2011. november 26., szombat

Növények a mágiában: hóbogyó

Forrás: Wikipedia

Latin név: Symphoricarpos albus
Ünnep: Samhain, Yule
Felhasználható: holtak, alvilág, szellemek

A hóbogyót, ezt az Észak-Amerikából származó növényt, jellegzetesen fehér termése miatt a holtak étkének szokták tartani. A Nez Percé indiánok az ágait a bölcsők keretébe akasztották, hogy biztonságban tartsa a kisbabákat a szellemektől.
Az észak-amerikai őslakosok közt gyógynövényként is igen kedvelt volt. Voltak, akik túl sok zsíros étel fogyasztása esetén 1-2 hóbogyót megettek, hogy megnyugtassák vele a gyomrukat. Az összetört levelek, bogyók és kéreg keverékét vágásokra, töredezett vagy sérült bőrre használták, vagy befedték vele az égési sebeket és más sérüléséket, hogy gyors, hegesedés mentes gyógyulást hozzon. Egy törzs tagjai ennek a növénynek és vadrózsának a kérgéből szemmosó folyadékot készítettek; a sziú indiánok pedig főzetet készítettek belőle, és azt használták fáradt szemekre. A már említett Nez Percék az ágaiból barna teát főztek, és azt a lázas betegeknek adták (a felnőtteknek korlátlan mennyiségben, míg a gyerekeknek csak kis dózisokban). A Kootenai nők pedig felvágták az ágait és teát készítettek belőle, amit általános női problémák esetén alkalmaztak, mint például a menstruáció rendellenességei.
A bogyói és a levele igen aromás, a télizöldek ízével rendelkezik. Az árnyékos helyen kiszárított levelekből (az erős napfény nem tesz jót az ízanyagainak) finom tea főzhető, ami különösen a téli hónapokra illik.
A bogyóiból hajsampon is készíthető, a leírást hozzá itt megtalálod.

Figyelem! A bogyói mérgezőek, képesek hányást, véres vizeletet és önkívületet okozni!
Az itt leírt gyógyászati alkalmazásokat csak érdekességként írtam le, hatásosságuk kétes, alkalmazásuk akár veszélyes is lehet!


Források:
M. Terry Thompson, Steven M. Egesdal: Salish myths and legends: one people's stories
http://www.thepoisongarden.co.uk/atoz/symphoricarpos_albus.htm
http://plants.usda.gov/plantguide/pdf/cs_syal.pdf
Jeff Hart, Jacqueline Moore: Montana-native plants and early peoples
http://fgbotanica.wordpress.com/2011/08/12/wild-berry-shampoo/
Joe Freitus,Salli Haberman: Wild jams and jellies: delicious recipes using 75 wild edibles

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...