2016. október 20., csütörtök

Halloween, mindenszentek, halottak napja, vagy Samhain?



Halloween: október 31 éjszakája. Eredeti angol formájában Hallowe’en, azaz All Hallows’ Even, szó szerinti magyar fordításban mindenszentek estéje. Maga az ünnep a hivatalos katolikus mindenszentek időpontjához kötődik, de a hagyományainak jó része visszanyúlik a régi kelták nyár végét jelző ünnepéhez. Mai minőségében leginkább az USA általi közvetítésével került hozzánk, ahová eredetileg a skót és ír bevándorlók vitték be és terjesztették el. Azonban megjegyzendő, hogy még az amerikai Halloween itthoni elterjedése előtt is ismertek bizonyos helyeken nálunk egy, vagy a halottak napját, vagy a mindenszenteket megelőzően, a halottak estéje névre hallgató éjszakát, melyen (Halloween-hoz hasonlóan) a holtak szellemei hazalátogattak az élőkhöz. 

Mindenszentek: november elseje. Egy katolikus keresztény ünnep, amely alatt azon szenteket tisztelik, akikről az év folyamán nem emlékeznek meg külön ünneppel. A vallásos életet élt, majd haláluk előtt és után csodákat tevő szentek imádata a régi, kereszténység előtti Európa (többek között a) halott ősök felé való tiszteletének az egyik keresztényiesített hagyatéka. Magyarországon csak a keresztény hitre való áttéréssel és a szerzetesek kitartó térítő munkájával terjedt el ennek a napnak a megtartása. Az ekkori hagyományok sem kimondottan magyarok, hanem megegyeznek a környező népek szokásaival, sőt, ha kereszténység előtti elemeket keresünk bennük, akkor még csökevényesebbek is, mint más nemzeteké. 

Halottak napja: november másodika. A népi gyakorlatban Európa szerte (sőt, még az Amerikai kontinensen is) ez a nap gyakran összemosódik a mindenszentekkel, és a halottakról már általánosan november elsején megemlékeznek. Viszont a vallási naptárban másodika van elrendelve, mint az elhunytakért való misézés és imádkozás időpontja.

Samhain: október 31. napnyugtájától november elseje napnyugtájáig. Modern neopogány ünnep, melyben általánosan a holtakról és az ősökről emlékeznek meg. A név a régi ír forrásokból van kölcsönözve, és jelentése „a nyár vége”. Több hagyományban is ez jelenti a vallási újévet, valamint a fő férfi istenség időszakos halálának az napját.

Tehát: a Halloween egy csökevényes és sokszorosan átértelmezett maradványa a régi Brit-szigetek kelta nyár végi ünnepének. A mindenszentek és a halottak napja egy keresztény köntösbe bújtatott túlélése a régi korok halottakról való megemlékezéseinek. A mai Samhain pedig egy modern interpretációja azon kereszténység előttinek vélt elképzeléseknek és tradícióknak, melyeket eddig fel tudtak fedezni az emberek a ránk maradt forrásokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...