2017. február 24., péntek

Boszorkányiskola: bevezető





Boszorkány. Ha ezt a szót halljuk sokaknak a mesék vasorrú bábái jutnak eszükbe. Másoknak seprűn lovagoló, vagy az üstjük felett görnyedő nők, akik varázslatosságuk miatt egyben valótlanok is. A popkultúrában jártasabbak Harry Potterre, esetleg a Bűbájos boszorkákra, vagy más sorozatok szereplőire gondolnak. Bizonyos emberekben viszont felmerül a vágy, hogy megismerjék, mi is lehet a képzelet és a mendemondák mögött - vajon milyenek is a valóságban a boszorkányok. Egyesek pedig kimondottan azért kezdenek érdeklődni iránta, hogy ők is részévé válhassanak a boszorkányság varázsának. Mindezen személyeknek dedikálva indítom el legújabb sorozatom, melyben bevezetést igyekszek nyújtani a mai boszorkányság rejtelmeibe. 

A következő 52 héten át, minden szombat reggel meg fogok jelentetni egy bejegyzést, benne különféle varázslatos és bűbájos tudnivalóval. Lesz itt szó szertartásokról, mágiáról, amulettekről, bájitalokról, jóslásról, de pogányságról, álmokról, lélekutazásokról, szellemekről és animizmusról is. Minden leckéhez gyakorlatok fognak tartozni, hogy ne csak az elméleti tudásunk növekedjen, hanem a praktikumban is otthonosabban mozogjunk. Továbbá amihez csak lelek, ajánlott olvasmányokat kapcsolok majd, ha valakinek mélyebben megtetszene egy-egy téma, tekintve, hogy sok kérdésbe nem lesz időnk igazán mélyen belemenni. Összességében pedig két oldalról közelítünk majd a boszorkánysághoz: egyrészt megismerkedünk a mai és a múlt kultúráinak a mágikus hagyományaival, másrészt pedig a módosult tudatállapotokban és álmokban átélt túlvilágélményekre, a különféle (főként azért természeti) szellemekkel kialakítható kapcsolatokra koncentrálunk. Ugyanis ez a két elem alkotja hagyományosan a tudósok, bűvös-bájos emberek és a boszorkányok gyakorlatát.

A boszorkányságot leginkább animista, kisebb mértékben politeista szemszögből mutatom majd be. Így ezt a sorozatot nem pont a hithű keresztény embereknek ajánlanám. Mind e mellett viszont, amikor a történelmi boszorkányságról és mágiáról írok, a keresztény hatásokat sem fogom kicenzúrázni, így pl. a bűbájokban és varázslatokban igen gyakran megemlítődhetnek a szentek, a szentháromság, a keresztény szentelmények, sőt, még az ördögszövetség kérdésére is ki fogok térni. Az animista hozzáállás miatt pedig a ma oly nagy divatnak örvendő „minden energiából van” hozzáállást sem fogom taglalni.

Azt még az elején fontosnak látom tisztázni a témában már olvasottabbakkal, hogy ez nem egy wicca kurzus. Természetesen nem fogom tudni kikerülni a wicca hatások megemlítését bizonyos témáknál (pl. újpogány ünnepek, szertartások, stb.), de alapvetően az újboszorkányság nem-wicca oldalát igyekszem feltárni. Vagyis nem arról lesz szó, amit több magyar, „wicca-boszorkány” oldalon fel lehet lelni. Itt nem fogunk magunk köré védelmező energiaburkokat képzelni, mint ahogy az „Anya” szeretetét sem fogjuk általa átélni. Ez nem a pozitív energiák áramoltatásáról és a tudatunk felsőbb szintre való emeléséről fog szólni. Helyette az elvégzett gyakorlatok segítségével a világ és szellemi természetű lényeinek a mélyére szállhatunk majd, mely folyamat garantáltan fog tartalmazni félelmetes elemeket. Viszont az igazi útkereső itt ne rémüljön el, csak készüljön fel lelkiekben arra, hogy, mint a világon mindennek, ennek is megvannak a maga veszélyei. Ezen az ösvényen viszont igazi tudás és megtapasztalás vár, illetve olyan segítők, kik halálunk után is támogatni fognak minket.

Mint talán a fentiekből is kitűnik, a boszorkányság egy olyan oldalát fogom majd itt bemutatni, mely igen csak eltér attól, amit általában a "boszorkányságba" bevezető könyvekben lehet találni. Valószínűleg elő fog majd fordulni nem is egyszer, hogy másként fogok leírni dolgokat, mint mondjuk ahogy Raymond Buckland könyvében találhatóak (ami egyébként megint csak a wiccáról szól…). Bizonyos kérdésekben pedig nem leszek annyira a részletekhez ragaszkodó, mint például az eszközök esetében. Olyan is megeshet, hogy valahol azt olvasod (egy abszurd példát említve), hogy a boszorkányság elkezdéséhez kötelező egy lila köpeny, egy 15 cm-es ametiszt berakásos pentagramma medállal együtt, én pedig ezeket egyáltalán nem fogom említeni. Ilyenkor nem kell megijedni, vagy azért teszem ezt, mert nincs is rá szükség, vagy mert nem annyira fontos, de azért majd később ki fogok térni az ametisztek és a pentagrammák témájára.

Azt pedig már most, az elején szükségesnek érzem közölni, hogy én nem tehetek senkit boszorkánnyá, mint ahogy attól sem lesz senki automatikusan az, hogy végigkísér ezen az egy éven. Egy bejegyzésben már leírtam, hogy pontosan honnan is lehet tudható, hogy boszorkány valaki, amit itt meg is találhatsz. A leckék során csupán be tudom mutatni az európai mágikus hagyományokat (sőt, annak is csak egy csekély részét, mert olyan nagy a téma), illetve azokat a módszereket, melyekkel az ember képes látomásélményeket elérni, amikben aztán majd személyesen is megtapasztalhatja a természetfelettit. Ez utóbbi megtörténését sem tudom garantálni, tekintve, hogy ez teljesen máshogy megy végbe minden embernél. Lehet, hogy már az elején nagy élményeid lesznek, de az is lehet, hogy még 11 hónap elteltével is nehezedre fog esni a megfelelő tudatállapot megközelítése. Egyikkel sincs semmi baj, mindkettő teljesen normális, és még a nehézkesebb út sem jelenti a cél elérésének lehetetlenségét, vagy azt, hogy valaki nem erre lenne hivatott. Egyszerűen csak nem egyformák, hanem mindannyian egyediek vagyunk.

Továbbá nem az a célom a sorozattal, hogy az egy igaz módot mutassam be a boszorkányság gyakorlására, már csak a fent említett nem egyező emberi igények miatt is. Pusztán egy működőképes alapot szeretnék adni a velem tartó Olvasóimnak, ami által elindulhatnak ezen az úton. Nyilván nem ez lesz mindenkinek a megfelelő, és ezzel nincs is semmi baj. Kezdetnek azért úgy gondolom, hogy ez az év egy elég intenzív és átfogó bevezető lesz, mely megadhatja mindenki számára a továbbinduláshoz szükséges tudást és önbizalmat.

Az utolsó megjegyzendőm pedig az, hogy ez nem csak játék és mese. A megtett ígéreteinket lehetőleg mindig tartsuk be, az odaígért áldozatokat adjuk meg. Hallgassunk a megérzéseinkre, az álmokban, vagy látomásokban kapott üzenetekre. Ha pedig félúton úgy döntenénk, hogy ez nekünk nem való, akkor erről ne felejtsünk el az "odaát”-nak is szólni. De még Őket tudatva is számíthatunk a gyakorlatok abbahagyása után minimum pár furcsa álomra. Ez nem egy egyszerű út, főként a mai világban, a belénk nevelt előítéletek miatt akár rémisztőnek is tűnhet. Pedig az igazán ijesztő benne csak az, hogy itt felelősséggel tartozunk a tetteinkért és a szavainkért, valamint hogy önmagunk is megtapasztalhatjuk a természetfelettit, ami után már nem tudunk többet ugyanúgy nézni a világra. Épp ezért is ajánlom a következő bejegyzésben felhozott témák alapos elgondolását, mielőtt belevágnál ebbe az évbe: szóval boszorkány akarsz lenni?

Ha pedig az év során bármilyen kérdésed vagy javaslatod felmerülne, akkor az bosziiskola(kukac)gmail.com címen bátran lehet hozzám fordulni, illetve a Facebook-on, vagy itt a blogon a hozzászólásokban. 

Végezetül pedig minden Olvasómnak nagyon jó tanulást, szórakozást és sok sikert kívánok erre az 52 hétre! A Szellemek áldása legyen közös munkánkon!

Virág




Ui: Az első leckéhez tartozó szertartás ajánlott ideje most vasárnap lesz, így aki el szeretné végezni, annak érdemes még ma, vagy holnap délelőtt beszerezni a hozzávalókat: füstölő (illata nem számít, csak téged ne zavarjon), gyertya/mécses (színe alapvetően nem számít, de a fehér volna a legjobb), pár kb. 25 cm-es szál fekete fonal, vagy bőrszíj (ebből karkötőt fogunk fonni), egy kis üveg a kedvenc alkoholodból, vagy egy kis doboz (lehetőleg termelői) tej (ezt külön erre az alkalomra kell megvenni, otthoni maradék nem jó, illetve a az sem jó, ha a szertartásra megbontott üveg maradékát meg szeretnéd iszogatni!), egy tálka, amiben ez a folyadék elfér és pár napig hiányolni fogod tudni (tehát nem kell semmi különlegesnek lennie), gyufa/öngyújtó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...