Mágikus megközelítés
A levendula általános mágikus felhasználási módjai a következők: szerelem, védelem, alvás, hosszú élet, megtisztítás, boldogság, béke
Ha szeretnéd tudni, hogy egy kívánságot teljesül-e:
Közvetlenül lefekvés előtt tégy levendulát a párnád alá, miközben a kívánságodra gondolsz. Reggel, ha bármi olyat álmodtál, aminek köze volt a kívánságodhoz, akkor az teljesülni fog. Ám, ha nem álmodtál, vagy amit láttál, annak nem volt köze hozzá, akkor a kívánság sem fog beteljesülni.
Levendulás zsákocska szerető védelemért:
Ez a zsákocska kitűnő ajándék azon ismerőseidnek, akiknek védelmet és szeretetteljes környezetet szeretnél biztosítani a mindennapokban. Természetesen önmagadnak is elkészítheted, ekkor a saját nevedet illeszd bele a versikébe.
Az elkészítéséhez, egy lila anyagzsákocskát tölts meg levendulával, kösd be a tetejét, majd a következő formulával varázsold el:
Ebben a kis lila zsákban bűbáj lakozik,
Hozz védelmet s szeretetet annak, kit megnevezek itt:
(Mond ki az illető nevét)
Ajándékként tőlem, neked e varázst vetem,
Minden napod boldogsággal telve legyen!
(eredeti nyelven:
In this purple bag a simple charm is contained,
Bring protection and love to the person I name.
(name of the person)
A gift from me to you, this loving charm I cast,
May all your days be filled with joy that surely lasts.)
Levendulás füstölőköteg:
Köss össze jó szorosan cérnával egy csomó, 15-20 cm hosszú levendulavirág szárat. Ha ezt még friss szárakkal teszed, akkor hagyd őket kiszáradni.
Gyújtsd meg a köteg egyik végét, majd oltsd el a lángját, hogy csak izzanak a szárak, úgy, mint a füstölőrudaknál szokás. Füstöld vele körbe a szobáidat, hogy megtisztítsa azokat, és békét hozzon a falak közé.
Amúgy olvastam már azt is, hogy magát, a levendula virágának a szárát, lehet füstölőrúdként használni, mivel annak is nagy az illóolaj tartalma.
Amire ügyelni érdemes: az égő levendula füstje veszélyes lehet a macskák egészségére egyes kutatások szerint!
Hétköznapi megközelítés
Főzés, sütés levendulával:
A levendula ehető virág, ám az íze elég erős, így óvatosan bánj vele, míg ki nem tapasztalod, mennyit is találsz finomnak belőle az étkeidben.
A levendula bimbóit belekeverheted sütemények tésztájába, fagylaltokba és szorbetekbe, vagy cukormázba, valamint sültekhez is felhasználható.
Teája:
Főként nyugtató hatásáról ismert, ám antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, sőt hónaljlemosóként használva deodorizáló hatása is van. De csökkentheti az ideges szívdobogást és a vérnyomást, migrént szüntethet, szédülést, ájulást és ideggyengeséget gyógyíthat. Mindezek mellett vizelethajtó is. A külső sérülések okán keletkezett daganatokat és véraláfutásokat is lehet vele borogatni.
Egyéb tippek, ötletek:
Friss ágaival átdörzsölve a konyhaasztaltól távol tartja a legyeket.
Felfrissíti, tisztítja a levegőt, ha egy edényben vízzel együtt levendulát raksz, azt felforralod, és a gázon főni hagyod, hogy a víz szabadon elpárologjon.
A levendulás ecet jó antibakteriális hatású szobatisztítóként is.
És kell-e, hogy említsem molyűző (és más rovarokat távolt tartó) hatását? Habár, arra érdemes ügyelni, hogy van olyan molyfajta, amit az illata kimondottan vonz!
Levendulás limonádé:
2+4 csésze víz
1 és 3/4 csésze cukor
2 evőkanál szárított levendula
1 kávéskanál reszelt citromhéj
1 csésze frissen préselt citromlé
Keverd össze a 2 csésze vizet, a cukrot, a levendulát és a citromhéjat, majd forrald fel őket, és hagyd főni, míg a cukor el nem olvad, gyakori kavargatás mellett. Vedd le a tűzről, és hagyd állni 10 percet. Szűrd le, add hozzá a maradék 4 csésze vizet és a citromlét.
Levendulás cukor:
Keverj össze 1 evőkanál szárított levendulát 2 csésze cukorral, és tárold légmentesen zárható edényben 3-4 hétig, néha felrázva. Felhasználás előtt szitáld ki belőle a levendulát. Sütemények és italok ízesítésére alkalmazhatod.
Levendulás sütemény:
1/2 csésze vaj, szobahőmérsékleten
1 csésze cukor
2 tojás
1/2 kávéskanál vanília eszencia
1 1/2 csésze liszt
1 kávéskanál szárított levendula
2 kávéskanál sütőpor
Mixerrel keverd össze a vajat és a cukrot. Add hozzá a tojást, vaníliát és a levendulát. Egy külön tálban keverd össze a lisztet és a sütőport, majd ezt lassan adagold hozzá a vajhoz. Teáskanálnyi darabokban rakd a tésztát sütőpapírral borított tepsibe, majd süsd 8-10 percig (vagy míg a sütemények alja pirosas nem lesz).
Levendulás-cukros bőrradír:
1/4 csésze cukor
1evőkanál őrölt, száraz levendula
2 evőkanál olaj
2 evőkanál teljes tej
Közvetlenül használat előtt, keverd össze a hozzávalóit egy finom krémmé.
Masszírozd be vele az egész testedet, hogy növelje a keringést, és eltávolítsa az elhalt hámsejteket. Végül meleg vízzel öblítsd le, szárítkozz meg, és kend be magad testápolóval.
Források:
Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
Kami McBride, Rosemary Gladstar: The Herbal Kitchen
Barbara Cawthorne Crafton: The Geranium Farm Cookbook
Gloria Hander Lyons: A Taste of Lavender: Delectable Treats with an Exotic Floral Flavor
Gloria Hander Lyons: Lavender Sensations: Fragrant Herbs for Home and Bath
Carl F. Neal: Incense Magick: Create Inspiring Aromatic Experiences for Your Craft
Michael J. Caduto,Rosemary Gladstar: Everyday Herbs in Spiritual Life: A Guide to Many Practices
Karri Allrich: Cooking by Moonlight: A Witch's Guide to Culinary Magick
Ellen Dugan: Herb Magic for Beginners: Down-To-Earth Enchantments
Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai
Nancy Arrowsmith: Essential Herbal Wisdom: A Complete Exploration of 50 Remarkable Herbs
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése