2011. április 12., kedd

Pénz a szökőkútban

Ma, ahogy a Westendben sétáltam, mint már oly sokszor, most is eltűnődtem azon, hogy miért is dobálnak az emberek aprót a szökőkútba. A szabadtérieket még megértem, nehezen, de még a 'Niagarát" is a Westendben, na de azt a kis "pocsolyát", ami az épület belső részében található? Ez nekem mindig is olyan érthetetlen maradt, mint az, hogy a zöld Trabant hogyan hozhat szerencsét.
Viszont ma, hogy-hogy nem, valami más is eszembe ötlött. Mégpedig a víznek való áldozás szokása. Hogy kezdjem a - pogány és wicca körökben oly kedvelt - keltákkal, már ők is áldoztak fel aranyat és egyéb értékes tárgyakat (köztük akár embereket is) a tavaiknak és mocsaraiknak. Ezeket általában először darabokra törték, hogy ezáltal jelképesen "meghaljanak" (az embereket tudomásom szerint nem darabolták, csak rituálisan kivégezték), majd behelyezték őket a vízbe.
Magának a pénznek a vízbe dobása a görögöktől származtatható, akik a forrásokba pénzérméket dobtak, hogy kielégítsék az abban lakozó isteneket, így meggátolva a forrás kiszáradását. De a tengerbe is dobtak pénzt, hogy annak az istenségeit is boldogan tudják.
De, ha az emlékezetem, és a Viasat History-tól származó tudásom nem hagy cserben, akkor a közép-amerikai kultúrákban is megtalálhatók voltak ezekhez hasonló szokások.
A víz felszínét átlépve egy másik világba kerülsz, a "másik oldalra". Ez az oldal az, ahol a szellemek/istenek élnek, tehát ha ajándékot akarsz nekik adni, célszerű azt a víz felszíne alá helyezned, ezzel biztosítva azt, hogy a felajánlásod elérje célját.

Tehát a szökőkútba való apró dobást a következő mágikus célokra tudod felhasználni:
- elnyerni a vízzel kapcsolatban álló istenségek kegyeit, kapcsolatot létesíteni velük
- elnyerni a vízben lakozó szellemek kegyeit, kapcsolatot létesíteni velük
- kérni az isteneket/szellemeket, hogy teljesítsék egy kívánságodat
- hálaadás az isteneknek/szellemeknek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...