2011. december 19., hétfő

Növények a mágiában: vörösfenyő

Latin név: Larix decidua (vagy Larix europaea)
Nem: maszkulin
Felhasználható: tűzesetek ellen, védelem, démonűzés, szemmel verés ellen


A hagyomány szerint a fájába nem tud behatolni a tűz, így tűz és tűzvészek elleni varázslatokban érdemes használni.

Védelmező tulajdonságokkal is rendelkezik, magadon hordva megelőzi azt, hogy elvarázsoljanak, és valaha a szülők a gyerekük nyakába azért akasztották, hogy megvédje őket a szemmel veréstől. A kérgének füstje pedig elűzi a gonosz szellemeket.

Yorkshire-ban szokás volt a csikók születése után a méhlepényt egy vörösfenyőre akasztani, hogy az így szerencsét hozzon és egészséget a csikónak.

Egy tiroli hagyomány szerint egy Salgfräulin névre hallgató szellem, aki tiszta fehér ruházatot visel, ül a vörösfenyő alatt és énekel. Szintén Tirolban állt az a szent vörösfenyő, ami egészen 1859-ig élt. A leírás szerint, ha megvágták vérzett, és az a favágó, aki belevágott, magát is láthatatlanul megsebesítette, a seb pedig addig nem gyógyult be, míg a törzs újra ép nem lett. Ennek a fának a közelében komoly illetlenségnek számított sírni vagy sikítani, míg a veszekedés és a káromkodás már a szellemek bosszúját is kihívta. Amerikából is van feljegyzés különös tulajdonságokkal rendelkező vörösfenyőről, igaz ez "csak" különös viselkedési formákat hívott elő az alatta alvó emberekből: egy ideig mindenki a fantáziája szerint viselkedett tőle, volt aki hirtelen prófétának vagy kereskedőnek mondta magát.

A tunguz népek körében is különleges jelentősége volt ennek a fenyőnek. A sámánjaik rítusaik során póznákat állítottak belőle, amikkel a Tuuru fát (világfát) reprezentálták. A sámándobok kerete is belőle készült; ezekhez egy élő fáról vágták le az anyagot, amit utána élni hagytak, a Tuuru tiszteletére.

A friss tűlevélcsomókból kenőcs készíthető, amelyet a népi gyógyászatban tályogok, fekélyek és berepedezett bőr kezelésére használtak. A kenőcshöz melegíts fel 100g sótlan és fűszerezetlen disznózsírt, míg folyékony nem lesz, majd keverj hozzá 10g finomra vágott tűlevelet. Hagyd a keveréket lassan kihűlni, fedd le, majd pedig hagyd egy napig a konyhában állni. Ekkor hevítsd fel újra, majd még folyékonyan szűrd át ruhán vagy finom lyukú szitán, és töltsd tiszta tégelybe. Mivel a zsír viszonylag könnyen megavasodik, a kenőcsöt jól lezárva a hűtőben tárold.


Források:
Alexander Porteous: The Forest in Folklore and Mythology
Donald Watts: Dictionary of plant lore
Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
Andreas Alberts, Peter Mullen, Margot Spohn: Fák, bokrok gyógyító ereje
http://medicinalherbinfo.org/herbs/Larch.html
Margaret Stutley: Shamanism: an introduction

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...