2011. október 11., kedd

Növények a mágiában: bükkfa


Latin név: Fagus sylvatica
Nem: feminin
Elem: föld
Égitest: Szaturnusz
Csillagjegy: vízöntő, bak
Istenség: Diana, Kronosz, Hermész, Mercurius, Thot, Ódin
Felhasználható: kívánságok, védelem, inspiráció, kreativitás, írás, tanulás

A bükköt az írással, a könyvekkel, a tanulással és a tudás megszerzésével szokták kapcsolatba hozni. Maga az angol "book" (vagyis "könyv") szó is a bükk régi megnevezéséből, a "boc"-ból származik. Sima kérge ideális a bele való karcolásra és vésésre, talán azért is keletkezett az a legenda, hogy az első írott szavakat rajta örökítették meg. Mindenesetre az tény, hogy a kérgére régóta vésnek fel üzeneteket és varázslatokat az emberek. A latin parasztfiúk például ezt véste bele: "rescent illae, crescetis amores", vagyis "ahogy a betűk nőnek, úgy tegyen a mi szerelmünk is".
Ha vihar idején biztonságos helyet keresel a villámcsapásoktól, állj egy bükkfa alá, és ott nem érhet baj, legalábbis régen így gondolták.
Azt is mondták róla, hogy képes előcsalni az emberekből az írást, a költészetet, a tudást, és az ősi bölcsességek felfedezésének vágyát. A fa egy darabja magadnál hordva vagy az oltárodra helyezve, segít kreatívabbá válnod (ezért fogyaszthatod a magjait is). A bükkligetben való éjszakázás segíthet túllépni az írói holtpontokon, és jós- vagy inspiráló álmokat ad. De délben is lehet a bükkligetben üldögélni, hogy inspirációt kaphass az istenektől a levelek közt átszűrődő napsugarak formájában. Ha tudásra szomjazol, éjfélkor menj el egy bükkfához, és súgd meg neki az ősi bölcsességet, amire kíváncsi vagy, majd szakíts le róla három levelet. Odahaza ezeket tedd a párnád alá, és látomásokat fogsz kapni.
Ezt a fát kívánságok teljesítésére is alkalmasnak tartották. Ehhez egy tiszta nyári napon egy darab kérgére vagy ágára rá kellett vésni a kívánságot, majd háromszor körbejárni a fát, miközben ezt mondani:
Bükk. Bükk. Bükk.
Teljesítsd óhajom,
ahogy beszélem!
Hozd el óhajom,
ahogy remélem!
Amint a bükkfa
Új napra virrad.
Eredeti nyelven:
Boc. Boc. Boc.
Grant my wish
As I talk!
Bring this wish
As I say
As this beech
Greets a new day!
Végül, ahogy besötétedett, el kellett ásni az ágat vagy kérget a fa aljába. Másnapra a kívánságnak úton kellett lennie a beteljesülés felé.
A bükk fája jól megmunkálható, és alkalmas varázspálcának, sőt kincskereső pálcának is. A belőle készült pálca jó szoláris mágiához, pozitív varázslatokhoz, kreativitáshoz, tanuláshoz és a tudásszomj felerősítéséhez. Kimondottan ajánlott tanuló varázshasználóknak.
Magja ehető, és már az őskortól fogyasztották az emberek egészen a a XX. századig. A magokból lisztet készítettek, amit más lisztekkel keverve kenyérsütésre használtak, de jó minőségű olajat is sajtoltak belőlük.
A termése azonban elsősorban a sertéshizlalás szempontjából volt jelentős, mivel emberi fogyasztásra csak kis mennyiségben alkalmas. A bükkmag nagy adagban megéve ugyanis gyomorfájdalmat, hányást, hasmenést, fejfájást és levertséget okozhat (ez nem vonatkozik a belőle nyert olajra).
Ha egy bükk alatt imádkozol, akkor az imáid közvetlenül az istenek fülébe fognak jutni, viszont ha illetlen szavakat használsz alatta, szembe kell majd nézned a fa haragjával (ilyenkor pedig érdemes óvatosnak lenni a lehulló ágakkal). Ezenkívül bükkfáról nem szabad éjszaka ágat vágni, mert így ki lehet hívni a szellemek bosszúját. Ha viszont naplemente után eltévednél az erődben, akkor aludj ezen fa alatt, mivel itt semmi baj nem érhet.
A bükk szerencsét hoz és védelmet, jólétet ad, közösségeket gyógyít és kapcsolatokat épít. Ha kommunikációs gátaktól szenvedsz, egy kis csoporttal együtt fogyassz pár szem bükkmagot, és a problémáid meg fognak szűnni. Ha több bevételt szeretnél, tedd a kasszádba, vagy egy pénzhozó talizmánba. Végül ha gyerekre vágysz, akassz egy bükkágat az ajtó vagy ágy felé.
November elseje környékén ezen fából kivágva egy darabot, megtudhatod, hogy milyen tél lesz: ha a kivágott darab nedves, akkor a tél is az lesz. Hasonló ehhez az az elgondolás, hogy ha sok bükkmag terem egy éveben, akkor hideg télre kell számítani.
A bükk virágzásának idejéről azt tartották, hogy olyankor sok ember válik őrültté.
A fa törzsének részeiben összegyűlt víznek gyógyító erőt tulajdonítottak: sömör, rühesség és korpásodás esetén borogatták vele a bőrt. A levelét egészben vagy összetörve elfertőződött sebekre és bedagadt szemekre helyezték.
Plinius azt írta, hogy a kelták bükkből, kecskezsírból és szederléből sampont készítettek, amit később Rómába is exportáltak.

Gyógynövényként:
A fiatal levelek használhatók fel, frissen.
Bőröregedés gátlására alkalmazható, mivel kisimítja a bőrt, csökkenti a ráncokat és növeli a bőr nedvességtartalmát. Ehhez a leveleket és fiatal hajtásokat frissen mixerrel egészen apróra összeturmixolod, az így keletkező levet szűrőpapíron átengeded (az átfolyó folyadéknak viszonylag tisztának kell lennie), és a nedvet arcpakolásként alkalmazhatod. A pakolás elkészítéséhez keverj össze némi folyadékot 2 ek tejszínes túróval, és hagyd az arcon kb. 10 percig hatni. A nedvet tárolni nem lehet, ugyanis a benne található enzimek nagyon hamar megváltoztatják az összetételét.
A leveleket és hajtáscsúcsokat májustól júniusig, a levelek megjelenése után gyűjtsd, és frissen használd is fel.

Italként:
Tölts meg egy üveget 90%-ig fiatal, tiszta bükklevelekkel. Önts rá gin-t, annyit, hogy teljesen belepje a leveleket. Hagyd állni 2 hétig, majd szűrd le a gin-t, ami most élénkzöld színű kell, hogy legyen. Adj hozzá forrásban lévő vízben feloldott cukrot és egy kis brandy-t. Jól keverd meg, majd ha lehűlt, palackozd be.


Források: 
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
A. J. Drew: A Wiccan Formulary and Herbal Sophia, Denny Sargent: The Magical Garden: Spells, Carms, and Lore for Magical Gardens and the Curious Gardeners Who Tend Them
Richard Webster: Flower and Tree Magic: Discover the Natural Enchantment Around You
Alexander Porteous: The Forest in Folklore and Mythology
Andreas Alberts, Peter Mullen, Margot Spohn: Fák, bokrok gyógyító ereje
Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopfdia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
Alferian Gwydion Maclir: Wandlore: The Art of Crafting the Ultimate Magical Tool
Jan Fries: Cauldron Of The Gods: A Manual Of Celtic Magick
John Andrew Eastman: The book of forest and thicket
Donald Watts: Dictionary of plant lore


2 megjegyzés:

  1. Istenek? Több isten lenne? Szerintem egy isten van. Vigyázni kéne a szellemek haragjától? Juuuj, a végén még megsértődik

    De amúgy nem rossz, vannak benne érdekes információk

    VálaszTörlés
  2. Szeretnék köszönetet mondani a wiccan Duma nagy segítségéért. A lányom mélyen a kábítószer-függőségbe került, kipróbáltam a rehabilitációt és mindent, hogy abbahagyja, de semmi sem működött, sokat sírtam az egész helyzet miatt, mert úgy éreztem, anyaként kudarcot vallottam. De mindez megváltozott, miután találtam egy megjegyzést az interneten arról, hogy a Wiccan Duma segít az embereken. Boldog vagyok, hogy a lányom megszabadult a drogfüggőségtől a Wiccan Duma segítségével, köszönöm Wiccan Duma az erős varázslatait. A nézőknek nem ismerem a helyzetét, de biztosíthatom, hogy segítséget kaphat a függőség megállításához. , állítsa le a megszállottságot, állítsa le a depressziót, hagyja abba a visszaélést.
    1) Szerelmi varázslatok
    2) Elveszett szerelmi varázslatok
    3) Válási varázslatok
    4) Házassági varázslatok
    5) Szerelem kötő varázslatok.
    6) Elválasztó varázslatok
    7) Száműzd el a volt szeretőt
    8.) Szeretnél előléptetni.
    9) lottó nyerő varázslatok
    10) Ha meg akarja elégíteni szeretőjét
    Forduljon ehhez a nagyszerű emberhez, ha bármilyen problémája van a végleges megoldás érdekében. E-mail: whitemagictemple@gmail.com
    WhatsApp: +2348155926512

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...