2014. június 16., hétfő

A Kálmos jegyében

Acorus calamus. Bhuta-nashini. Bojho. Ch'ang. Chalmis. Erba di Venere. Sweet flag. Ackerwurtz. Kni. Kahtsha itu. Sunkae. Sinkpe tawote. Wye. Bécsisás.
Kálmos.


"Gyökértörzse a talajban vízszintesen kúszik, gyakran 1 m-nél is hosszabb, elágazó, 1-2 ujjnyi vastag, lapítottan hengeres, húsos, kívül zöld vagy csontszínű, belül szürkésfehér, jellemző illatú, aromás ízű. A gyökértörzs felső oldalán levélripacsok valamint az elhalt levelek rostmaradványai láthatók; alsó oldalából pedig sok vékony, hosszú járulékos gyökér ered. Szára négyoldalú, kb. fél méter hosszú, rajta egy levéllel és egyetlen torzsvirággal. A levelek kard alakúak, 50-100 cm hosszúak, ép szélűek, mindkét lapjukon erősen kiemelkedő borda húzódik végig."
Rápóti Jenő, Romváry Vilmos: Gyógyító növények


 "Úgy tűnik, a kálmos Közép-Ázsiában és Indiában őshonos (Motley 1994) és gyakori Srí Lankán és a Himalájában. Az egész világon elterjedt az emberi termesztésnek hála (Hooper 1937, 80). A növény nem volt ismert Közép-Európában a 16. századig, ám azóta meghonosította magát patakok, lassan mozgó vizek és tavak mentén."
Christian Rätsch: The Encyclopedia of Psychoactive Plants: Ethnopharmacology and Its Applications

 

"A kálmosgyökértörzs étvágygerjesztő, emésztést serkentő, vértisztító és erősítő hatású teakeverékek igen gyakran alkalmazott alkotórészeként szerepel."
Rápóti Jenő, Romváry Vilmos: Gyógyító növények

"Az ókor óta a kálmost gyógyfürdőkben, füstölőkben és teákban használták. Sok helyen mágikus erőket tulajdonítanak a gyökérnek. Azt mondják, hogy a kálmosgyökerek fiatalon tarják az embereket, megerősíti az egészségüket és feldobja a szexuális életüket. Egy gyógynövényes fürdő kálmosból állítólag megnöveli a szexuális vágyat."
H.S. Puri: Rasayana: Ayurvedic Herbs for Longevity and Rejuvenation

"Az ajurvédikus és tibeti gyógyászatban a kálmos egy fontos pszichoaktív növény: "Vacha szó szerint fordítva 'beszéd'-et jelent, és annak a szónak, intelligenciának vagy önkifejezésnek az erejét írja le, melyet ez a gyógynövény idéz elő" (Lad és Frawley 1987, 175)."
"Észak-Amerika erdős részeiben és az azzal szomszédos síkságokon a kálmos egy, az indiánok által rengeteg célra használt gyógyszer. A gyökérből készült főzeteket használják hasi-, illetve belekkel kapcsolatos problémákra, emésztési nehézségekre és görcsökre. A gyökér friss darabjait fejfájás, megfázás, torokfájás és hörghurut esetén rágcsálják."
Christian Rätsch: The Encyclopedia of Psychoactive Plants: Ethnopharmacology and Its Applications

"Mindenhol, ahol csak nő, a növényt gyógyító fürdőkben, masszázsokban, gyomorerősítő teákban és mágikus porokban használták fel."
Christian Rätsch: The Dictionary of Sacred and Magical Plants


"Kínában egyike a legrégebb óta kedvezőnek tartott növényeknek. Azt mondják, hogy a taoista An-ch'isheng vad kálmost használt elixírként, aminek köszönhetően nemcsak hogy halhatatlan lett, hanem még láthatatlan is. Sajnos, a kálmos ilyen irányú felhasználásának a módszere nem maradt ránk."
" Sok észak-amerikai indián törzs mindent gyógyítónak és erősítő szernek tartotta a kálmost. Az irokézek a gyökérét boszorkányok és gonosz mágia felfedezésére használták. Sok, az északkeleti erdőkben élő indián tartja azt, hogy a gyökérnek gonoszűző hatása van, ezért fel is akasztották őket a házakban, vagy belevarrták a gyermekek ruhájába. Az "éjszaka szellemei" (rémálmok) ettől távol maradnak."
"A sájenek (Cheyenne) füstölőként használják a kálmosgyökeret az izzasztókunyhó szertartásaikban. Egyszerűen az izzó kövekre dobják a kunyhóban a gyökér darabjait. A füstről azt mondják, hogy megtisztít, és jó az egészségnek."
Christian Rätsch: The Encyclopedia of Psychoactive Plants: Ethnopharmacology and Its Applications 

"A Kálmos a Nap egy növénye, és magában hordozza egyesített formában a Nap Orvosságának tulajdonságait, lévén hogy aromás élénkítő, afrodiziákum és enyhe erősítő."
"A gyökerét mágikus munkák előtti rituális fürdőkhöz lehet adni, különösen szexuális mágiáknál, és jósmunkáknál. Az olaja kiváló felszentelő olajként szolgálhat."
Daniel Schulke: Viridarium Umbris: The Pleasure Garden of Shadow


"Állítólag a krí (Cree) indiánok a kálmosgyökért hallucinogénként használták. Azt mondják, hogy egy ujjnyi hosszú gyökeret rágtak ehhez el. Ennek az információnak a hitelessége, mit elég sokszor ismételgetnek pszichedelikus írásokban, valamicskét kétes (Morgan 1980; Ott 1993; Schultes and Hofmann 1995), ugyanis minden kísérlet az amerikai kálmossal - még azok is, melyek igen magas adagokkal történtek (egészen 300 g-nyi gyökérig) - teljes mértékben sikertelenek voltak. Ha a kríknek valóban volt is valamilyen hallucinogénjük, az valószínűleg nem Acorus calamus volt."
 Christian Rätsch: The Encyclopedia of Psychoactive Plants: Ethnopharmacology and Its Applications 

"A gyökér hosszabb rágásáról úgy tudni, hogy képes előidézni egy finom látnoki extázist, legjobb segítőként eksztatikus merengő állapotokhoz, csendes jósláshoz, vallásos imákhoz és transz-kommunikációhoz növényi szellemekkel, ..."
Daniel Schulke: Viridarium Umbris: The Pleasure Garden of Shadow

"Ez a folyamat, mely magában foglalja a lassú és szorgalmas munkát egy növénnyel és annak a megismerését (ellentétben az ajtón való berontással, kiabálva 'mutass nekem valami mélyrehatót!'; ami a módszere a legtöbb magát 'pszichonautának' nevező [milyen hülye szó] személynek), elengedhetetlen a kapcsolat kiépítéséhez egy olyan növénnyel szemben, melyet 'növényi segítőnek' lehet tartani. A legtöbb növény nem szereti, hogy az emberek úgy mennek hozzájuk, hogy akarnak tőlük valamit, anélkül, hogy időt szánnának arra, hogy magukból is adjanak. Az emberek, akik csupán egy erős 'pszichedelikus' utazást keresnek soha nem lesznek képesek átélni a mágiát egy olyan növényben, mint a Kálmos, ahogy a kapitalista földtulajdonos sem fogja soha értékelni a mezőt a virágaiért - egyszerűen nem a jó helyere figyelnek. És egyébként is, ez így van jól, mert azok az emberek nem állnak még készen arra, hogy megtudják, mit a Kálmos tanítana."
Bittersweet - https://www.erowid.org/experiences/exp.php?ID=8800

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...