2011. szeptember 12., hétfő

Szeptemberi telihold


Az őszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső teliholdat arató holdnak (angol: harvest moon) szokás nevezni. A név onnan származik, hogy ebben az időszakban a földművesek éjszaka, a Hold fényénél is folytatták az aratást a földeken. Erről a holdról azt tartották, hogy vörös/narancssárga színű, valamint nagyobb és fényesebb, mint máskor. Mindezen jelenségeknek megvan a maga természetes magyarázata. A színt a légkörben található por adja, a nagyságot pedig az őszi éjszaka levegőjének a hőmérséklete és sűrűsége befolyásolja. A fényességet az magyarázza, hogy ekkor (a Föld pozíciója miatt) a Hold naponta csak fél órával kel később (egyes helyeken ennél is kevesebbel), a szokásos 50 perc helyett, így tovább maradva az égen, azt az érzetet keltve, hogy erősebben világít.
Ennek a holdnak a másik közkedvelt neve a bor hold, mivel szeptemberben kezdődik meg a szőlő leszüretelése. A bor a régiek számára igen fontos ital volt, többek között azért is, mert megváltoztatta fogyasztói tudatállapotát, és azt tartották róla, hogy képes megnyitni az ajtót az isteni tudás és bölcsesség felé. Ezen elgondolás okán ennek a holdnak az energiája támogatja a pszichikus erőkkel való munkát: jóslásokat, testen kívüli élményeket vagy meditációt. A borról azt is mondták, hogy segít kapcsolatba lépni a szellemekkel, épp azért érdemes most a velük való kommunikációval foglalkoznod.
A szeptemberi telihold a jólét, a bőség és a hálaadás ideje is. A földeken folyik a betakarítás, a kertekben érnek az almák ás a körték. Mindeközben pedig lassan, de biztosan megérkezett az elmúlás.

Terry Redlin: Harvest Moon Ball
Nevei: bor hold, daloló hold, Haligmonath (szent hónap), Witumanoth (fa hónap), vér hold, árpa hold
Füstölő: stórax, masztix, gardénia, bergamott
Kövek: olivin, krizolit, citrin, peridot
Színek: barna, sárgászöld, sárga
Megidézhető: Deméter, Ceres, Ízisz, Nephthys, Freya, Chang-O, Thot
Növények: nárcisz, liliom, mogyoró, vörösfenyő, babér, kopál, édeskömény, rozs, búza, macskagyökérfű, csucsóka
Állatok: kígyó, sakál, íbisz, veréb
Használható: munka utáni pihenés; egyensúly fény és sötétség között, földmágia, hálaadás, betakarítás, pszichikus munkák, asztrál projekció, jóslás, meditáció, bőség, jólét, másokról gondoskodás, egészség, munkahelyi előremenetel

Források:
Dorothy Morrison: Everyday Moon Magic
Denise Zimmermann: The Complete Idiot's Guide to Wicca and Witchcraft
D. J. Conway: Moon Magick: Myth & Magic, Crafts & Recipes, Rituals & Spells
Ellen Dugan: Autumn Equinox: The Enchantments of Mabon
+különféle weboldalak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...