2011. március 20., vasárnap

A tavasz virágai - Jácint


 Jácint
Latin név: Hyacinthus orientalis
Nem:feminin
Elem:víz
Bolygó: Vénusz, Uránusz
Csillagjegy: Bika, Mérleg
Ünnep: Ostara (tavaszi napéjegyenlőség)
Istenség: Apolló
Felhasználható: szerelem, védelem, boldogság, gyász feldolgozása, nyugodt alvás
Virágnyelv: kék virágú - elkötelezettség ("Szerény, elkötelezett szolgád vagyok"); fehér virágú - csodálat ("Csodállak és tisztellek")
Álmodni róla: igény az élvezetekre, az élvezetes élet hírnöke

Lacinthe d'orien Botanical Illustration -
Pierre Joseph Redoute c.1827 -1830
Szárított virágait szerelmi varázslatokban lehet használni, vagy viselheted is bármiféle szerelmi probléma megoldására. Viselve a szülést is megkönnyítheti, vagy segítheti az összetört szív meggyógyulását. A rózsaszín virágok pedig általánosan is támogatják a szeretetet és a békét. Sőt, ha ezen színű virágokat különösen kedveled, az annak a jele, hogy szeretetre méltó és kedves természettel rendelkezel.
A jácint a hálószobában virágozva megvéd a rémálmoktól, és nyugodt alvást hoz. A virágok megszárítva, és lefekvés előtt füstölőként égetve szintén hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. De, ha mégis megtörténik a baj, és rosszat álmodsz, akkor ébredés után szagolj bele egy jácintvirágba, és jobban fogod érezni magad.
A jácint szagolása még jó hatással van azokra, akik gyászolnak, mert elvesztették egy szerettüket, vagy a depressziótól szenvedőknek.
Ezen virág elősegíti a játékosságot is, és a sportolásban is segítséget nyújthat. Épp ezért, ha azt szeretnéd, hogy valaki játékosabb legyen, helyezz el a közelében jácintot, vagy adj neki egyet.
Azért a jácintnak is megvan a maga árnyoldala. Állítólag ez a növény nő az alvilág kapujában. A fehér és bíbor virágokról pedig azt tartották, hogy halált jelentenek, épp ezért nem tartották szerencsésnek a jácint ajándékba adását.

Habár szinte minden forrásként használt könyvben a jácint neve alatt szerepelt az Apollóról és Hyakinthosról szóló mítosz, én mégsem tartom ide tartozónak. Ennek az oka pedig az, hogy egy számomra kedves, és megbízhatónak tartott weboldalon (a források közt megtalálható a cím) az áll, hogy a mai jácint nem egyenlő a mítoszban szereplő virággal. Hyakinthos véréből szarkalábak nőttek, nem pedig jácintok. De, mivel más mítoszt/legendát nem leltem róla, így most itt van Apolló és Hyakinthos története:

Hyakinthos egy spártai király és a múzsa Klió gyermekeként született. Nagyon szép fiatal férfinek nőtt fel, olyannyira szépnek, hogy még az isten Apolló szerelmét is elnyerte. Egy nap diszkosz dobásban versenyeztek egymással. Itt kettéválik a történet. Az egyik változat szerint, az Apolló által eldobott diszkosz visszapattant a földről, és fejen találta Hyakinthost. A másik változat szerint Zephürosz, a nyugati szél, ki szintén szerelmes volt a fiúba, eltérítette az eldobott diszkosz pályáját, ami így fejen találta szerelmét. A végeredmény mindkét változat szerint ugyanaz, Hyakinthos meghal. Apolló fájdalmában kijelentette, hogy a fájdalmának jeleként egy világ fog születni, mire a földből, amit a fiú vére áztatott, jácintok (vagy szarkalábak) nőttek.

Források:
Gerina Dunwich: Herbal Magick
Christopher Penczak: City Magick
Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore and the Occult Sciences of the World 2. kötet
Richard Webster: Flower and Tree Magic: Discover the Natural Enchantment Around You
Sophia,Denny Sargent: The Magical garden
Lexa Rosean: The Encyclopedia of Magickal Ingredients
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
Klausbernd Vollmar: The little giant encyclopedia of dream symbols  
A. J. Drew: A Wiccan Formulary and Herbal
Vivian A. Rich: Cursing the Basil: And Other Folklore of the Garden
http://www.theoi.com/Flora1.html  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...