2012. május 10., csütörtök

Fekete rigó: folklórja és üzenete


A fekete rigó viselkedéséből valaha az emberek megpróbálták megjósolni az időjárást. Ha élesebben énekeltek a rigók szokásosnál, az esőt jelentett. Az ősszel való összegyülekezésük, vagy az ekkori délre való repülésük hideg telet ígért. Azt mondták róluk, hogy képesek egészséges időt hozni.

Azt is tartották ezen madarakról, hogy ha egy feketerigó fészket rakott egy ház kertjében, ott hamarosan el fognak valakit jegyezni. Akinek a kertjében egy rigócsapat száll le, az az illető nagy pénzügyi növekedésre számíthatott abban az évben. Ám ha a madár a házba a szállt be, már halált jelentett. Sőt, azt is mondták, hogy ha egy feketerigó keresztezi az utadat, akkor rossz szerencsével fogsz találkozni, még mielőtt elérnéd a célodat.

Egy történet szerint a fekete rigó eredetileg fehér volt, ám egy igen kemény tél során három napra egy kéményben lelt menedéket, és ennek köszönhetően nyerte el sötét öltözetét. Egy leírás szerint ez a három nap január 30., 31. és február 1. voltak, és ezt a időszakot "feketerigó napoknak" is nevezték.

A középkori vallásos hitben a feketerigó a vágyat, azon belül is különösen a testi vágyat jelképezte. Fekete "ruhája" miatt, csakúgy mint a varjak és a hollók esetében, az éjszakával és a misztériumokkal kapcsolták össze. Angliában a holtak üzenethozójának tartották.

A mítoszok azt mondják, hogy Rhiannonnak 3 fekete rigója volt, akik egy örökké álló másvilági fán énekeltek. Az énekük elvarázsolta hallgatóit, és becsalogatta őket a másvilágra. A fekete rigók továbbá Mabon megtalálásában is segédkeznek, de Bran számára is énekelnek.

A fekete rigók gyönyörű misztikus dalukat szürkületkor éneklik, amikor már nincs nappal, de még nincs éjszaka, azaz liminális időben. Talán ezért is gondolták azt a kelták, hogy a daluk képes eljuttatni hallgatóságát egyik világból a másikba. Innen lett a rigóból a sámánok madara, aki képes segítséget nyújtani a másvilágra való eljutásban.
A modern elgondolások a dalának a tulajdonságairól is ezt a fonalat követik. Azt írják róla, hogy az éneke meghív arra, hogy mélyebb spirituális ösvényt kövess, ami kitágítja a tudatodat és az érzékelt tudásodat. Megjutalmaz azzal, hogy megnyit a szellem világa felé. Segíthet továbbá azoknak, akik az éneklést gyógyításra vagy mágiára használják. Egy másik szerző szerint viszont éppen arra jó az éneke, hogy az embert támogassa a visszatalálásban a jelen világába, mivel elriasztja a csalóka emlékeket.

A feketerigó "gyógyszere" elég erős ahhoz, hogy segítsen mentális, fizikai vagy spirituális betegségek esetén. Egy ember életében felbukkanva, a természet erejére és ciklikusságára emlékezteti őt. Támogatást nyújthat továbbá a nappali álmok értelmezésében és a tiszta érzékelésben. Az ilyen nappali álmokban üzeneteket, ötleteket, érzéseket küldenek neked, vagy valaki más akar veled kapcsolatba lépni. A feketerigó arra buzdít, hogy végre felfedezd és meghalld ezeket a hozzád szóló hangokat.
Negatív oldalát tekintve ez a rigó arra figyelmeztet, hogy nem szabad olyan sokat álmodozni, nem kell a pillanatba túl sokat belemagyarázni. Légy a jelenben, és figyelj arra, amit éppen teszel.

A fekete rigók Magyarországon védettek!


Források:
Richard Webster: Spirit & Dream Animals: Decipher Their Messages, Discover Your Totem
Scott Alexander King: Animal Dreaming: The Symbolic & Spiritual Language of the Australasian Animals
G. Rodney Avant: A Mythological Reference
Cassandra Eason: Fabulous Creatures, Mythical Monsters, and Animal Power Symbols: A Handbook
Ted Andrews: Animal-speak: The Spiritual & Magical Powers of Creatures Great & SmallChristina Pratt: An Encyclopedia of Shamanism Volume 1.
William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need 
Arin Murphy-Hiscock: Birds: Explore the Symbology and Significance of These Divine Winged Messengers
Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...