2012. augusztus 15., szerda

Álompárnák és elkészítésük

Kép forrása: Josephine Wall

Az álompárnák szárított növényekkel megtöltött párnák, melyek alapvetően a nyugodt alvást hivatottak elősegíteni. Működésük annak köszönhető, hogy ahogy alvás közben az ember belélegzi a növények illatát, így azok hatást képesek gyakorolni az alvás, valamint az álmodás minőségére.

Az álompárnákat viszont nem csak a mély alvás biztosítására lehet használni. Képesek lehetnek felerősíteni az álmodási folyamatot, és segíthetnek emlékezni is rájuk, vagy kimondottan a jövőre vonatkozó álmokat hozhatnak. Lehet őket védelem céljából is alkalmazni, ha valaki úgy érzi, hogy veszélyben lehet álmai közben, vagy bármi más mágikus célra, amit csak ki tudunk gondolni.

Használatáról:
Általában az álompárnát egy rendes párnahuzatba teszik, vagy a hétköznapokban használt párna mellé rakják, a huzaton belülre (ekkor természetesen kisebb a mérete). Lehet még egyszerűen az alvó fej közelében is elhelyezni, az ágytámlára felakasztva, vagy az éjjeliszekrényre rakva.

Elkészítéséről:
Végy egy darab muszlint, vagy más természetes, jó légáteresztő képességű anyagot. Ennek nem kell díszesnek lennie, ugyanis ez csak a párnát fogja alkotni, és később szabadon lehet majd színes huzatokat tenni rá.
A párna 3 oldalát varrd össze, és tedd bele a növényeket, majd az utolsó oldalt is varrd be. Nem kell túltömni a párnát, az a legjobb, ha laza és lapos marad. Egyes leírások töltőszivacsot is írnak a párnákba, ami akkor lehet igazán jó módszer, ha erős illatú növényeket használsz, vagy ha kevés van belőlük, és te nagy párnát szeretnél.
Ha huzatot is készítesz rá, akkor az legyen valamivel nagyobb, mint az eredeti párna, és az egyik végét célszerű lehet cipzározhatónak, vagy gombolhatónak csinálni, hogy mosható legyen, és szabadon cserélhető.

A töltelékről:
Felhasználhatsz a párnához csak egy növényt, de akár több keverékét is. Érdemes lehet az aktív álmodást nyújtó növényeket védelmezők hatásúakkal is kiegészíteni. A növényi részeket még a párna tömése előtt, egy külön edényben keverd össze (ekkor add hozzá az illóolajokat is, már ha teszel ilyet bele).
Több fajta növény is alkalmas az álompárnákban való használatra, de van pár dolog, amire érdemes odafigyelni. Ha a kiválasztott zöld illata felfrissítő hatású, akkor az akadályozni fog az elalvásban. Jó lehet vigyázni a bőrt irritáló hatásúakkal is, mert a párnára általában a fejünket tesszük, és az arcbőre az embereknek pedig elég érzékeny. Éles vagy szúrós növényi részeken sem kellemes az alvás, így célszerű, ha minden felhasználandó növényt megőrölsz egy picit a mozsaradban, hogy puhábbak legyenek. Arra pedig mindig nagyon vigyázz, hogy csak teljesen száraz növényeket tégy a párnákba, mert a rothadó zöld illata nem éppen a legjobb altatók egyike.
Fordíts figyelmet arra is, hogy milyen illatú a párna. Elalváskor, a sötétben és csendben sokkal kevesebb inger ér minket, így erősebben érezzük azokat, amik mégis eljutnak hozzánk (magyarul, a párna illata jóval erősebbnek fog tűnni). Teljesen mindegy, hogy mit is kéne csinálnia a párnának, ha olyan büdös, hogy nem hagy aludni. Illóolajokat lehet használni hozzájuk, az illat feljavítására, de mindig csak kis mennyiségben.
Kristályokat is írhatnak egyes receptek az álompárnákhoz, de azok nem igazán alkalmasak erre. Egyrészt, a kemény köveken igen kellemetlen lehet az alvás, akár egy kis kő is megakadályozhatja, hogy nyugodt álmaid legyenek. Másrészt, a kristályokat gyakran tisztítani kell, és nem feltétlenül jó folyton szétbontani, majd újra összevarrni a párnát.

Mágikus tippek:
Ha komolyabb mágikus munkát is szeretnél végezni az álompárnával, vagy csak fel akarod erősíteni az erejét, akkor érdemes odafigyelni a következő dolgokra.
A párna színe egyezzen meg annak a céljával.
Az elkészítésének az idejét úgy időzítsd, hogy a megfelelő holdfázisra, és akár napszakra is essen.
Amíg készíted, folyamatosan a kívánt hatás, vagy cél, járjon a fejedben, végig arra koncentrálj.
A párna elkészültével érdemes lehet felszentelni azt, és elvarázsolni a kívánt célnak megfelelően, hogy a benne lévő erőnek biztos útmutatást adj.

Pár álompárna receptet itt lelsz!


Források:
Karan Davis Cutler, Kathleen Fisher, Suzanne DeJohn, National Gardening Association: Herb Gardening For Dummies
Judika Illes: Pure Magic: A Complete Course in Spellcasting
Raven Womack: The Raven's Flight Book of Incense, Oils, Potions and Brews
Arin Murphy-Hiscock: The Way Of The Green Witch: Rituals, Spells, And Practices to Bring You Back to Nature
Ann Moura: Green Witchcraft III: The Manual
Ellen Dugan: Garden Witchery: Magick from the Ground Up

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...