2016. október 21., péntek

Salem igaz története


Közös sorozatunk mai epizódja az Erdész munkája. 
Az 1600-as évek végén történt, Salem Village-ben, hogy néhány unatkozó kislány úgy döntött, azt állítja a közelben lakókról, hogy megrontották őket. Persze az eseményeket valós, vagy valósnak tűnő rohamok és látomások is alátámasztották, melyeket szerencsétlen módon még a helyi orvos is boszorkányságként azonosított. Az amúgy is instabil közösség tagjai váratlanul nagy jelentőséget nyilvánítottak a lányok szavának, ahol a kormányzó nélkül maradt területen ex lex az egyház volt az úr.
A vádlottak száma egyre csak gyarapodott, miként a perekbe bevont terület is nőtt. Lassan megtelt minden környező település - köztük Boston - összes börtöne is a boszorkánynak kikiáltott emberekkel.
Amikor végre új kormányzó került a térség élére, a nyomás hatására megindította a pereket.
Férfiak, idős nők, de még pici gyerekek is a vádlottak között voltak. Összesen 20 ember halt meg - egy kínhalállal -, köztük egy pap és egy rendőr is, akik csupán ellenálltak az őrültségnek.
A perek 1693 elején fejeződtek be, amikor a környék tiszteletesei egyhangúan álltak ki amellett, hogy inkább ússza meg tíz boszorkány, minthogy egy ártatlan lélek is elvesszen.
A foglyokat még '94 márciusáig nem engedték el, és sokaknak vagyonát, földjét sosem adták vissza.
2001-ben nyilvánították végül az áldozatokat ártatlannak, noha már néhány évvel később a kormányzó imákat és böjtöt rendelt el, hogy jóvá tegyék a történteket.
Noha ismét a butaság eklatáns példájával találkozhatunk ebben a történetben, ám azt meg kell jegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem voltak a térségben boszorkányégetések, és nem volt több száz halálos áldozat (bár vádlott igen).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...