2012. március 7., szerda

Kertészkedés a Hold szerint

Régi időktől egészen a múlt századig a kertészkedés és a vetés igen gyakran a Hold fázisaival összhangban történt. Ez a módszer azon az elképzelésen alapul, hogy a Hold nemcsak az óceánok vizeire, de a földben lévőkre is hatással van, valamint a belőle táplálkozó növényekre is.
Ezen elgondolás szerint a legjobb idő a vetésre pont az újhold előtt vagy újholdkor van, ekkor ugyanis a Hold ereje segíti a növény növekedésének az aktivizálódását. A Hold szinte kihúzza a csírát a magból, ahogy a növény válaszol a növő fényre és a gravitációs vonzásra.
A telihold után viszont ez az erő csökken, és hatására a föld felett is lecsökken az aktivitás. Ilyenkor viszont a gyökerek kezdenek fokozott növekedésbe, így kiváló időszak ez a palánták kiültetésére, hogy a gyökereik meg tudjanak erősödni az új környezetben.
Mindezt persze lehet tovább is bonyolítani a Hold fázisai szerint, na és persze attól függően, hogy a Hold éppen melyik csillagjegyben tartózkodik.

Holdfázisok szerint

Újholdtól az első negyedig: Ekkor ültess föld felett termő növényeket és virágokat. Pl. saláta, káposzta, kukorica, évelő virágok, muskátli, petúnia, kapor, napraforgó, kamilla, mák, levendula, kakukkfű, spárga, brokkoli, stb. Most érdemes még visszavágni is a növényeket, mert ekkor erősebbek, és könnyebben felgyógyulnak a sérülésekből (vagyis ekkor csak ezért nyírd meg a növényeket, ha bokrosodást és jobb növekedést szeretnél elérni). Az ásásra és a komposztálásra is most alkalmas az idő.

Első negyedtől a teliholdig: Ültess ekkor föl felett termő növényeket, melyeknek magjai valamilyen gyümölcsön vagy zöldségen belül találhatóak; kiváltképp azokat, miknek vízben gazdag, lédús terményei vannak. Pl. málna, egres, ribizli, dinnye, paradicsom, szőlő, cukkini, bab, tök, paprika.

Telihold: Próbáld meg ekkor elültetni a kedvenc mágikus növényedet, hogy extra erővel rendelkezzen. A gyümölcsöket és zöldségeket szedd le közvetlenül telihold után, hogy a lehető legjobb legyen az ízük. Ha lehetséges, ezen a napon éjfélkor öntözd meg az elvetett magokat, miközben egészséges növekedésükért fohászkodol.

Teliholdtól utolsó negyedig: Föld alatti termésükért vetett növényeket ültess ekkor, valamint a hűvös esti órákban bokrokat és fákat is. Pl. retek, petrezselyem, hagymák, cékla, burgonya, répa, eper. A virághagymák és erős gyökereket igénylő, vagy vastag gyökérzetű virágok (pl. nőszirom) ültetése is most a legalkalmasabb.

Utolsó negyedtől újholdig: Ekkor ne ültess semmit, helyette csak gondozd a kertet. Viszont ilyenkor érdemes gyomlálni, elszáradt ágakat és a gyepet levágni, visszavágni a növényeket, hogy ne nőjenek nagyobbra és a kerti szemetet elégetni. Tervezd meg a következő holdhónap teendőit.


Attól függően, hogy a Hold melyik csillagjegyben tartózkodik

Termékeny jegyek: Minden növénynek jót tesz ezen jegyek ereje, de különösen kedvelik a virágzó, terméstokokat és bogyókat hozó növények. Ezek a jegyek ("termékenységi" sorrendben): Rák, Skorpió, Halak, Bika, Bak, Mérleg.
Terméketlen jegyek: Ezen jegyek alatt mellőzd az ültetést, és inkább koncentrálj a gyomlálásra és a gondozásra. Ezek a jegyek ("terméketlenségi" sorrendben): Oroszlán, Szűz, Vízöntő, Ikrek, Kos, Nyilas.

Víz jegyek (Halak, Rák, Skorpió): ültetés, öntözés
Föld jegyek (Bika, Szűz, Bak): földdel kapcsolatos munkák, ásás, kapálás, átültetés
Tűz jegyek (Kos, Oroszlán, Nyilas): gyomtalanítás, ásás és rutin kerti munkák
Levegő jegyek (Ikrek, Mérleg, Vízöntő): ültetés és egyéb kerti munkák megtervezése, új kert kigondolása

Kos: aratás, gyomlálás, gondozás, növények visszavágása; esetleg hagyma (vagy fokhagyma) ültetése, de semmi tápanyagban gazdag talajt igénylőt ne ültess ekkor
Bika: elsegíti az erőteljes növekedést, jó idő a trágyázásra; a most ültetett gyökér-, és levéltermések (répa, burgonya, retek, saláta, káposzta, stb.) jó aratást fognak hozni
Ikrek: jó aratásra (kiváltképp gyökérterméseknél) és gyomlálásra, a kiszárítani kívánt növényeket is mosd szedd le; az ekkor levágott virágok tovább maradnak frissek
Rák: alkalmas ültetésre és átültetésre, oltásra, szemezésre; jó időpont a bokrosítást elősegítő visszavágásra
Oroszlán: illatos növények szedése, rovarirtás, gyomtalanítás, ásás és kapálás, semmiképen ne ültess ekkor
Szűz: virágzó futónövények ültetése, mivel ez a jegy bátorítja a sok virágot és a kevés termést; mást ekkor nem érdemes ültetni, inkább gyomlálj és irtsd a kártevőket
Mérleg: föld feletti virágok és zöldségek, valamint talajtakaró-képzők ültetése, de a futónövényeké is
Skorpió: fák és bokrok ültetése, illetve kúszónövények és bogyósoké; az elvetett magok ekkor gyorsan kikelnek, jó időpont a visszavágásra, ha bátorítani akarod a virág-, vagy levélfejlődést
Nyilas: növények visszavágása, föld gondozása, aratás, hagymák földbe dugása
Bak: virághagymák és gumós növények elültetése; bármilyen most levágott ág még erősebben fog visszanőni
Vízöntő: gyomlálás, kapálás, ásás, rovarirtás; bármilyen növényi rész begyűjtése
Halak: erős gyökérzetet igénylő növényekkel való munka, átültetés, öntözés


Források:
Elen Hawke: Praise to the Moon: Magic & Myth of the Lunar Cycle
Fern Marshall Bradley, Barbara W. Ellis: Rodale's All-New Encyclopedia of Organic Gardening
Denise Diamond: The Complete Book of Flowers
Ellen Dugan: Garden witchery: magick from the ground up
Dorothy Morrison: Bud, blossom & leaf: the magical herb gardener's handbook
Patricia Telesco: Gardening with the Goddess: creating gardens of spirit and magick
Dorothy Morrison: Everyday moon magic: spells & rituals for abundant living
Sophia, Denny Sargent: The Magical Garden: Spells, Carms, and Lore for Magical Gardens and the Curious Gardeners Who Tend Them





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...