2013. január 19., szombat

Neowicca

A neowicca kifejezéssel már egyre többször találkozhat ez ember az angol boszorkánysággal foglalkozó internetes oldalakon és fórumokon. De mit is takar ez az elnevezés?

Gerald Gardner

Amikor Gerald Gardner megalkotta a wicca alapjait, kidolgozott egy beavatási rendszert is, mely szerint a főpap avatja a női jelölteket, míg a főpapnő a férfiakat. Eredetileg, aki nem esett át egy ilyen beavatáson, az nem is mondhatta magát wiccának. Aztán valamikor az 1980-1990-es években megjelent az önbeavatás képzete, mely ezt hirdette, hogy a beavatását az érdeklődő önmaga is elvégezheti, és nincs szüksége ehhez mások segítségére. Ez a képzet indíthatta el a wicca-követők ugrásszerű növekedését, hiszen koveneket eredetileg igen nehéz volt találni, és a bejutás sem volt a legkönnyebb közéjük. Ám miután több könyv is megjelent, ami leírta ezen vallás fő pontjait, bemutatta a különféle szertartások elvégzésének a módját, megtanította, hogyan is kell varázsolni (vagy legalábbis bemutatott pár bűbájt) és persze elmagyarázta, hogy wicca bárki lehet, aki hisz az Isteni Párban és beavatja önmagát ennek a vallásnak a misztériumaiba. Ennek a felszabadulásnak lettek az eredményei a különböző eklektikus wiccát gyakorlók, a wiccát egyiptomi, ázsiai vagy akár északi hitrendszerekkel ötvöző "tradíciók" és más, magukat wiccának valló ösvények.

Neowiccának tehát mindazon wicca irányzatok számítanak, melyek nem az alexandriánus vagy a gardneriánus wicca beavatási vonalhoz tartoznak, valamint azok létrejötte után alakultak. Ezenkívül, a neowiccát még azon az alapon is meg lehet különböztetni az "eredeti" wiccától, hogy habár az alapvető wicca elgondolásokon alapul, de benne az egyes irányzatok vagy az egyedül, eklektikusan gyakorlók a saját értelmezésüket, vagy éppen kedvelt régi kultúráikat dolgozzák bele a vallási gyakorlatukba.

Fontosnak érzem megjegyezni, hogy a neowicca kifejezés nem pejoratív, csupán egy megkülönböztetési módszer két azonos alapokon nyugvó, de még sem megegyező irányzat megnevezésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...