2011. december 16., péntek

Fenyőtoboz

A toboz az élet és a termékenység szimbóluma. Használható jó egészségért, hosszú életért és termékenységért való varázslatokban. Ugyanezekért magadon is hordhatod.
Dionüszosz isten botjának, a thürszosznak a végén is egy toboz található, ami a megtermékenyítő férfierőt és a halhatatlanságot hivatott jelképezni. Ugyanilyen értelemben használták az Adonisz-kultuszban is szimbólumként.
A hagyomány szerint, aki Szent János napján megeszi egy fenyőtoboz egy magját, az arra a napra sebezhetetlenné válik.
Egy ókori görög recept szerint afrodiziákumként is szolgálhatott. A leírás szerint ha valaki sokat akart szerelmeskedni, össze kellett törnie borsmustár magjait és apró tobozokat, majd ezt meginnia borban feloldva, üres gyomorra (ezt a keveréket férfiaknak szánták).
Ha nagyon fáradt vagy, nyomd az ujjaid egy toboz durva felületéhez, és az újra életet tölt majd a testedbe, állítólag. A tobozokat fogfájás gyógyítására is használták, mivel a pikkelyek formája hasonlít az emberi fogéra.
Az olasz szőlősökben egy oszlop tetejére illesztettek tobozt, hogy távol tartsák a penészt és a boszorkányságot.
Ha a fenyők tobozainak a lemezei összezárulnak, eső lesz, de ha nyitva vannak, száraz idő következik.
Végy egy tobozt, amiből már minden mag kihullott. A pikkelyeinek a réseibe rakj egy-egy csillagfürtmagot. Egy cserépbe rakj virágföldet, és ültesd el bele a tobozt. Tedd ki a cserepet a fényre, és öntözd úgy, mint bármely más virágot. Ha a növény szépen nő, és jól néz ki, nálad is minden rendben fog menni, míg a rossz növekedése rossz előjelnek számít. Tartsd ezt a virágot mindig a magad közelében, hogy biztosítsd a szerencsédet, még utazásokra is vidd magaddal. Hogy a varázslat megfelelően működjön, minden évben ültess egy el egy újat.


Források:
Migene González-Wippler: The complete book of amulets & talismans
Charles Godfrey Leland: Etruscan Magic and Occult Remedies
Christopher A. Faraone: Ancient Greek love magic
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
Hoppál Mihály, Jankovics Marcell, Nagy András, Szemadám György: Jelképtár
Donald Watts: Dictionary of plant lore

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...