2014. március 18., kedd

Növények a mágiában: mandula

Latin név: Prunus amygdalus, Prunus dulcis
Nem: maszkulin
Elem: levegő
Égitest: Merkúr, Jupiter
Felhasználható: pénz, jólét, bölcsesség, szemmel verés ellen
Istenségek: Kybele, Attis
Álmodni róla: ha álmodban mandulát eszel, utazást jelent (ha édeset fogyasztasz, akkor sikereset, ha pedig keserűt, akkor sikertelent)


Ha azt szeretnénk, hogy üzleti ügyeinkben sikereket érjünk el, meg kell másznunk egy mandulafát. Toszkánában azt mondták róla, hogy képes megmutatni a kincsek helyét (ezen célból lehet pl. a zsebben hordani). Manapság minden részét alkalmazzák pénzt vagy jólétet vonzó varázslatokban.

Fogyasztásáról azt mondták, hogy gyógyítja a lázat, az indiai ayurvéda szerint pedig az idegrendszernek tesz nagyon jót, és bölcsességet is ad. Az ókori görögök és rómaiak azt állították a keserű manduláról, hogy ha 5-6 szemet megeszünk belőle, akkor megakadályozza a lerészegedést (ez egyébként a modern kísérletek szerint egy olyan, a keserű mandulában megtalálható kémiai anyagnak köszönhető, mely a gyomorban semlegesíti az alkohol testre gyakorolt hatását).

Marokkóban azt mondják, hogy nem megy azok közelébe a jinn, akik a keserű mandula fájának egy darabját magukon hordják, vagy egy abból készült talizmánt viselnek. A zsidó hagyományok, a mandulaszemek emberi szemhez való hasonlósága miatt, pedig alkalmasnak tartják a szemmel verés elhárítására.

A zsidók számára az isteni kegyet szimbolizálja, és a Bibliában is feltűnik, többek között, mikor Áron vesszője mandulavirágokat hajt, majd termést hoz, ezzel bizonyítva a kétkedő nép előtt, hogy Isten Áront választotta prófétájának. Ám más emberek mítoszaiban is feltűnik a mandula. Pauzsaniasz például leírja, hogy Phrügiában született egy hermafrodita istenség, akit Agdatisnak neveztek. Létezése azonban a többi istenben félelmet keltett, ezért kasztrálták őt, Agdatisből pedig így Kybele istennő lett. A levágott nemi szervét az istenek a földre dobták, amiből aztán egy mandulafa nőtt ki. Egyszer egy nimfa, Nana, ezen fa alatt ült, mikor egy mandulaszem az ölébe esett, teherbe ejtve őt. A megfogant gyermek pedig Attis volt, aki felnőttként Kybele szeretője lett.


Források:
http://www.theoi.com/Flora1.html
Ellen Frankel, Betsy Platkin Teutsch: The Encyclopedia of Jewish Symbols
H.S. Puri: Rasayana: Ayurvedic Herbs for Longevity and Rejuvenation
Nicholas Culpeper: Culpeper's English Physician and Compelete Herbal
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore and the Occult Sciences of the World 2. kötet
A. J. Drew: A Wiccan Formulary and Herbal
Donald Watts: Dictionary of plant lore 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...