2011. április 25., hétfő

Növények a mágiában: szagos müge

Szagos müge
 
Latin név: Galium odoratum (vagy Asperula odorata)
Nem: maszkulin
Elem: tűz
Bolygó: Mars
Csillagjegy: Bak, Skorpió
Istenség: Pán
Ünnep: Beltane
Felhasználható: gazdagság, győzelem, szerencse, védelem
 
Botanical illustration from Thomé,
Flora von Deutschland,
Österreich und der Schweiz
1885
Magadnál hordhatod, hogy vonzza a pénzt és a gazdagságot, vagy a győzelmet és a szerencsét, de akár azért is, hogy megváltoztasd az életed menetét. A ház körül szétszórva is változásokat hoz. Különösen jó atléták és harcosok számára, akiket védelmez egészen a győzelemig. Egy bőr szütyőbe helyezve pedig, megvéd minden bántalomtól. Ha pedig akkor viseled magadon, mikor az erdőbe mész, megnyitja a szemeidet a tündérek és gnómok meglátására.
A németek szerint szerencsét hoz a szerelemben, ezért a fiatal lányok a ládájuk fiókjában tartogatták. Ajánlják még homoszexuálisok irányultságú szerelmi varázslatokba is.
Ha élénk álmokat szeretnél, tedd alompárnába, hogy elősegítse az azokra való befogadó képességedet. Jósálmokat is tud hozni ez a növény. Ebből a célból a teáját a fürdővizedbe kell öntened, majd a fürdés után feküdj le, és amíg elalszol gondolj egy, a jövővel kapcsolatos kérdésedre. Az álmaidból meg fogod kapni a választ.
Elősegíti a jókedvű csintalankodást és a kellemes szórakozást.

Gyógynövényként: Az egész föld feletti növényrész használatos. Vértisztító, izzasztó és enyhén vizelethajtó a belőle készült tea (6g fű fél liter vízre), amit vese-, máj- és epebántalmak esetén ajánlanak. Ezenkívül teaként isszák még álmatlanság, zavaros szívműködés, búskomorság és hisztéria esetén.Teakeverékként leggyakrabban kakukkfűvel, földieperrel és szederlevelekkel használják együtt. A friss növényből készült borogatás fájdalmas daganatokra  tehető, vagy felhasználható fejfájáskor.

Figyelmeztetés: A növény véralvadás gátló anyagokat tartalmaz, így ilyen hatású gyógyszerekkel együtt nem alkalmazható. Továbbá hosszú távú fogyasztása sem ajánlott kumarintartalma miatt, ami egyeseknél fejfájást és szédülést okozhat.

Az otthonodban: Valaha, az illata miatt (ami szárítás során felerősödik), padlókra szórták, templomokba akasztották fel vagy az ágynemű töltőanyagához adták. Szerényekbe helyezve jó illatosító és molyűző.
Szeszes italok ízesítésére használható, vagy bólék készítésére. Leveleinek forrázata gyümölcsleveseknek, lekvároknak és fagylaltoknak különleges ízt kölcsönöz.

Források:
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
A. J. Drew: A Wiccan Formulary and Herbal
Varró Aladár Béla: Gyógynövények mint háziszerek
Susan Gregg: The Complete Illustrated Encyclopedia of Magical Plants 
Ellen Dugan: Garden Witchery: Magick from the Ground Up
Loren Cruden: Medicine grove: a shamanic herbal
Gyógynövényeink (Black&White kiadó)
http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Szagosm%C3%BCge
http://www.szepzold.hu/a_szagos_muge_

Nem vagyok gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből származik. Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a doktorod véleményét a gyógynövények használatáról (néhány dolog egyszerűen nem szereti azt, ha együtt használják őket, és nemhogy segítenének, hanem csak ronthatnak a helyzeten)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...