2012. augusztus 10., péntek

Az Őrtornyokról

A "Őrtornyok" vagy "Őrtornyok Urai" kifejezéssel gyakran lehet találkozni wicca rituálék leírásában, utalásként az égtájakra. A legtöbb, mágikus kör kivetését igénylő, szertartásban a hozzájuk intézett hívás fontos szerepet játszik. Modern leírások szerint, az Őrtornyok Urai a világok felügyelői, és a wiccák (és sok mai pogány) mágikus körének a védelmezői, és erőt adói. A kört négy részre osztják, és a különböző égtájaknak megfelelő Urak a saját régióikban összegyűjtött erőhöz járulnak hozzá. Kinyúlnak a körön túl található világokba, és behozzák azt az erőt, amire a szertartás végzőjének szüksége van.

A négy Őrtorony használata a pogány gyakorlatban nem vezethető vissza a 20. századnál régebbre. Minden valószínűség szerint a Golden Dawn rend mágikus munkáiból lett kölcsönözve (Gerald Gardner ötvözése által), ahol a négy énoki Őrtorony hasonló szerepet lát el a rituális munkák során.

A 16. századig vezethető vissza az "Őrtorony" szó mágikus értelemben való felhasználása, amikor is John Dee és Edward Kelly elkezdte kidolgozni az énoki mágia alapjait. Kelly egy látomásában a Föld sarkaiban négy nagy tornyot látott, melyekből az Őrtornyok Urai jöttek elő. Maguk az Őrtornyok, fizikai szinten, négy betűkombinációt ábrázoló táblát takarnak. Pszichikai szinten viszont, az anyagi univerzum általuk reprezentálódik, és mindegyiküknek megvan a maguk uralkodó angyala és eleme.  Ezt az elgondolást átvette, és kissé átdolgozta, a Hermetic Order of the Golden Dawn a saját mágikus gyakorlataikba. Gerald Gardner kapcsolta össze a boszorkányságot és a szertartásos mágiát, és dolgozta ki a wiccák által ma is alkalmazott rituálék kereteit. Ebben a folyamatban pedig az Őrtornyok elképzelése és kifejezése is átkerült a wicca szertartások szerves részeként.


Források:
Rosemary Guiley: The Encyclopedia of Magic and Alchemy
Bill Whitcomb: The Magician's Companion: A Practical & Encyclopedic Guide to Magical & Religious Symbolism
Janet Thompson: Of Witches: Celebrating the Goddess As a Solitary Pagan
Ronald Hutton: The Triumph of the Moon:A History of Modern Pagan Witchcraft
John Michael Greer: The New Encyclopedia of the Occult

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...