2016. október 23., vasárnap

Zombi por


Közös sorozatunk mai epizódja az Erdész munkája. 

A történészek zöme egyetért abban, hogy a zombi-legenda Haitire vezethető vissza. A helyi folklór rengeteg mesét őriz arról, hogy mire használta a "bokor", a vudu-varázsló a feltámasztott hullákat.
Még a '80-as években készült egy feltáró vizsgálat (1982., W. Davis), mely kifejezetten a Haiti központú zombi mítoszt vette górcső alá, és a kutatók több olyan személlyel is találkoztak, akik több tíz évig éltek rabszolgaságban, miután a kórházi dokumentumok tanúsága szerint halottá nyilvánították őket.
A vizsgálat célja az antropológiai irányon túl az is volt, hogy ha egy olyan drogra bukkannak, amellyel ilyen érzéstelenítő és mély altató hatás fejthető ki, akkor azt gyógyászati alkalmazásba is vonják.
A kutatók feltárták, hogy a bokor egy bizonyos port alkalmazott a hatás kiváltásához, melynek egyik alapanyaga a tetrodotoxin, ami egy gömbhalfélében megtalálható neurotoxin, és azonnali bénulást okoz.
Davis csapatának feltételezése szerint, akinek valamilyen formában beadják ezt a port (pl. belélegezve), az tetszhalott állapotba kerül, és a műszereknek igencsak híján lévő helyi kórházakban könnyedén halottnak nyilvánítják. Ezután a hullaházból kicsempészve, erős drogok hatása alatt dolgoztathatják az áldozatot évekig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...