2012. július 30., hétfő

Boszorkányok létrája

Kép forrása
1887-ből létezik egy cikk, melyben Dr. Abraham Colles beszámol egy különös tárgyról, mellyel egy falun tett házlátogatása során találkozott. A tárgy egy hosszú fonal volt, amibe tollakat illesztettek, és egy 10 éve lebontott, régi ház padlásán találtak meg eredetileg a munkások, egy szék és hat seprű kíséretében. Ezen munkások elmondása szerint a széket a boszorkányok pihenésre használták, a fonatot, amit a boszorkányok létrájának neveztek, pedig arra, hogy segítsen átjutniuk a tetőn.
Ezt a "létrát" leszámítva, még egy múltbéli darab létezése ismeretes, ami most a Pitt Rivers Múzeumban van kiállítva. Ezt egy angol néprajzkutató felesége küldte el a múzeumba. Egy kis leírást is mellékelt mellé, melyben szerepel, hogy a boszorkányok létráját kakastollakkal készítették, és a szomszéd tehene tejének az ellopására, illetve halálesetek okozására alkalmazták. Csakhogy, ezek az állítások igen ingatag talpakon állnak. Egyrészt, az átkozási módszerként való alkalmazást egy fiktív novellára lehet valószínűleg visszavezetni. Másrészt, sehol máshol Angliából nem ismert a múlból ez az eszköz, mint varázslási módszer. Egy 1893-ban kelt levél szerint, a már említett fiktív mű írója is megkérdezte az egyik helyi boszorkányként ismert személyt, hogy ismeri-e a boszorkányok létráját, aki azt mondta, hogy a borsóról a madarak elijesztésére használtak ilyesmit, nem pedig varázslásra.
Míg, a boszorkányok létrájának mágikus használatára nem igazán létezik bizonyíték a régmúltból, annál nagyobb ismeretségre tett szert a 20. századi boszorkányok körében, immár mint a pozitív mágia eszköze.


Egy Stewart Farrar által elterjesztett módszer szerint a létrát a keresztény olvasóhoz hasonlóan kell használni. Elkészítéséhez egy fonalra 40 csomót kell kötni. A fonal színe általánosságban egyezzen meg a vele elérni kívánt cél megfeleléseivel (vagy csak általánosan kívánságokhoz használhatsz zöldet). Közvetlenül elalvás előtt vedd a kezedbe, és ismételt el a vágyad minden egyes csomónál. Ha éjszaka felébrednél, ismételd ezt addig, míg újra el nem alszol. Ez a módszer a tudatalattit hivatott elérni, mivel az álom és az ébrenlét közötti tudatállapotban ez egyszerűbb. A létrát kitartóan kell használni, minden éjszaka, egészen addig, míg a kívánságod valóra nem válik. Egyszerre csak egy kívánságon dolgozz, és ne kezdj bele egy újba, míg az első vágy teljesen be nem teljesült. Kedvelt módszer ez az öngyógyításra és rossz szokások megtörésére.

A másik felhasználási módja már valamivel "mágikusabb", és kevésbé alapszik a modern pszichológia tudáson. Ezen létrákat elkészítheted különféle célok elérésére, vagy vágyak beteljesítésére. Kell hozzá elegendő fonal a megfelelő színben, és különféle szimbólumok, díszek és jelképek, amik az óhajodat reprezentálják majd. Miután minden hozzávalót összegyűjtöttél, ülj le, és fond meg a létrát, miközben erősen a kívánságodra koncentrálsz. Végül erősítsd rá a kiválasztott tárgyakat, és akaszd fel az otthonodban.
Egy leírás szerint fontos az, hogy több napon át is dolgozz a létrán, mert az csak a több napon keresztül rászánt munkának köszönhetően nyerheti igazi erejét. A javasolt időhossz erre az egy holdhónap. Arra kell még ügyelni ennél a módszernél, hogy minden nap ugyanabban az időpontban ülj le dolgozni rajta.
Egy másik variáció szerint a kiválasztott jelképeket nem egy fonatra kell ráerősíteni, hanem csomókba belekötni. Itt még a varázslat működésbe lépéséhez az is szükséges, hogy minden csomóra 3 apró lélegzetet ráfújj, hogy így "életet lehelj" beléjük.

Egy harmadik alkalmazási mód szerint 3x3 csomót kell kötni, egy a kívánt célnak megfelelő színből lévő fonalra, elbűvölő szavak és intenzív vizualizáció kíséretében. Az elkészítést követő, 9 egymás utáni éjen pedig egyesével ki kell oldani a csomókat, hogy a bennük lévő mágia felszabaduljon.


Források:
Richard Webster: Psychic Protection for Beginners: Creating a Safe Haven for Home & Family
Monte Plaisance: Reclaim the Power of the Witch: Making Magic Make Sense
Heinrich Kramer, James Sprenger: Malleus Maleficarum
Rosemary Guiley: The Encyclopedia of Witches, Witchcraft and Wicca
Migene González-Wippler: Book of Shadows
Stewart Farrar: What Witches Do
Montague Summers: Witchcraft and Black Magic
Raven Grimassi: Encyclopedia of Wicca & Witchcraft
Nathaniel Harris: Witcha: A Book Of Cunning
http://england.prm.ox.ac.uk/englishness-witchs-ladder.html

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...