2011. március 25., péntek

A tavasz virágai - Nárcisz


Nárcisz
Latin név: Narcissus spp.
Nem: feminin
Elem: víz
Bolygó: Vénusz, Jupiter
Csillagjegy: Nyilas, Halak, Ikrek
Ünnep: Ostara (tavaszi napéjegyenlőség)
Felhasználható: szerelem, termékenység, szerencse, boldogság, védelem
Virágnyelv: önimádat "Csak önmagadat szereted" vagy tisztelet és elismerés "Nagyon csodállak"
Álmodni róla: kibékülés egy régi baráttal; a múlt történtei elfelejtődnek és folytatni tudjátok majd a barátságot, mintha mi sem történt volna

Friss virágai a házban jólétet hoznak és felvidítanak, habár az angol babonák szerint nem volt célszerű a kislibák kikelése előtt a házba bevinni, mert az bajt hozott a baromfik számára. Ezt úgy lehetett kivédeni, ha egyszerre sok virágot visznek be (minimum 13 szálat), és semmiképpen sem 2-3 szálat. Ennek az elgondolásnak egy másik változata szerint a tojásokon ülő mama-libának nem volt szabad nárciszt látnia, különben kikelés után megölte a kicsiket. Ezenkívül még egy olyan elképzelés is él a nárciszról, hogy ha a szabadban látsz egyet, és a virága feléd tekint, akkor hamarosan meg fogsz halni.
A nárcisz a szívedhez közel viselve szerencsét és szerelmet vonz. A szerencsédet erősíti továbbá, ha a fürdővizedbe rakod, és így új embereket is vonz az életedbe. Az év első nárcisza is szerencsés, és ha megleled, egy évig "több aranyad lesz, mint ezüstöd".
Kívánság- és szerelmi varázslatokban is használható. A szárított virágszirmait rózsaszirmokkal keverve tedd a szerelmed képe köré, ha azt szeretnéd, hogy visszatérjen hozzád. A nárcisz viselve, vagy a hálószobába rakva intenzív szenvedélyt inspirál, és növeli a termékenységet. Épp ezért, használhatod a Tavasz Istenének és Istennőjének a tiszteletére, hogy elősegítsd a segítségével a termékenységüket.
A friss virágok vagy a szárított nárciszszirmok az oltáron vonzzák a barátságok szellemeket.
A nárcisszal gyógyítottak is, erre különösen az egyébként mérgező hagymáját tartották alkalmasnak. Pl: a görögök szerint a nárciszhagyma gyógyította az impotenciát. De állítólag a tiszta zsebkendőbe bugyolált hagymája magadon hordva a gonosz szellemek általi megszállásra és az őrültségre is megoldást jelentett. A hagyma ugyanígy előkészítve továbbá jó védelmező talizmán is, és a házban elhelyezve kiűzi a gonoszt. A marokkóiak szerint pedig elég volt megszagolni ezt a virágot ahhoz, hogy immúnissá váljanak a szifilisz ellen, vagy ha már elkapták, akkor ugyanez a módszer gyógyszernek is megfelelő volt.

Mítosz a nárciszról:
Narkisszosz egy folyóisten, Kephisus és egy nimfa fia volt. Messze földön híres volt a szépsége, és sok nimfa járt utána, ám ő mindegyiket visszautasította. Az egyik visszautasított nimfa pedig bosszúért kezdett imádkozni Nemezis istennőhöz, aki meghalgatta kérését, mi szerint Narkisszosz essen szerelembe, de ne szerezhesse meg szerelme tárgyát. Így történt, hogy amikor egyszer Narkisszosz az erdőben vadászott, megállt egy pataknál inni, és meglátta a saját tükörképét, amibe azonnal beleszeretett. Ez az érzés pedig olyannyira erős volt, hogy el se tudott mozdulni tükörképe elől, és ott lelte halálát, és a holttestéből lett az első nárcisz.

Források:
Richard Webster: Flower and Tree Magic: Discover the Natural Enchantment Around You
Lexa Rosean: The Encyclopedia of Magickal Ingredients
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
Lady Sabrina:  Secrets of Modern Witchcraft Revealed
Ellen Dugan: Cottage Witchery
Donald Watts: Dictionary of Plant Lore
Stephanie Rose Bird: Sticks, Stones, Roots & Bones: Hoodoo, Mojo & Conjuring with Herbs
Vivian A. Rich: Cursing the Basil: And Other Folklore of the Garden  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...