2011. szeptember 2., péntek

Potpourrik készítése


Potpourrit manapság sok helyen lehet kapni, viszont a boltokban található keverékek főképp mesterséges anyagoknak köszönhetik az illatukat és a színüket. Mivel így nem sok közük van a valódi növényekhez, mágikus hatásuk is elenyésző. Viszont potpourrit készíteni nem nehéz, így ezt te magad is megteheted az otthonodban, a következő képen: 
  • Alapvető, mégis nagyon  fontos mozzanat: gyűjts össze minden hozzávalót. A növényi részeknél fontos, hogy teljesen szárazak legyenek, vagy a penészedés veszélyét kockáztatod. Ha egy recept valamilyen növény illóolaját írja elő, azt ne helyettesítsd a növénnyel, hacsak nem ajánlják külön.
  • Tegyél magad elé egy nagy tálat és rakd bele a hozzávalókat és jó alaposan keverd össze őket. Egy forrás szerint csak óvatosan szabad összekeverni őket, míg a másik szerint erőteljes mozdulatokkal, mintha tésztát dagasztanál. Én a gyengédebb módszert ajánlanám, ha fontos az, hogy felismerhetőek maradjanak az egyes összetevők, viszont ha nem, akkor mindent bele!
  • Ha illóolajakat is előírnak hozzá, akkor először keverd össze a száraz anyagokat, majd add hozzá az olajat és még egyszer jó alaposan dolgozd át.

Fixálókról:
Érdemes fixálókat adni a keverékekhez, melyeknek az a feladata, hogy segítsék az illat tovább való megőrződését. Ezenkívül az illóolajokat is úgy érdemes a potpourrihoz adni, ha előtte a fixálóban kevered el. Hat-nyolc csészényi szárított növényhez három teáskanál fixáló ajánlott.
Az egyik legkedveltebb fixáló a porított íriszgyökér, amit te magad is könnyen elkészíthetsz. Fogd egy írisznek (mindegy milyen fajta) a gyökerét, és vágd le róla a leveleket és a gyökérszőröket. Alaposan mosd meg, és reszeld le. Egy papírlapon terítsd szét a reszeléket, és tedd ki azt a napra száradni (nap híján alacsony hőmérsékleten, nyitott ajtó mellett a sütő is megteszi). Megszáradás után mozsárban porítsd el, és ilyen formában használd.
Egy másik lehetséges fixáló a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit, mandarin, stb.) héja. Ehhez most meg a gyümölcsöt, majd pucold meg. A friss héjról távolítsd el a fehér részt, a maradékot pedig aprítsd fel. Szárítsd az íriszgyökérhez hasonlóan (én szeretem a radiátorok tetejére is rárakni a citrusok héját száradni). Ezenkívül ezeknek a fajoknak az őrölt magjai is jók még fixálónak.

Pár dolog, amit még érdemes észben tartani:
  • Ha nem akarod a keverékedet azonnal felhasználni, akkor érdemes várni az elkészítés után kb. hat hetet. Általánosan ennyi szükséges ahhoz, hogy a növények illatai összeálljanak. Ezután szabadon fel lehet használni őket, viszont a potpourrik illata csak javul az idő múlásával (persze csak zárt edényben tartva), és nincs szavatossági idejük. Ha saját recepten dolgozol, akkor jó ha tudod, hogy a potpourri az elkészítés után legalább két hétig nem fogja elnyerni a végleges illatát.
  • A potpourrit érő napfény segíti az illatának felszabadulását, de így gyorsabban el is fogja azt veszteni, és vele együtt a színét is.
  • Ami mehet egy potpourriba: illatos növényi részek, szép levelek, kéregdarabok, szárított gyümölcsök, bogyók, virágszirmok és illóolajok. Az illóolajokkal viszont érdemes finoman bánni, vagy azok elnyomják a növények illatát.

Források:
Marian Singer Magick for the Wild Woman: A Sassy Spellbook for Women Who Want it All
Barbara Pleasant: The whole herb: for cooking, crafts, gardening, health, and other joys of life
Raven Womack: The Raven's Flight Book of Incense, Oils, Potions and BrewsJudith Hawkins-Tillirson,Nancy Wasserman: Herbal Magick
Scott Cunningham,David Harrington Spell Crafts: Creating Magical Objects

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...