2012. június 19., kedd

A Napról boszorkányoknak

A Nap a Naprendszer központi csillaga, tömege annak a 99,6%-át teszi ki, ami a 333000-szorosa a Földének. Átmérője az egyenlítőjénél 104-szerese a Földének. Az egyenlítőjénél a Nap felszíne 25,38 földi nap alatt fodrul körbe, míg a pólusainál ez 36 napig tart. A Nap fénye több mint nyolc perc alatt éri el a Föld felszínét.
A Nap az élet számára a legfontosabb égitest az égbolton. Nélküle a földi élet kialakulása, és ilyen szintű kivirágzása nem jöhetett volna létre. Ő az, aki megadja az élet ritmusát, aki energiával lát el mindent, amit csak fénye elér. Az élethez szükséges körülményeket biztosító szerepe miatt is lehet, hogy több kultúrában is férfiként személyesítették meg, és ezt a modern neopogány közösségek is átvették. Ám voltak olyan helyek, ahol a Nap istensége nő volt (pl. a japán Amaterasu).
A mai mágikus közösségek hajlamosak inkább a Holdra koncentrálni, és a Napnak kisebb mágikus jelentőséget tulajdonítani. Ez persze, a  Hold és a sötétség alapvető mágiával és misztikummal való összekapcsolása miatt, talán érthető is. Ám, a Nap is van olyan fontos égitest a mágiában, mint a Hold, nem hiába a Nap imádata és istenként való tisztelete rengeteg kultúrában felfedezhető, szerte a világon. Ahogy az angliai shetlander-iek mondták: a Nap a legnagyobb boszorkány a világon! Viszont a Nap és a boszorkányok kapcsolata az ókorig is visszanyúl. Homérosz Odüsszeiájában megismerhetünk egy boszorkányt, Kirkét. Kirké maga is Héliosz, a görög napisten lánya volt. Egy másik híres ókori görög boszorkány, Médea, pedig Héliosz unokájának van írva a fennmaradt forrásokban. Ebből is látszik, hogy a boszorkányoknak nem kell elrejtőzni a Nap fénye elől, helyette a támogatását kell keresniük.

Pár Nappal kapcsolatos babona és elképzelés:
  • Sok helyen tilosnak számított az Napra újjal mutatni; az ugyanis szerencsétlenséget vont maga után.
  • Ha nem szeretnél meghalni, soha ne állj olyan helyre a temetéseken, ahol a Nap direkt rád süthet. Ha ez mégis megtörténik, hamarosan meg fogsz halni te is.
  • Egy korni (Cornish) elképzelés szerint a Nap ki nem állhatja a hazugokat, épp ezért nem hajlandó melegíteni őket, vagy megvilágítani őket a sugaraival.
  • Keleten azt mondták egy időben, hogy ha valaki megsérti a Napot, az leprás lesz.
  • Ha a Nap vörösen kel fel, az nagyon kedvezőtlen ómennek számít.
  • Egy tiszta napot követően, a felhő mögé rejtőzött Nap naplementekor, vihart jelent.
  • Ha nyugaton vörös az ég naplementekor, akkor másnap esni fog, vagy szeles nap lesz.
  • Ha a Nap vörösen kel fel, Egyiptomban azt mondták, hogy az vihart jelent, halált, és más rossz dolgokat.
  • Új-Zélandon azt mondták, hogy ha a lemenő Nap vöröses, és körülötte a felhők pirosak, akkor a Teremtő éppen édesburgonyát vet.
  • A parasztok valamikor Németországban minden reggelt levették a kalapjukat a kelő Nap előtt, hogy szerencséjük legyen.
  • Ha reggel, felkelés után, a Napot pillantod meg elsőként, az nagyon jó ómen.
  • A magyar lányoknak tilos volt a Nap irányába seperniük, különben férj nélkül maradtak.

Napvíz elkészítése:
Tölts meg egy üveget tisztított (vagy forrás) vízzel. Tégy bele egy citrin követ (minél nagyobb, annál jobb, és lehetőleg csiszolatlan legyen), valamint egy korty vodkát.
Mikor a Nap delelőn jár (dél és délután 3 óra között, nyáron), vedd az üveget, és a Nap felé tartva kérd meg a csillagunkat, hogy töltse fel erejével a vizet. Egy ideig tartsd az üveget a kezedben, erre koncentrálva. Mikor már biztosan érzed, hogy a kapcsolat megszületett a víz és az égitest között, helyezd el az üveget egy olyan helyen, ahol a Nap fénye továbbra is érni fogja. Hat nap múlva vedd ki belőle a kristályt, és vizet szabadon használhatod.


Források:
Raven Digitalis: Planetary Spells & Rituals
Linda T. Elkins-Tanton:  The Sun, Mercury, and Venus
Monica Roman, Luke Roman: Encyclopedia of Greek and Roman Mythology
Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
Dorothy Morrison: Everyday Sun Magic: Spells & Rituals For Radiant Living

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...