2011. december 18., vasárnap

Növények a mágiában: lucfenyő

Latin név: Picea abies
Nem: feminin
Elem: föld, víz
Csillagjegy: halak, bak
Ünnep: Yule, Imbolc
Istenség: Attis, Cerridwen, Cybele, Danu, Poszeidon, Zemyna
Felhasználható: megvilágosodás, földelés, gyógyítás, remény, intuíció, védelem, jólét, sokoldalúság, álommunka

A Narrangansett indiánok hite összekapcsolta a lucfenyőt az ősök vérével és lelkével - szerintük minden egyes fa egy olyan indián lelkének a megtestesülése volt, akit a fehér emberek öltek meg. Épp ezért számukra ez a fa az igazságtalanság idejét idézi fel, de egyben jelképezi a biztosítást arra is, hogy a törzs tovább fog élni.
Egy Cherokee teremtésmítosz szerint a lucfenyő egy azon fák közül, amik átmentek az állóképesség teszten, így kiérdemelve arra az erőt, hogy egész évben zöldek maradjanak.
Gyantája használható a gyors és pontos gondolkodásért, valamint felgyorsítja az imák és üzenetek eljutását a címzettjeikhez, vagy segítheti az üzenetvivő utazását. Az északi népek a karácsonyi ünnepek alatt füstölőként égették a gyantáját, gyakran fekete ürömmel, borókával és tiszafával együtt. A szibériai sámánok pedig dohányként szívták.

A lucfenyőfürdő egy-egy fárasztó nap után képes ellazítani a görcsös izmokat, a bőrt felélénkíteni, és még a léleknek is jót tesz. Ehhez elég csak venned egy marék tűlevelet, amit összedörzsölsz a kezeid közt, és így szórd bele a fürdővízbe.

A lucfenyő hajtásaival mézet is ízesíthetsz. Ehhez moss meg 2 rész friss és fiatal hajtást, vágd össze apróra, majd 1 rész víz hozzáadásával főzd fedő alatt 15 percig, és végül szűrd le. A főzetet keverd össze annyi mézzel, hogy jól kenhető keveréket kapj. A kész mézet tedd tiszta üvegbe és jól zárd le. A fogyasztása jó segítség lehet megfázás, rekedtség vagy köhögés esetén.


Források:
William Scranton Simmons: Spirit of the New England tribes: Indian history and folklore, 1620-1984
D.A. Schulke: Viridarium Umbris: The Pleasure-Garden of Shadow
Marcello Pennacchio, Lara Vanessa Jefferson, Kayri Havens: Uses and abuses of plant-derived smoke
Sandra Kynes: Whispers from the Woods: the Lore & Magic of trees
Andreas Alberts, Peter Mullen, Margot Spohn: Fák, bokrok gyógyító ereje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...