2011. február 2., szerda

Imbolc - a tavasz ígérete

Imbolc a tavasz kezdete, a hóvirágok és az olvadó hó ideje. Ehhez képest odakint a hó nemhogy fogyna, hanem egyre keményebb lesz a tartós nulla fok alatti hőmérséklet miatt. Akkor most hol is van a tavasz? Nos, ha igazán odafigyelünk, talán megláthatjuk a legapróbb jelekben. Igaz, ezek a jelek sem igazán a tavasz érkezésére vonatkoznak, sokkal inkább finom utalások arra, hogy el fog jönni idén is. Ezek közül a legalapvetőbb és a legkönnyebben érzékelhető a nappalok hosszabbodása. A nap még mindig alacsonyan jár az égen, s az ereje is igen gyenge, de a változás így is érzékelhető. A fákon és a bokrokon a rügyek elkezdtek megduzzadni, hogy később elhozhassák a nyár lombkoronáját. A madarak is érzik a tél végének közeledtét, és egyre gyakrabban lehet őket reggelente "beéneklésen" kapni.

Angol weboldalakon és  könyvekben ha Imbolc-ról írnak, gyakran találkozunk a "quickening" szóval, ami a méhen belüli mozgásra utal. Imbolc pedig pontosan ez. Még nem látjuk az újjászületett természetet, de már meg lehet figyelni az első, "méhen belüli" rezzenéseit. A növényzet álma már nem olyan mély, minden tele van várakozással a meleg és az új élet iránt.
Ahogy a természet is elkezdett felkészülni a tavaszra, úgy nekünk is ezt célszerű tennünk. Itt az idő, hogy végiggondold a céljaidat erre az évre. Használd ki az ekkor jelen lévő kreativitást, és tervezd meg a céljaidhoz vezető utat. Ne siess el semmit, még van idő a tervek módosítására. Imbolc időszaka azt is tanítja számunkra, hogy minden nagy munka előtt szükséges a megfelelő felkészülés. Szánj most hát erre időt, s lépj rá a céljaidhoz vezető útra, ahogy a természet is visszafordíthatatlanul elindult a tavasz felé.

Imbloc a megtisztulás időszaka, így egyben a tavaszi nagytakarítás ideje is, mind fizikai, mind lelki szinten. Ahhoz, hogy az új év teremtő energiáit befogadhassuk, ki kell takarítanunk mindazt, ami felhalmozódott bennünk az elmúlt hónapokban. Az utolsó három hónapban szembenéztünk a sötétséggel, a legmélyére hatoltunk, és ott megleltük a fényt. Most tisztítsuk meg magunkat, hogy ez a meglelt fény teret nyerhessen bennünk.
Imbolc lényege az ígéret, hogy a tavasz újra el fog jönni, hogy a föld nem halt meg örökre; újjá fog születni, elhozva a termékenységet és a bőséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...