2013. szeptember 4., szerda

Őszi bogyók mágikus hasznai

Madárberkenye - Sorbus aucuparia

Brit hagyomány szerint a bogyóit össze kell törni, majd leszűrni, és a kapott lével meg lehet gyógyítani a szemmel verést, vagy hasonló ártó boszorkányságot. Piros színük miatt a villámlással is összekapcsolták a népi képzetekben, így a házban elhelyezve megóv tőle. Írországban azt tartották róla, hogy a Tuatha de Danaan egyik kedvelt étke, így a nekik szánt felajánlások szerves részét képezheti. A bogyókra régen a betegségeket is ráragasztották, majd az útszéli bokrokra aggatták fel őket, hogy az arra járók hozzájuk érjenek, ezzel magukra véve át a betegséget.


Bodza - Sambucus nigra

A Szent János napján szedett bogyók megvédenek a boszorkányok okozta megszállottságtól, illetve mágikus képességeket adnak az embernek a hagyomány szerint. Theophrastus azt írja róla, hogy a levével mosták meg a kezüket és a fejüket azok, akiket éppen a misztériumokba készültek beavatni (de, hogy milyen misztériumokba, azt nem tudni).


Csipkebogyó - Rosa canina

Bingen-i Hildegard ezt írta a csipkebogyóról, hogy a szeretetet jelképezi, és hozhatja el az ember életébe. Valamint azt is lejegyezte, hogy ha valaki a belőle készült szappannal mossa meg a fejét, egészséges lesz. Az ókori görögök azt mondták róla, hogy a bogyóit gyűjtő embernek a szél felé kell fordulnia, különben a növény árt a szemnek.


Galagonya - Crataegus spp.

Írországban a tündérek által talán leginkább kedvelt fának mondták, és épp ezért nagy tisztelettel kellett bánni vele. Bogyói az oltárra helyezve szerencsét és örömet hozhatnak. A római templomokban tisztító hatású füstölőként égették.


Kökény - Prunus spinosa

Az írek úgy tartották, hogy ez a növény a tündérek nagy kedvence, sőt egy külön "tündértípust" rendeltek hozzájuk, akiket a Lunantishidhe névvel illettek. Ők büntették meg azokat, akik november 11-én törni mertek ágakat a bokorról. A szlávok pedig a ruhájukba varrták darabjait védelemért, míg a britek a töviseivel szurkálták a rontáshoz használt babákat.


Vadalma - Malus sylvestris

Kentucky-ban azt mondták róla, hogy az a valaki meg tud egyet enni belőle, anélkül, hogy összehúzná a száját, az megkapja szíve választottját (csak a nehézség az, hogy a vadalma szörnyen savanyú). Máshol azt mondták, hogy ha valaki sokat eszik belőle, erotikus álmokat fog látni éjszaka.



Források:
Glennie Kindred: Earth Wisdom: A Heart-Warming Mixture of the Spiritual, the Practical and the Proactive
John Lewis-Stempel: Foraging: The Essential Guide to Free Wild Food
Patricia Monaghan: The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore
Christine Dombourian Rinck: Trotula and Hildegard: Reflections of Female Medieval Medicine
Christopher A. Faraone, Dirk Obbink: Magika Hiera: Ancient Greek Magic and Religion
Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopfdia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences 2.
Anna Pavord: Searching for Order: The History of the Alchemists, Herbalists and Philosophers Who Unlocked the Secrets of the Plant World

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...