2011. október 28., péntek

Növények a mágiában: bársonyvirág


Latin név: Tagetes spp.
Nem: feminin
Elem: tűz
Égitest: Nap
Ünnep: Lughnasadh, Mabon, Samhain
Istenség: Xochiquetzal, Macuilxochitl, Huitzilopochtli, Xiuhtecuhtli, Coyolxauhqui, Tlaloc
Virágnyelv: irigység
Felhasználható: gazdagság, halottak szellemével való munka, védelem, dicsőség

A virágaiból fűzért lehet készíteni, amit aztán az ajtóval szemben szokás felakasztani, hogy megakadályozza mindenféle gonosz belépését a házba.
Az egyik faját valaha az aztékok Macuilxochitlnak hívták, ami egyben egy isten neve is volt, aki a játékok, virágok és vegetáció fölött uralkodott. Ám a bársonyvirágot sok más istenhez és istennőhöz is kapcsolták a világ ezen részén. A szuverenitással, a vízzel és vegetációval, de a Nappal és a tűzzel kapcsolatos ünnepeken is felhasználták ezeket a virágokat különféle szertartásokhoz vagy csak díszítésként.
Legismertebb alkalmazásuk a mexikói Dia de los Muertoshoz (halottak napjához) kötődik. Már az aztékok is használtak augusztusra eső halotti fesztiváljaik alatt (ők külön tartottak egy ünnepet a gyermekek lelkeinek és egyet a felnőttekének), amikor is az oltáraikat és a temetőket díszítették fel vele. Ez a szokás a mai napig él Mexikóban, csupán áttevődött novemberre, a keresztény halottak napjára. Erre az alkalomra az élők bársonyvirág szirmokkal szórják be a sírokat, és van ahol a sírtól a házukig vonalat is húznak a szirmokból, hogy a holt szelleme meglelje útját a túlvilágról ide, majd oda vissza is.
Délben szedve megduplázódik az ereje.
Jó burgonya, paradicsom, répa és hagyma mellett növeszteni, mert távol tartja azok néhány károkozóját.
A virágszirmai sárga festéket adnak.
A növény jellegzetes illatát a levelein található mirigyek adják.


Források:
Ellen Dugan: Garden Witch's Herbal: Green Magick, Herbalism & Spirituality
Ellen Dugan: Book of Witchery
Dumbarton Oaks: The Aztec Templo Mayor: a symposium at Dumbarton Oaks, 8th and 9th October 1983
Peter Bernhardt: Gods and goddesses in the garden




1 megjegyzés:

  1. Szeretnék köszönetet mondani a wiccan Duma nagy segítségéért. A lányom mélyen a kábítószer-függőségbe került, kipróbáltam a rehabilitációt és mindent, hogy abbahagyja, de semmi sem működött, sokat sírtam az egész helyzet miatt, mert úgy éreztem, anyaként kudarcot vallottam. De mindez megváltozott, miután találtam egy megjegyzést az interneten arról, hogy a Wiccan Duma segít az embereken. Boldog vagyok, hogy a lányom megszabadult a drogfüggőségtől a Wiccan Duma segítségével, köszönöm Wiccan Duma az erős varázslatait. A nézőknek nem ismerem a helyzetét, de biztosíthatom, hogy segítséget kaphat a függőség megállításához. , állítsa le a megszállottságot, állítsa le a depressziót, hagyja abba a visszaélést.
    1) Szerelmi varázslatok
    2) Elveszett szerelmi varázslatok
    3) Válási varázslatok
    4) Házassági varázslatok
    5) Szerelem kötő varázslatok.
    6) Elválasztó varázslatok
    7) Száműzd el a volt szeretőt
    8.) Szeretnél előléptetni.
    9) lottó nyerő varázslatok
    10) Ha meg akarja elégíteni szeretőjét
    Forduljon ehhez a nagyszerű emberhez, ha bármilyen problémája van a végleges megoldás érdekében. E-mail: whitemagictemple@gmail.com
    WhatsApp: +2348155926512

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...