2012. április 15., vasárnap

A boszorkánygömb

Boszorkánygömb a 19. századból
Kép forrása
A boszorkánygömbök ("witch balls") eredete a homályba vész. Egyes források szerint először 1690-ben készítették őket, mások a késő 18. századi Bristolhoz kötik származásukat, vagy a 17. századi Bohémiához. Angliában a késő viktoriánus és az Edward király alatti időkben örvendtek nagy népszerűségnek, de Amerikában is alkalmazták, különösen New England-ben volt kedvelt dísze az otthonoknak.

Maga a boszorkánygömb eredetileg egy 15-20 cm átmérőjű üveggömb volt, amit általában ezüstösre, aranyra; vagy kékre, pirosra, esetleg zöldre (vagy ezek keverékére) színeztek. Manapság különféle színekben és méretekben készítik őket. A gömböket néha meg is töltik különféle védelmező tulajdonságú anyagokkal: apró fonaldarabokkal vagy szalaggal (pl. vörös színűekkel, hogy azok megfogják és összezavarják az ártó szellemeket), szögekkel vagy tűkkel, esetleg kapormaggal. Egy nagyon szép modern darabot meg lehet tekinteni itt, Sarah Lawless oldalán.

A gömböket az ablakokba helyezték, és helyezik ma is ki, jól észrevehető helyen. Ritkán igaz, de a bejárati ajtó fölött is helyet kaphatnak. Funkciójukat tekintve a boszorkánygömbök védelmező szerepet látnak el, mindenféle gonosz varázslat és ártó szellem ellen, habár egykor az új házakban kitéve, szerencsét hozónak is tartották. A múltban különösen a szemmel verés ellen gondolták alkalmasnak, ugyanis elődeink szerint, a csillogó gömb magához vonzotta a rontó szemet, az erejét csapdába ejtette, semlegesítette, vagy visszaküldte a feladójának.

A boszorkánygömb egyik változata, a "watch ball", vagyis a "néző gömb". Ezek kinézetre és házban való elhelyezésüket tekintve is teljesen megegyeznek a boszorkánygömbökkel, viszont nem az ártó mágiák ellen védtek, hanem figyelmeztettek arról. A lakók folyamatosan szemmel tartották, és ha a gömb elfénytelenedett, akkor "fertőzés volt a levegőben", vagyis hamarosan betegség, halál vagy valamilyen más szerencsétlenség várt a háztartásra.

Ha szert teszel egy boszorkánygömbre, érdemes az ablakban való elhelyezése előtt megtisztítani azt. Ez történhet úgy is, hogy megmosod olyan vízben, amit előtte a telihold fénye alatt hagytál állni. A mosás után töröld szárazra a gömböt, és ezekkel, vagy ehhez hasonló szavakkal elvarázsolhatod (Raven Grimassi alapján):

Mindenkinek, ki ránéz e gömbre,
Gonosz szándékát nekik megtörje!
Az ablakban szépen csillogva,
A ház belsejét mindentől megóvja!
Eredeti nyelven:
All who gaze upon this ball
their evil wishes do withdraw.
In my window shining bright
both day and night.


Források:
Raven Grimassi: The witches' craft: the roots of witchcraft & magical transformation
Scott Cunningham,David Harrington: The Magical Household: Spells & Rituals for the Home
John Michael Greer: The New Encyclopedia of the Occult
Carolina Da Silva: Sacred Spaces: Transform Any Space Into a Sanctuary for Relaxation, Inspiration and Rejuvenation
Enid Porter: Cambridgeshire Customs and Folklore: With Fenland Material Provided
Richard Webster: Amulets & Talismans for Beginners: How to Choose, Make & Use Magical Objects
Sue Morgan: Women, Gender and Religious Cultures in Britain, 1800-1940
Gary R. Varner: The History & Use of Amulets, Charms and Talismans

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...