2012. augusztus 12., vasárnap

Növények a mágiában: békalencse

Latin név: Lemna minor (apró békalencse), Lemna gibba (púpos vagy bibircses békalencse), Lemna trisulca (keresztes békalencse)
Elem: víz

Északnyugat-Anglia egyes részein a békalencsét egy Jenny (vagy Ginny) Greenteeth névre hallgató gyermekijesztő "mumussal" azonosították, de volt, ahol magát a növényt is ezen a néven ismerték. Jenny Greenteeth a dús növényzettel benőtt állóvizek lakója volt, aki úgy tüntette fel a víz felszínét, hogy az arra járó gyerekek ne tudják megkülönböztetni a fűtől. Amikor a kicsik ráléptek a vizet borító zöldre, az szétnyílt alattuk, és ők beestek a mélybe, Jenny karjaiba, aki aztán bezárta újra a zöld takarót, hogy nyoma se legyen annak, ami ott lezajlott. Ezért is ijesztgették a szülők gyerekeiket azzal, hogy ha az ilyen vizek közelébe merészkednek, Jenny a mélybe fogja rántani őket.
Sok helyen úgy tartották, hogy nincs ismert formája Jenny-nek, mert mindig a víz felszíne alatt rejtőzik. Máshol azt mondták róla, hogy egy öregasszony, míg egy részletesebb leírás szerint halványzöld bőre volt, zöld fogai, hosszú zöld haja, hosszú zöld ujjai és körmei, valamint nagyon vékony volt, hegyes állal és nagy szemekkel.
Volt, ahol a gyerekeket már azért is elvihette Jenny Greenteeth, ha nem voltak hajlandóak rendszeresen fogat mosni.
A lincolnshire-i elképzelés szerint, ha a békalencse felemelkedik a tóban, jó idő lesz.
A békalencsét valaha a homlokra helyezték, fejfájás gyógyítására.

Források:
Donald Watts: Dictionary of Plant Lore
Roy Vickery: Garlands, Conkers and Mother-Die: British and Irish Plant-lore
Jacqueline Simpson, Steve Roud: A Dictionary of English Folklore
http://www.lboro.org/~wwatch/Infopages/Pondfactsheets/Pond_plants.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...