2013. április 2., kedd

Mágikus tinták

A különféle mágikus módszerekben sokszor előfordul az az utasítás, hogy valamilyen speciális szöveget, nevet le kell írni, esetleg egy bizonyos szimbólumot lerajzolni. Ehhez persze azt is gyakran megadják, hogy a hatásosság kedvéért bizonyos mágikus tintákat is szükséges használni, melyeknek vagy könnyebb, vagy nehezebb az elkészítése.

Már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak olyan varázslatokat tartalmazó papiruszok, melyekben elő van írva, hogy a varázslat szövegét különleges módon elkészített tintával kell lejegyezni. Egy konkrét varázslat például, mely Bes isten segítsége által hivatott álmokat hozni, egy olyan tintát kívánt, mely tehén és fehér gerle véréből állt, valamint tartalmazott még friss tömjént, mirhát, fekete írótintát, cinnabaritot, eperfa gyümölcsének levét, esővizet és fehér üröm valamint közönséges bükköny levét.

Ókori görög mágikus feljegyzések hét vagy kilenc hozzávalóból készült tintákat írnak elő, de igen kedvelt volt a mirhával kevert tinta használata is. Bizonyos Mithrászhoz kapcsolt rituálékhoz elő volt írva, hogy a tintát csak újholdkor, méghozzá akkor, mikor az az Oroszlán csillagjegybe esik, kell elkészíteni. Igen kedvelt volt még a különböző állati-, és az emberi vér használata is.

Természetesen a későbbi években sem feledkeztek el a tinták mágikus erejéről. Például Pedro Sarmientóról (1532-1592), egy spanyol tengerészről és felfedezőről, akit többször is megvádoltak különféle mágikus praktikákkal, egyszer azt állították, hogy olyan tinták birtokában van, melyek a szerelmes leveleket ellenállhatatlanná teszik az azokat olvasó nők számára. A grimoire-ok írása során is különleges tintákat alkalmaztak több alkalommal is, melyek akár állati, vagy emberi vért is tartalmazhattak. Ekkoriban is kedvelt eszköznek számított a mirhát tartalmazó tinta, de egyszerűen a keresztény papok által megszentelt darabok is előírásra került egyes feljegyzésekben.

A mágikus tintákat manapság is szokás használni. Ezek egy része természetes anyagok felhasználásával készül, egy-egy növények festőtulajdonságait kihasználva. Másik részük külön receptek alapján készül, és ezek közül három változat igen nagy hírnévnek örvend napjainkban. Az egyik a "sárkányvér" névre hallgat, és erőt, hatalmat, mások befolyásolását, mindenféle dolgok kiűzését, démonűzést és megtisztítást segít elő. A másik "gerlevér" néven ismert, és a gazdagság növelésére, szerelemért, dolgok vonzásáért és barátságért alkalmazzák. A harmadik pedig a "denevérvér", mely káoszt és feszültséget hoz, vagy kiváló valami/ki végleges eltüntetésére az életünkből. Ezen tinták receptjeire több változat is ismert. Én most Denise Alvarado Voodoo Hoodoo Spellbook című könyvében szereplő leírásokat osztom itt meg. Amit fontosnak érzek megjegyezni, hogy egyik általam ismert receptváltozat sem kér valódi állati vért, helyette a vörös színt a sárkányvér gyantából nyerik hozzájuk.

Sárkányvér:
  • 1 rész porított sárkányvér gyanta
  • 1 rész porított gumiarábikum
  • szükség szerint alkohol (pl. vodka)
Tedd a gyantákat egy lezárható üvegbe, majd önts rá annyi alkoholt, hogy az ellepje őket. A gyanta fokozatosan az alkoholba fogja engedni a színét, így hagyd állni pár napig, hétig. Először majd ki kell próbálni, és csak ha már elérte a megfelelő színárnyalatot (száradás közben még világosodnak a tinták színei a papíron) szabad leszűrni. Napfénytől védve, barna üvegben kell a kész tintát tárolni.

Gerlevér:
  • 1 rész porított sárkányvér
  • 1 rész porított gumiarábikum
  • 2 csepp fahéj illóolaj
  • 2 csepp rózsa illóolaj
  • 2 csepp babér illóolaj
  • szükség szerint alkohol

Denevérvér:
  • 4 rész porított sárkányvér
  • 1 rész porított mirha
  • 2 csepp fahéj illóolaj
  • 2 csepp indigó színezék
  • 1 rész porított gumiarábikum
  • szükség szerint alkohol

Források:
Christopher A. Faraone, Christopher A. Faraone Dirk Obbink: Magika Hiera: Ancient Greek Magic and Religion
Scott B. Noegel, Joel Walker, Brannon M. Wheeler: Prayer, Magic and the Stars in the Ancient and Late Antique World
Owen Davies: Grimoires: A History of Magic Books
Maya Heath: Magical Oils by Moonlight
Lewis Spence: An Encyclopaedia of Occultism
Denise Alvarado: Voodoo Hoodoo Spellbook
Gerina Dunwich: Exploring Spellcraft: How to Create and Cast Effective Spells

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    A fenti cikk alapján szeretném kipróbálni a házi készítésű tintákat, ezzel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy nem tudod véletlenül, hogy a receptekben szereplő arabgumit ki lehet-e cserélni gyümölcsfa-mézgára? Ahogy utána olvastam a középkorban nem csak az akáciák mézgáját használták tinta készítésre, számomra pedig könnyebben beszerezhető lenne a gyümölcsfa mézga. Egyébként neked mennyire oldódtak el egyenletesen a hozzávalók a tintában? Nem lett csomós? Illetve a szín telítettségével is meg voltál elégedve? Előre is köszi a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szió!

      Tudtommal a gyümölcsfák mézgája nem alkalmas tintakészítéshez. A gumiarábikum valamicskét besűríti a tintát, hogy az ne folyjon olyan el a papíron, míg a magyar fák gyantái nem képesek erre.
      A gumiarábikumot porítva kell az alkoholba rakni, így szép, egyenletes oldódást lehet elérni. Aztán, a sárkányvér festőnövény, vagyis az alkohol átveszi a vörös színét, de nem oldja. Őt porítani azért kell, hogy a molekulák nagyobb felszínen érintkezhessenek, így pedig több színt tud majd átvenni a folyadék.
      A csomósságot úgy lehet megelőzni 100%-ra, hogy először egy kis adag alkohollal felöntjük a gumiarábikumot, amit hagyjuk állni pár percet. Ekkor egy zselés masszát kapunk, amihez hozzákeverjük a sárkányvért és az illóolajokat. Majd fokozatosan tovább adagoljuk hozzá az alkoholt, folyamatos keverés mellett.
      A szín telítettsége függ a sárkányvér minőségétől, és a hozzáadott alkoholmennyiségtől. Ha halvány színt szeretnél: sok alkohol, kevés sárkányvér. Ha pedig sötét tintát: kevés alkohol, sok sárkányvér. :)

      Mindezek után pedig azt is megjegyzem, hogy ha nem ragaszkodsz ezekhez a hagyományos mágikus receptekhez, hanem csupán valami saját készítésű tintát szeretnél, akkor érdemesebb dióval próbálkozni. Itt találhatsz is egy leírást egy lehetséges elkészítési módról hozzá: http://dioskonyv.bionuss.eu/28-03/1.htm#tinta

      Szép napot!

      Virág

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...