2017. február 9., csütörtök

A mágikus pentákulum



A modern boszorkányság egyik legtöbb félreértéssel övezett tárgya a pentákulum. Nem azért, mert olyan titokzatos valami volna, nem is azért, mert annyira mély misztériumokat rejtene. Az egész sokkal inkább annak köszönhető, hogy az egyik ember szerint ezt jelenti, a másik szerint meg azt. De vajon mi róla az igazság?


A pentákulum szó a középkori latin pentaculumból származik, ami a görög pente (öt) és a latin –culum kicsinyítő képzőből áll és egy öt, de akár hatágú csillagot is jelenthetett. Az angol kifejezés rá (pentacle) pedig a francia pentacolból eredeztethető, ami a pend + a + col (a nyakba függeszteni) összemosódása. És hogy miért is kell a nyakba akasztani? Hát mert a pentacol szó alatt különféle mágikus szimbólumokat ábrázoló talizmánokat értettek, melyeket a régi grimoire-ok szerint a nyakunkban kellett hordani. 
 
Salamoni pentákulumok: a felsők a Marshoz, az alsók a Naphoz tartoznak

Mint talán a fentiekből is érezhető, a pentákulum szoros kapcsolatban van a tanult mágikus hagyományokkal. Az persze más kérdés, hogy mit is illettek éppen ezzel a névvel. Egyrészt pentákulum lehetett bármely öt-, vagy hatágú csillag, amelyet varázserővel felruházott ábraként használtak. De legtöbbször csak egy mágikus talizmánt értettek alatta (amely sokszor nem is tartalmazott egy csillagot sem), illetve a Clavicula Salomonis (Salamon kulcsai magyarul) valamely pecsétjét. Ezen talizmánokat általában pergamenre, fára, vagy fémre rajzolva/karcolva alkalmazták, rajtuk keresztül megidézve különféle szellemeket, aztán segítségükkel rájuk kényszerítve az ember akaratát, de általuk hívták le bizonyos bolygók hatalmát, vagy épp a már megidézett erőktől védték az embert. Sokszor jelenhettek meg a pentákulumok korongokon, melyeket a varázslók a mágikus oltáraikra helyeztek, a már említett funkciókban. Ebből az alkalmazási módból származik aztán a wiccában alkalmazott pentákulum is, mely egy olyan varázseszköz, ami egy leggyakrabban kör, ritkábban négyzet alakú tábla, melyre különféle szimbólumokat, manapság pedig jobbára valamilyen formában a körbe írt pentagrammát festették. Innen ered a legújabb értelmezése is a pentákulumnak, mi szerint az nem más, mint egy körön belül található ötszög.


Pentákulum ábrája Doreen Valiente Witchcraft for Tomorrow című könyvéből

A modern boszorkányok gyakorlatába, mint oly sok más minden, ez is a wiccán keresztül került be. A pentákulumot a föld elemhez kapcsolják, és hagyományosan az oltár északi oldalára helyezik, igaz manapság már inkább az oltár közepén látható. Funkcióját tekintve, ritkábban ugyan, de még előfordul a már fent említett alkalmazásuk, mint szellemeket/elementális erőket idéző, illetve azoktól védelmező eszköz. Máskor csak, mint az oltár kötelező hozzávalója szerepel és szép kinézetén, valamint a föld elemet való reprezentálásán kívül nincs haszna. Bizonyos gyakorlók pedig az elvarázsolandó tárgyakat helyezik rá, mind a bűbájok közben, mind egyszerű „energiával való feltöltések” esetén.
 
Gardneriánus pentákulum mintázata

Gyakorlati hasznosságát tekintve viszont a pentákulum az a mágikus eszköz, amit a legkönnyebb nélkülözni. Sőt, ha az ember nem ragaszkodik az elemek képzetének a használatához, vagy a szellemek megidézésének pentákulumokat alkalmazó formáihoz, akkor teljesen szükségtelen. Így mint mindig, ezzel a kellékkel szemben is a mondó vagyok, hogy ha hasznát tudjuk venni, akkor készítsünk/vegyünk egyet, de ha nem, akkor ne aggódjunk miatta.


Források:
http://www.etymonline.com/index.php?term=pentacle
Doreen Valiente: Witchcraft for Tomorrow
Rosemary Guiley: The Encyclopedia of Witches, Witchcraft and Wicca
Rosemary Guiley: The Encyclopedia of Magic and Alchemy

2 megjegyzés:

  1. Szia! Azt olvastam valamelyik könyvbe, hogy ez erősen házhoz kötött mágikus eszköz és költözéskor el kell égetni és újat kell készíteni egy másik házba költözéskor. Ha valaki készít egy pentákulumot, de több helyszínen tartja a szertartását, amihez használja ezt az eszközt, akkor azt mind a két helyszínen tudja használni? Vagy egyszerre két pentákulomot is fenn kellene tartani erre a célra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én még ilyet eddig nem olvastam, vagy hallottam. Szóval én azt mondanám, hogy ez egy nagy butaság és használd nyugodtan az eszközeid bármelyik helyszínen.
      Üdv: Virág

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...