2013. január 20., vasárnap

Növények a mágiában: ciklámen

Ciklámen

Latin név: Cyclamen spp.
Nem:feminin
Elem: víz
Égitest: Vénusz
Istenség: Hekaté
Felhasználható: védelem, szerelem
Plinius azt írja róla, hogy minden otthonban nőnie kellene egy ciklámennek, ugyanis ahol ez a növény él, az ártó varázslatoknak nincs ereje. Mérgek és mérgezés ellen is tartották a házakban, valamint mérgező állatok harapására rakták ellenszerként.
Az ókortól kezdve használták a cikláment kis dózisban szerelmi és vágykeltő bájitalokban. Theophrastus leírása alapján a gyökere borban áztatva lerészegít, míg más leírások szerint az embert örömteli állapotba hozza és a testi és lelki szerelemre egyaránt nyitottá teszi. Modernebb leírások a gyökerének az összezúzását ajánlják, amiből aztán kis lepényeket kell formázni, és ezt fogyasztani szerelem előidézésére. Egy trükkösebb recept szerint a gumóját el kell égetni, majd a hamvakat borba áztatni, végül pedig kis golyókat formázni belőle, és így elrejteni a kiszemelt áldozat étkében. Viszont az ókori adatok szerint (is) vigyázni kellett az adagolásánál, ugyanis nagyobb mennyiségben őrültséghez, intoxikációhoz, vagy akár halálhoz is vezethetett.
Már az ókori Görögországban is nagy hírnévre tett szert ez a növény, mint vetélést előidéző vagy fogamzásgátló szer, de középkori adatok is vannak ilyen jellegű felhasználásáról. Dioscordes a cikláment kimondottan vetélés előidézésére ajánlja, habár a pontos felhasználási módjáról nem maradt fent információ. Későbbi babonák szerint a várandós nőknek át sem volt szabad lépni egy ciklámen fölött, és általános kerülniük kellett ezen növény közelségét. Más források viszont a gyökerének, esetleg levelének a nyakba akasztását javallották szülés során, hogy az gyorsan és gördülékenyen menjen, de még akkor is jónak gondolták ezt a talizmánt, ha egy nő hosszú és nehéz utazásra indult.
Rossz időjárás elleni amulettként is használták, valamint Amerika egyes részén azt gondolták, hogy a házban nem jó tartani, mert hideglelést okoz az ott lakóknak.

A ciklámen nagy dózisban mérgező!

Források:
John M. Riddle: Contraception and Abortion from the Ancient World to the Renaissance
Christopher A. Faraone: Ancient Greek Love Magic
Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
Donald Watts: Dictionary of plant lore
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/consumer/poison/Cyclape.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...