2012. január 9., hétfő

Januári telihold

 Véget ért az ünnepekkel teli december, megtörtént a napforduló, ám az éjszakák még mindig ugyanolyan hosszúnak tűnnek. A Nap csak ritkán süt, és akkor is csak rövid időre, és igen gyengén. Általában ekkor hó és jég borítja a tájat, és hideg szelek süvítenek a fák kopasz ágai között.

Ennek a holdnak az egyik ismertebb neve a farkas hold. Ezt valószínűleg onnan kaphatta, hogy a farkasok ekkoriban - az erdőben alig találván élelmet - merészebbek lettek, és inkább portyáztak az emberi falvak közelében könnyű zsákmányt remélve. Ebben az elgondolásban megjelenik ezen időszak egyik legfontosabb témája, a csökkenő élelmiszer-tartalékok ténye. Habár manapság sok embernek a tél már nem probléma ilyen szempontból, de attól még a természetben ez ugyanúgy megmaradt. Gondolkodj hát el azon, hogy milyen jó is neked, hogy télen sem kell szűkölködnöd, és ne feledkezz meg azokról sem, akiknek még igen: etess madarakat, vagy vigyél ki csemegézni valót a vadállatoknak az erdőkre és a mezőkre.

A másik téma, amivel ekkor érdemes foglalkozni az egymásra utaltság. Az emberi faj alapvetően társas lény, és egyedül nem képes a túlélésre. Sok "primitív" kultúrából ismerünk történeteket, melyekben a törzsből vagy faluból valamilyen okból kitűzött emberek rövid időn belül meghalnak. A haláluk nem azért következik be, mert nem lennének képesek élelmet találni az általuk jól ismert környezetben, hanem a kiűzetés ténye maga az, ami végül a halálukat okozza. Így tehát gondolj most te is a környezetedben lévő emberekre. Próbáld meg elsimítani az esetleg fennálló nézeteltéréseket. Köszönd meg azoknak a segítségét, akik támogattak valamiben, és akik segítettek azzá lenned, aki ma vagy.

Korea északi részén a januári telihold üdvözlésére egy Dal maji nevű rituálét végeznek a családok. A família tagjai általában egy folyóparton végzik el ezt a szertartást, ami során felállítanak egy asztalt, és ráhelyeznek egy tál főtt rizst és egy csésze tiszta vizet, felajánlásként a felkelő Holdnak. Mikor üdvözlik a Holdat elismétlik családtagjaik nevét és születési dátumát, majd kérik a Hold-szellemet, hogy bocsássa áldását rájuk.


Nevei: hó hold, farkas hold, csendes hold, hideg hold, szűz hold, kis tél holdja, viharhold
Füstölő: mimóza, pézsma
Kövek: gránát, ónix, gagát, krizopráz
Színek: csillogó fehér, kékeslila, fekete
Istenségek: Freya, Inanna, Szaraszvati, Héra, Chang-O, Sin
Természeti szellemek: gnómok, brownie-k
Növények: majoránna, benedekfű, magok, tobozok, hóvirág, sáfrány, nyírfa
Állatok: róka, prérifarkas, fácán, kék szajkó
Használható: lustaság, a felszín alatt lévő dolgok, kezdetek és elgondolások, védelem, varázslatok visszafordítása, energia elraktározása a személyes problémáiddal való foglalkozásra, levegőmágia, jégmágia, hómágia, születés, gyermekek, kreativitás, megtisztítás, csend, újjászületés, túlélés, személyes problémák, összegyűlni a tűzhely körül melegért, szegénység távol tartása, szívügyek, családi problémák elsimítása, kapcsolatok, konyhaboszorkányság

Források:
Dorothy Morrison: Everyday Moon Magic
D. J. Conway: Moon Magick: Myth & Magic, Crafts & Recipes, Rituals & Spells
Jung Young Lee: Korean shamanistic rituals
Eileen Holland: The Spellcaster's Reference 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...