2014. október 23., csütörtök

A múmia-por

 
 
Közös sorozatunk mai epizódja az Erdész munkájaNem is olyan régen, a 18. században, még a legtöbb hazai patikában is kapható volt ez a bizarr alapanyag.

Többféle izgalmas hatást tulajdonítottak neki, úgy mint a malária, tuberkulózis, fejfájás, daganatok, gyomorfekély, vagy a szívbetegségek gyógyítását, de még az épületeket is szilárdabbá tette.

Néha nem por, hanem desztillátum formájában alkalmazták, de az egyszerű testrészek is kelendőek voltak.Nem csak a gyógyászat, hanem a rituális mágia is előszeretettel használta múmiák maradványait, és ebben az időben virágzó piac épült ezekre az igényekre, így a patikusok sokszor még sírokat is raboltak a profit érdekében.

Egyébként a mágikus poroknak igen elterjedt kultúrája van, az európai néphittől kezdve, az észak-amerikai indiánszokásokon, vagy akár a vudun keresztül, az egyiptomi hagyományokig, mindenfelé.

Egyszer talán írok ezekről is egy összefoglalót…További érdekességek az Erdő misztériumáról és a tradicionális boszorkányságról: www.azerdesz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...