2012. december 26., szerda

Szóval boszorkány akarsz lenni?

Először is gratulálok! De kösd fel a gatyád, mert nem kis dologra vállalkoztál!

Pár tanács és tudnivaló, amit esetleg érdemes lehet megfontolni:

A wicca NEM egyenlő a boszorkánysággal. Erről bővebben: itt és itt.


A magyarul megjelent, könyvesboltok és könyvtárak ezoterikus polcain található "boszorkányság" felíratú könyvek (pl. Eileen Holland és Raymond Buckland könyvei, de a Boszorkánybiblia is) a wiccáról írnak, NEM pedig a boszorkányságról. Ha arról akarsz olvasni, menj a néprajz részlegre, vagy keress könyveket angolul/németül.

Vigyázz arra, hogy honnan szerzed mágikus praktikáidhoz a recepteket. Rengeteg hibás információ kering az interneten, a különféle könyvekben és újságokban. Csak mert valami megérte a könyvbe kötését, nem biztos, hogy helyes tudást is tartalmaz. 

A boszorkányság űzésének a minősége és a birtokolt mágikus kellékek száma nem egyenesen arányos.

Nem, a nyakadban lógó nagy pentagramma sem tesz boszorkányosabbá..... persze, nem mintha bármi bajom lenne a nagy pentagrammákkal ;)

Nem kell azonnal mindenkinek tudnia, hogy boszorkány vagy/lettél.

Nem a boszorkányság fog a legnépszerűbb, vagy a legmenőbb gyerekké tenni a suliban. Sőt, igen könnyen lehet, hogy barátokat fogsz veszíteni miatta, legyél felnőtt, vagy tinédzser.

A boszorkányság nem fog különlegessé tenni mások szemében, de nevetségessé annál inkább.

A "te ne árts soha" szabály nem a boszorkányokra vonatkozik, mint ahogy nem is fogod minden tettedet háromszorosan visszakapni. Persze, ha megütsz valakit, attól még az ugyanúgy fáj neki, és hasonló a helyzet, ha megátkozol valakit. Ne azért légy morális, mert egy szabály azt mondja, hanem azért, mert te magad így érzed helyesnek.

Nem kötelező, hogy pártfogó istened legyen a kezdetek kezdetétől, vagy úgy egyáltalán (habár nem is árthat). Az isteni pár elgondolására szintén ez vonatkozik.

A boszorkányság nem egy két könyvből megtanulható valami, ezt a művészetet minden gyakorlója a haláláig (vagy még tovább) tanulja.

Gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj. Tanulj, tanulj és tanulj. Olvass, olvass és olvass.

Menj ki a természetbe. Sokat. Nagyon sokat. Végezz ott rituálékat. Ismerd a környezeted flóráját és faunáját.

Figyelj az álmaidra és jegyezd le őket. Sok lesz benne a marhaság, de pár gyöngyszem is akad majd közöttük. Ja, és ha megálmodod, hogy druida pap/nő voltál előző életedben, az valószínűleg a fantáziád eredménye volt. ;)

A rituálékba soha ne sajnálj energiát és időt fektetni. Egy egyszerű ünnepi szertartásban is több lehet, mint elsőre gondolnád! Csak adj bele mindent!

Tudd, hogy a világ nem rólad szól, és még csak nem is körülötted forog. A környezeted bármelyik mozzanata nem neked szánt isteni jel.

Tanulj meg igazán hallgatni arra, mások mit mondanak, legyenek azok a mások emberek, állatok vagy növények. De, a gombák is nagyon jó fejek tudnak lenni.

Tanulj meg alázatos lenni, minden létező felé. Ezt vedd nagyon komolyan és gyakorold folyamatosan.

A vezetett meditáció és a sövény átlépése (más terminussal a boszorkányi repülés) NEM ugyanaz. Ameddig a lelki szemeid előtt folynak a dolgok, addig csak a saját tudatalattiddal csevegsz, és nem istenekkel (na persze a tudatalattid is tud igaz bölcsességeket mondani, ebben azért nem szabad kételkedni). Erről bővebben itt és itt.

A boszorkányság űzése igen veszélyes és rémisztő is lehet. Főképp azért, mert itt valódi erőkkel dolgozunk, amik/akik nem mindig kedvesek, nem mindig segítőkészek és nem mindig a javunkat akarják. Nem hiába ismernek a világ különböző kultúrái annyi védekezési módszert ellenük.

Nem lehet mindent kategóriákba zárni. Nem lehet mindent csak egy fajtájúnak kikiáltani. Egyedül a változás a biztos.


Öhmmm,....... még ezek után is boszorkány akarsz lenni?

16 megjegyzés:

  1. A kérdésem ennyi: csak a sövényboszorkány nevezheti magát igazi boszorkánynak?
    Lehet, hogy te az vagy, de léteznek más utak ezen az ösvényen kívül.
    Tudod én valahogy mindig úgy érzem, mintha nem tekintenétek teljes értékűnek a többi - ugyancsak helyes útra szegődött - boszorkányt.
    Sok van ugyan, aki csak felveszi magára a medált, divatmajom lesz belőle, de tudod csak az idő rostája az, ami képes kiszűrni ezeket a nem odavaló embereket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kérdésed! :)

      Látom, honnan jöhetett a félreértés, de gyorsan hadd tisztázzam is: nem csak a sövényboszorkány boszorkány. Manapság vannak zöld-boszorkányok, konyhaboszorkányok, nemzeti hagyományokat követő boszorkányok és teljesen egyedi utat járók is.

      Amit viszont egy "igazi" boszorkánytól elvárok az az, hogy képes legyen "repülni", ahhoz hasonlóan, ahogy a régi idők gyakorlói is tették (lásd: Pócs Éva: Élők és holtak, látók és boszorkányok, ill. Carlo Ginzburg: Éjszakai történet). Ezt a "repülést" manapság már igen gyakran, az angol ajkú nem-sövényboszorkányok is, "crossing the hedge"-nek (a sövény átlépésének) nevezik, szimplán azért, mert a sövény, mint szimbólum, általánosan egyet jelent az európai származású emberek tudatában. Én pedig, mivel legfőképp angolul olvasok, szintén átvettem a sövény átlépésének ezen jelentéssel való, általános használatát.

      Tehát, attól még, hogy valaki átlép a sövényen nem lesz sövényboszorkány, de az, aki nem képes erre, az nem is boszorkány. Ezt nem azért állítom, mert haj, de felsőbbrendűnek akarom beállítani magam (a sövényen átlépni bárki képes lehet több-kevesebb gyakorlással), hanem azért, mert a történelmi feljegyzések és a néprajzi kutatások ezt támasztják alá.

      A teljes Társaság nevében viszont nem nyilatkozom, ez az én blogom, én itt mint magánember szerepelek, és nem áll szándékomban minden társam véleményét megfeleltetni az enyémmel.

      És a medálról: nem a nagy pentagramma a nyakadban tesz divatmajommá, mert az lehet bárki, bármilyen medállal; és sajnos van, aki soha nem növi ki....

      Törlés
  2. Szeretem a blogodat olvasni, nagyon sok érdekesség és számomra hasznos infó talál meg. Ez az írásod viszont valahogy nem érint meg ... bár lehet hogy úgy is szántad. Vagdalkozol, nem értem ezt a sok egymásra hányt mondatot, arról nem is beszélve, hogy (és ezt nem sértésként írom hidd el) ítélkezni nagyon nem bölcs dolog ... főképpen egy boszorkány tollából. Egy ilyen komoly témában többet vártam Tőled. Maradok hű olvasód!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megírtad a véleményed, ami őszintén szólva eléggé meglepett, mert egyáltalán nem olyannak szántam, mint amilyennek Neked ezek szerint tűnik. Igyekeztem benne olyasmiket megírni, amik az én utamat kezdőként biztosan nagyon megkönnyítették volna. Nem tudom, hol láthattad benne a vagdalkozást, vagy az ítélkezést. Még egyszer: nem ez volt a szándékom.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. A fenti hozzászólásokban a Sövény Társaságára volt utalva, mely egy pár éve nyílvánosan is létező, sövényboszorkánysággal foglalkozó csoport volt, aminek én is a tagja voltam.

      Törlés
  4. Szia boszi szeretnek lenni.. Segitenel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ez a blog elvileg azért van, hogy ilyesmiben (is) támaszt nyújtson. Szóval elsőnek ajánlanám innen A boszorkányság alapjai oldalon szereplő írásaimat, különösen a Boszorkányságról kezdőknek és A mai újboszorkányságról című bejegyzéseket. Így vaktában máshogy nem nagyon tudok segíteni, de ha bármi kérdésed volna, akkor azokat nagyon szívesen megválaszolom. :)

      Üdv: Virág

      Törlés
  5. Boszorkány szeretnék lenni . elöször probáljam pl egy poharat felemelni vagy valami ilyet ?? Elolvastam a boszorkányságról kezdőknek cimű bejegyzésedet

    VálaszTörlés
  6. Tényleg lehet belőlem boszorkány ??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem tudok semmiféle előfeltételről, ami szükséges volna ahhoz, hogy valaki boszorkány legyen. Az alapvetően bárkiből lehet.
      A boszorkánykodást manapság leginkább sok utánaolvasással szokás kezdeni, hogy az ember tisztában legyen az alapokkal. A boszorkányságról kezdőknek című írásomon kívül esetleg még a Boszorkányság alapjai névre hallgató oldalon (http://erdeivarazslatok.blogspot.hu/p/blog-page_20.html) találhatsz a témába vágó írásokat tőlem.
      Őszintén szólva, a pohárfelemelés pedig nem tudom, hogy hogyan is kapcsolódik a témához...
      Üdv: Virág

      Törlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az érdekel engem hogy fiú is lehet e boszorkány? Vagy azt mágusnak hívják?

      Törlés
    2. Szia!
      A boszorkány lehet férfi vagy nő, vagy bármi a kettő között és azokon kívül. ;)
      Mágusként általában a rituális mágiát gyakorlók utalnak magukra.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...