnek megemlítésre, melyeken jellegzetesen szokás az adott növényt valamilyen módon alkalmazni. Aztán a népszokásokban előforduló mágikus célokról írok, melyekre a növényt alkalmazták, majd, hogy a néphit szerint mit jelent, ha vele álmodunk. Végezetül pedig szó esik még a virágnyelvi jelentéséről is. Növények listája

A-Á: akác (fehér), angyalgyökér, aranyvessző, áfonya,

B: bársonyvirág, békalencse, birsalma, búzavirág, bükkfa,

C-CS: ciklámen, csalán (csípős), csarab, csillagánizs,

D:

E-É:

F: fahéj, füstike (orvosi),

G-GY: galagonya, gilisztaűző varádics, gyermekláncfű, gyertyán, gyújtoványfű, gyűszűvirág,

H: hársfa, holdviola, hóbogyó, hóvirág, hunyor,

I-Í: ibolya, iringó, iszalag (erdei),

J: jácint, jegenyefenyő,

K: kankalin (tavaszi), kerek repkény, krizantém,

L: lucfenyő,

M: mandula, martilapu, mikulásvirág,

N-NY: napraforgó, nárcisz,

O-Ó: olocsán csillaghúr,

Ö-Ő: őszirózsa, őszi kikerics,

P: pomelo, puszpáng,

R: retek,

S-SZ: sáfrány (kerti), szagos müge, százszorszép,

T-TY: tök, tulipán,

U-Ú: útifű,

Ü-Ű:

V-W: vörösfenyő,

Z-ZS:
Az égitestekhez tartozó növények általános jellemzése


 
Növényi szellemekkel való munka

Kérlek, ne nézd le a növényeket!
Ültess egy virágot - ismerj meg egy szellemet
Növényi segítők - vagy hogyan lesz egy komoly gyakorlatból New Age maszlag 
A gabona szelleme


Kert

Boszorkányság a kertben - gondolatok a kertmágiáról 
Kertészkedés a Hold szerint 
Mágikus kertek 
Kerttel kapcsolatos mágikus megfelelések 
Ízelítő a kertészkedés folklórjából 
Hekaté kertje


A boszorkány herbáriuma
 Ezt a sorozatot Erdész barátommal közösen készítettük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...