2015. április 17., péntek

Növények a mágiában: kerek repkény

Latin név: Glechoma hederacea
Felhasználható: védelem, jóslás

A német nyelvterületen ezt a növényt leginkább Walpurgis (máj. 1.) napjával, illetve előestéjével hozzák összefüggésbe. Ha például ezen a napon egy szűzlány, egy belőle készült koszorút viselve megy templomba, akkor megláthatja a boszorkányokat. De ugyanerre a célra elvileg egy nagy köteg kerek repkény is megteszi a mellkason. Franciaországban viszont már a Szent János napi tüzeknél való táncok alatt viselték ezt a virágot az emberek: derékövet fontak belőle, amit aztán a mulatság végéig meg kellett őrizni, hogy garantálja a védelmet az ízületi fájdalmaktól, vagy csak egyszerűen a fejen koszorúként viselték.
Azt is mondták róla, hogy meg tudja védeni a tejet mindenféle varázslatoktól és rontásoktól. Még a wales-i fejőlányok is kerek repkényt hordtak maguknál a tavasz első legelőn történő fejése alkalmával. Egy angol forrás szerint, a kézben tartva oltalmat nyújt a tündérektől. Máshol pedig orbáncfűvel és vasfűvel közösen alkalmazták, hogy megóvja a termést a tündérek okozta károktól.
A mai Németország egyes területein valaha a lányok a szoknyájuk szélébe varrták ezt a növényt, hogy biztosítsa termékenységüket.
Scott Cunningham pedig azt írja róla, hogy ha kedden egy sárga gyertya köré helyezzük, felfedi számunkra, hogy ki végez ellenünk ártó mágiát.

Gyógynövényként:
A növény föld feletti részét kell gyűjteni, virágzásakor. Teáját epe-, vese-, gyomor- és légzőszervi megbetegedések esetén alkalmazzák, habár használata inkább teakeverékek részeként javasolt, mert elég erős hatású (nagy mennyiségben nem is ajánlott). Az európai népi gyógyászatban mindezeken kívül még szembántalmakra is alkalmazták.

Konyhában:
Ehető növény. A fiatal leveleit salátákban, főzelékekben vagy leveles fűszerként lehet fogyasztani.


Források:
Claudia Müller-Ebeling, Christian Rätsch, Wolf-Dieter Storl, Ph.D.: Witchcraft Medicine: Healing Arts, Shamanic Practices, and Forbidden Plants
Vivian A. Rich: Cursing the Basil: And Other Folklore of the Garden
Donald Watts: Dictionary of plant lore
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs 
Varró Aladár Béla: Gyógynövények mint háziszerek
Rápóti Jenő, Romváry Vilmos: Gyógyító növények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...