2011. július 10., vasárnap

Növények a mágiában: angyalgyökér

Angyalgyökér

Latin név: Angelica archangelica (vagy Archangelica officinalis)
Nem: maszkulin
Elem: tűz
Égitest: Nap
Csillagjegy:  oroszlán
Istenség: Venus
Felhasználható: gyógyítás, védelem, inspiráció, démonűzés, látomások,

Az angyalgyökér híres kitűnő védelmező tulajdonságáról. Ezen erőit már csak egyszerűen a kertben nőve is kifejti, de rengeteg más alkalmazási módja is van. Be lehet vele szórni a ház négy sarkár (vagy a ház minden szélét), hogy távol tartsa a gonoszt. A szárított gyökerét egészben egy cérnán vagy egy bőrszalagon az ajtó felé lehet akasztani, hogy az őrizze a bejáratot, és eloszlassa minden rossz akaratát az ajtók átlépőknek. Valaha gonosz szellemek és boszorkányok ellen hordták, míg az eszkimók a jegesmedvék távol tartására viselték. A gyerekeknek a parasztok a leveleiből nyakláncokat készítettek a boszorkányok ellen. A középkorban a gyökerének fogyasztását biztos módnak tartották a pestis megelőzésére. A boszorkányokkal olyannyira összeférhetetlennek tartották, hogy egyszer egy boszorkánysággal megvádolt nő azzal próbálta bebizonyítani ártatlanságát, hogy ez a növény is nőtt a kertjében.
Fürdővízhez adva eltávolítja az átkokat, rontásokat és mindenféle más kellemetlen energiát és varázslatot, de megerősítésre és gyógyításra is alkalmas. A virágából és a leveléből a kezeidnek megtisztító hatású kézmosóvizet készíthetsz.
Füstölőként is használható oltalomért vagy gonosz szellemek elűzéshez, de akár gyógyításhoz is. A gyökere füstölőként jó szellemek vonzására is alkalmas, jó felajánlás a számukra.
Az amerikai indián törzsek szerint szerencsét hoz a gyökere a zsebben hordva a szerencsejátékosoknak. Az angyalgyökér a szerelmi mágiában is alkalmazható, hogy egy kapcsolatra áldást adjon és, hogy biztosítsa benne a jóindulatot. Teája használható általános jólétet biztosító varázslatokban, vagy a segítő szellemedhez való közeledések alkalmával. Állítólag a levelek elszívása pedig látomásokat okoz.
A lappok úgy tartották, hogy a gyökerének rágása hosszú életet ad, rituáléikban pedig a dohányhoz hasonlóan füstölték. A költőiket is vele koronázták, mert azt gondolták róla, hogy inspirációt ad.

Gyógynövényként:
A levelét, a termését és a gyökerét gyűjtik.
A gyökere belsőleg elsősorban a kiválasztó szervekre van hatással, de az idegrendszert és a vérműködést is érinti. Sápadtságnál, vérszegénységnél, gyengeségnél, ideges fejfájásnál és légcsőhurutnál alkalmazható. De jó étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, szélhajtó, idegerősítő és izzasztó is. Gyomor- és epebántalmak ellen is hatásos.
A leveléből vizelethajtó és erősítő teát lehet készíteni. A termése pedig étvágyjavító, vizelethajtó, gyomor- és bélhurut, epe- és idegbántalom elleni teához keverhető. 2-6 szem magja étkezés után fogyasztva elősegíti az emésztést.

Otthonodban:
A magjai elégetve alkalmasak szobák illatosítására. A száraz levelei potpourrikban megkötik azok illatát.

Konyhában:
Az angyalgyökér fiatal levelei salátákhoz adhatók, a szárát pedig kandírozni lehet. A szára és a levele együtt, fogyasztás előtt beleáztatva finom ízt ad a száraz fehérboroknak. Jól kombinálható az íze a mentával, gyömbérrel, fahéjjal és a vaníliával.


Források: 
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
Christopher Penczak: The Witch's Heart: The Magick of Perfect Love & Perfect Trust 
Patricia Telesco: Kitchen Witch's Guide to Brews and Potions 
Donald Watts: Dictionary of Plant Lore
Ernest Small,National Research Council Canada: Culinary herbs 
Margaret Roberts: Margaret Roberts' A-Z of herbs 
Llewellyn's 2011 Witches' Datebook 
Shatoiya De la Tour: Earth mother herbal: remedies, recipes, lotions, and potions from Mother Nature's healing plants 
A. J. Drew: A Wiccan Formulary and Herbal
D.A. Schulke:Viridarium Umbris: The Pleasure-Garden of Shadow
Rápóti Jenő - Romváry Vilmos: Gyógyító növények
Varró Aladár Béla: Gyógynövények mint háziszerek




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...