2012. február 15., szerda

Megszelídített "boszorkányság"

"The Western Tradition has fallen over itself to be respectable, and in doing so has pulled its own claws."
- Peter Gray

Ezzel az idézettel találkoztam nem is olyan rég több általam kedvelt blogon is, és nagyon megtetszett. Durva magyar fordításban valahogy így hangzik: "A Nyugati Hagyomány mindent megtett, hogy tiszteletreméltó legyen, és nagy igyekezetében kitépte saját karmait is."

És ez így igaz. Azok nagy része, akik ma boszorkánynak nevezik magukat, már nem is boszorkányok a szó igazi értelmében. A mai "boszorkány" (és/vagy a magát boszorkánynak nevező wicca) nem árt, nem átkoz, nem ront. A mai "boszorkány" nem röpköd éjszaka az égbolton se seprűvel, se a nélkül. A mai "boszorkány" a jó boszorkány, a fehér, nem pedig a fekete (akinek már a létezését is tagadja). A mai "boszorkány" megbocsátó. A mai "boszorkánynak" nincsenek rossz tulajdonságai, ha mégis, azokat gyorsan kivarázsolja magából. A mai "boszorkány" nem a környezetét változtatja meg mágiájával, hanem saját magát. A mai "boszorkány" istenei mindig mindenkinek csak a legjobbat akarják, így nincs miért tartani tőlük. A mai "boszorkány" rá van hangolódva a természetre, így tudja, hogy az csak azért van, hogy varázslatai és rituáléi során segítse és támogassa őt. A mai "boszorkány" biztonságos mágiát űz, mindig ura a helyzetnek, és varázsmunkái alatt nem történhet semmi negatív.


Viszont van egy rossz (vagy jó) hírem: ez nem boszorkányság. Ez egy, a mai modern énképnek és elvárásoknak tökéletesen megfelelő "megszelídített" valami, ami sok minden, de nem az, aminek nevezi magát. Ezen ágazat űzői számára, a tárgyilag megfogható célok felé irányuló varázslatok a végletekig be lettek határolva. Már nem a vágy elérése a cél, hanem az, hogy ne ártsanak senkinek, ne manipuláljanak senkit. Épp ezért mások elvarázslása helyett inkább saját magukat bűvölik el, ezáltal a mágia folyamatát self-help rendszerré degradálva. Ha mérgesek, varázslatot űznek, hogy ne legyenek azok. Ha stresszesek, varázsolnak, hogy ne legyenek azok. Ha "rossz" tulajdonságokkal rendelkeznek, mágiájukkal eltüntetik azokat magukból. A lehető legoptimálisabb személyiséget próbálják kidolgozni maguknak, és ezt tartják mágiának. Az istenek is ennek a folyamatnak az áldozataivá lettek, készséges kiszolgálókká változtak, akik azért vannak, hogy az embereket segítség, elvesztve saját akaratukat, személyiségüket. Most már a tündérek is lepkeszárnyakon szállnak virágról virágra, arra várva, hogy mikor segíthetnek egy arra tévedőnek a különféle bajain. A világ azért van, hogy őket jobbá és szebbé tegye, és ezt még szívesen is teszi!

A másik lépése ennek a "szelídítésnek", a self-help rendszerré válásnak, a komoly munkát és időt igénylő gyakorlatok elhagyása, vagy fantáziának kiáltása. A mágiából kihagyják azt, ami eredetileg működőképessé tette, és amiért milliók gyakorolták évezredeken át. Most már csak hinni kell és vizualizálni, és megadatik. Már nincs szükség arra, hogy az isteneket győzködjük, a szellemeket kérleljük, és hogy igazi varázslatot űzzünk, megmozgatva az Univerzum erőit. Hisz manapság a mágia úgy is a mi személyünkben dolgozik: "Az első dolog, amit egy varázslat megváltoztat te magad." - írja egy könyv. Ezen varázslatok által te válsz önmagad és sorsod urává, és ezzel a környezetedévé is.

Csak az a baj, hogy ez mind nem így működik. A világ egész, tele fénnyel és sötétséggel, meg minden mással; ahogy az atomokban is pozitív protonok vannak, a negatív elektronokkal körülvéve a neutronok mellett. Azáltal, hogy minden negatívat, etikailag kéteset és fizikailag/pszichikialag/mentálisan megerőltetőt kiveszünk a boszorkányságból, magát a boszorkányságot vesszük ki belőle. A boszorkányok ugyanis mindig is az etikailag kétes határon jártak, volt bennük negatív és pozitív, jó és rossz. Ha kellett gyógyítottak, ha kellett átkoztak. Természetfeletti, látszólag megmagyarázhatatlan hatalmuk miatt egyszerre tisztelték és félték őket. Nem az ideális én kidolgozása volt számukra a cél, hanem annak a szép szemű menyecskének/legénynek a kegyeinek az elnyerése, vagy egy ínségesebb időszak túlélése. Emberek voltak, emberi vágyakkal és érzelmekkel. És az embernek igen is szerves része a sötétség, a gonosz, az önzés, a harag. És persze a mágia. Ez a mágia pedig azt az adottságot takarja, hogy képesek vagyunk megváltoztatni környezetünket, nem kézzel fogható módszerek segítségével. Viszont ha magadat változtatod meg, akkor nem a környezetedet fog megváltozni, hanem az, hogy hogyan tekintesz és reagálsz a körülötted lévő világra. A mágia tehát nem egy pszichológiai folyamat, hanem a természet, a belső és külső környezeted szerves része. A világ nem az egyén, és nem is a boszorkány körül forog. Minden Egy, de nem minden Egy; csakúgy, mint ahogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon orulok,hogy ezekrol irsz es en rabukkantam erre a blogra.mar evek ota elek egy olyan formaban amit en nem neveznek wiccanak ,de valahol ott kezdodott az egesz meg tiz eve az egyik Scott Cunningham konyv elolvasasa utan.evek teltek el keresve es kutatva olyanok utan akiknek hadonlo ketelyei vannak a wiccaval szemben.idevagoan megkerdeznem,hogy bar ez is wicca,de Scott C.konyverol a foldmagiarol mit gondilsz?....kesobb wicca forumokon probaltam valami termeszethez kozeli,nem kepmutato valos jelet talalni,hogy boszorkanysag mint olyan igenis van.es igen,elvezettel olvasom mind a blogod mint a sovenyboszorkany honlapot.a magikus megfelelesekben meg indig kicsit zavart erzek a fejemben,hiszen ez kukturankent eltero s tobb kulturanak evezredes hagyomanyai kozt masra hasznaltak egy bizonyos szint,novenyt...altalaban ilyenkor a megerzeseimre hagyatkozom..tenyleg nagyon bdog vagyok,higy rabukkantam erre a blogra!szep heteT!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nagyon örülök, hogy tetszik a blogom, meg a Sövény honlapja is, mert azért abban is benne van itt-ott a kezem. :)

      Scott Cunningham alapvetően wicca volt, tehát a könyveiben is azért ez a beállítottság köszön vissza valamilyen szinten. Egyébként viszont a megközelítése nagyon gyakorlatias, és a forrásai sem a legrosszabbak. Kezdőknek igen hasznos lehet (főként, mivel magyarul is fellelhető), csupán azt kell tudni, hogy ami abban a könyvben le van írva a jéghegy legteteje csupán, és a benne bemutatott szemszög nem fedi igazán a boszorkányság hozzáállását.

      A megfelelések miatt meg nem kell nagyon aggódnod, idővel majd ráérzel a dolog ízére. Addig meg tényleg a legjobb a megérzésedre hallgatni, és azt használni, ami beválik. :)

      Üdv: Virág

      Törlés
  2. szia!megint en :-).
    Lenne egy kerdesem.ha esetleg tudnal ajanlani konyveket,az allatokkal valo kommunikacio temabn megkoszonnem!
    Igen...Scott C.a wicca irok kozt azert szerintem eleg jo,nem veszik el nagyon ebben a papnos papos dologban,azt hiszem.ami nekem nagyon ellenemre volt,az ,hogy megmondjak ,megszabjak mi a neve az Istennek az Istennonek minden meg van adva mint ey gyorsetterem es ha nem ugy hasznalod,nem mukodik???es valhogy mindent olyan artalmatlannak es vattacukorszerunek ereztetnek.szerintem ngyon fontos,hogy z emberek gondolkozzanak es ha minden igy le van irva,konkretizalva akkor nem nagyon motivalnak ra,hogy gondolkozz.persze ez csak az en velemenyem.raadasul nem hiszem el,hogy ez annyira artalmatlan dolog lenne.
    A masik kerdesem,hogy egyatalan nem hasznalsz trmeszetes tudtmodositot?gondolok itt a latnokzsalyara, peyotra ,ayhuascara?olvasam az irasod errol,de ha van szemelyes tapasztalatod ,kincsi lennek a velemenyedre.koszonom es ne haragudj a zaklatasert :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nem haragszom a "zaklatásért", csak kérdezz nyugodtan! Én meg ha tudok, válaszolok! :)

      Állatokkal való kommunikáció témában nem sok könyvet ismerek. Magyarul jelent meg róla az Édesvíz kiadótól egy könyv, de a címét sajnos nem tudom. Angolul is csak azt tudom, hogy jelentek meg ilyen témájú könyvek, de én egyiket sem olvastam. Alapvetően a természet lényeivel való kommunikációval kapcsolatban David Abram könyveit tudnám viszont ajánlani.

      Ami az entheogéneket illeti (csak, hogy nagyon menő kifejezést használjak ezen növényekre/készítményekre), nem nagyon értem mire gondolsz. Mármint, milyen írásomat olvashattad róluk, ha tudtommal még egyet sem írtam e témában?
      Egyébként pedig az a véleményem róluk, hogy ha valaki tudatot akar módosítani, azt először tanulja azt meg ezen növények közreműködése nélkül, majd utána teljes elővigyázatossággal, tisztelettel és alázattal fordulhat esetleg hozzájuk, a tanításukat kérni. De akkor sem javasolnám őket mindenkinek. "Ha egyszer beléd jutnak, a markukban vagy." - ahogy Dale Pendell írja (akinek egyébként egy fantasztikus könyvtrilógiája is van ezen témában).

      Ami a wiccát illeti, sok kezdőnek segít, ha konkrétan le van írva, hogy mit és hogyan is kell csinálni. Aztán vannak, akiknek ezen módszerek annyira megtetszenek, és annyira magukévá teszik őket, hogy nem érzik szükségét a változtatásnak. Mások meg igen. Nagyon szép vallás a wicca, de mint minden vallás, ez sem mindenkinek való. :)

      Üdv: Virág

      Törlés
  3. Szia!hupsz...igen.az irasod alatt azt ertettem,hogy megemlithetted valahol,ha jol emlekszem amit itt is irtal,hogy tudatmodositani eloszor szerek nelkul kell megtanulni.de lehet,hogy rosszul emlekszem?ne haragudj,hogy hulyen fogalmazok,kicsit elszoktam magyar nyelvtol.koszonom akonyvajanlatot,mindenkeppen utana fogok nezni!A wiccat pedig nem szerettem volna minositeni ,meg bantani....csk talalkoztam mar nehany erdekes hozzaallasu wiccaval es csak ezek alapjan tudok velemenyt mondani a konyveken kivul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Először is bocsánat a megkésett válaszért, úgy látszik, ez már csak így megy nekem mostanság.....

      Szerintem én még eddig nem nagyon írtam a tudatmódosító növényekről, inkább a Sövény Társasága oldalán találkozhattál hozzájuk kapcsolódó infóval.

      Fogalmazásoddal pedig nincs különösebben problémám, az ékezetek teljes hiányából gondoltam, hogy valahol külföldön vagy, és ékezet nélküli billentyűzeten gépelhetsz. :)

      A wiccák közt tényleg van sok az "érdekes hozzáállású" illető, akik pedig nagyon könnyen megbántódnak. Felőlem lehet ésszel szidni a wiccát, mert tényleg fel lehet neki róni egy-két dolgot, és néha én is rávetemedek erre a rossz szokásra (lásd a feni írásom, amiben azért jócskán sok wicca hozzáállását is bírálom). De teszem ezt úgy, hogy nekem szinte nincs is velük kapcsolatom, így nyilvánvalóan kevesebb frusztrációt is okoznak nekem. ;)

      Jó olvasgatást!

      Üdv: Virág

      Törlés
  4. Szia! Nagyon jo az oldal!Érdekesnek találom és hitelesnek. A növényes írások nagyon tetszettek.Járok a Pilisben turázni,s épp a múltkor vettem észre a holdviolát az erdőben.Erről itt nálad olvastam korábban. Sajnos az ősi tudás nagyobbik része elveszett.A keresztény inkvizíció nem bízott semmit a véletlenre.Eltűntetett mindent amit gonosznak,sátáninak vélt.(holott magából indult ki).
    Érdekel a boszorkányság de még csak ismerkedem vele.Talán nem merek belevágni nem tudom. Mit javasolsz? Őszinte vallásnak tartom,és amit írtál én is a természetben érzem jól magam nem rgy templomban. Nekem az ősök tisztelete magában az erdöben (ami eredő)lehetséges.Az erdő tisztasága a fák illata ismerős...
    Őseink nem I.István hanem Koppány hitének tiszteletét az ősi természetvallást hitték.Bál Aton Ré-nek áldoztak az igazi istennek! Ő volt afény,akiből a zs.kereszténység sátánt kreált. Nos nem véletlen ölték Európaszerte a boszorkányokat.
    Most ennyit szerettem volna mondani. Követném a fényt,de merre induljak?
    Üdvözlettel:Atillamén

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik az oldal! :)
      Ha a boszorkányság érdekel, akkor elsőnek azt tudnám javasolni, hogy olvass utána jó alaposan. "Ajánlott olvasmánynak" mondanám Pócs Éva, Carlo Ginzburg és Klaniczay Gábor írásait, az Erdész oldalát (www.azerdesz.hu), illetve a saját írásaimat ezen a téren (amik a "Boszorkányság alapjai" oldalon összegyűjtve is megtalálhatóak). Ha már tisztában vagy az alapokkal, és továbbra is annak látod a boszorkányságot, ami érdekel, akkor pedig nincs más hátra, mint belevágni a gyakorlatba; kimenni az erdőbe, és hívni a Szellemeket.
      Üdv: Virág

      Törlés
  5. Szia
    Nagyon tetszenek az írásaid régota olvasgatom őket.

    VálaszTörlés
  6. Üdvözletem :)
    Szeretném én is megköszönni az írásaid, mint frissen olvasód.
    Először én is a wiccával találkoztam de sosem tudtam azonosulni vele. Nem éreztem benne se mélységet se valódi erőt. Olyan délutáni teaboszorkányság hatását kelti. Cukros, szirupos, pont ötkor jó egy napfényes délutánon.
    A te utad más, hitelesebb és hozzám jóval közelebb áll, közelebb mint akár a zöldboszorkányság, hiszem egész életemben a természet szeretete volt a központ. A mágia nem volt ennyire fontos, mert bár van tehetségem bizonyos dolgokhoz, ennyi sokáig elég volt és inkább azzal foglalkoztam hogyan forgassam össze a tudományt és a mágikus ismereteket, tapasztalásokat, mert nem látok szöges ellentétet a kettő közt.
    Szeretném megismerni az utad ezért olvasni foglak, de még nem vagyok biztos hogy ez az enyém is, bármennyire szimpatikus :)
    Viszont érintettél egy témát amiben nagy változást látok: az emberiség fejlődik, önállósodik, persze közben kapcsolatot is veszít a természeti szellemekkel, akikkel korábban dolgozott vagy dolgoznia kellett. Sok hasonló társadalmi folyamat is zajlik: van egy cél, hirtelen szabadságában viszont az ember jócskán túllendül, majd lassan-lassan beáll az egyensúly. Meglátásom szerint ma már nem lehetetlen a vágyott mágikus hatás érdekében a saját erőket jó hatásgokkal mozgósítani, önállóan létrehozni. Kérdés csak az, hogy szükséges-e a saját erőt használni.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...