2012. március 15., csütörtök

Aqua reginae Hungariae

Kép forrása
Aqua regina Hungariae - magyar királyné vize, vagy csak egyszerűen Aqua Hungarica (Hungary water) - Magyarország víz/magyar víz.

A fáma szerint Erzsébet magyar királynőnek, 72 éves korában adta oda e víz receptjét egy remete, vagy egy angyal. A királynő ezen víz használata által (egyes források szerint a végtagjait kenegette vele, mások szerint meg is itta, megint mások szerint benne fürdött) kigyógyult köszvényéből, teljesen megfiatalodott és élettel teli lett. A varázslatos átalakulásának hála pedig, amint meglátta a (szintén özvegy) lengyel király, rögtön megkérte a kezét.

A recept, egy leírás szerint, megtalálható volt magának a királynőnek a kézírásában a bécsi királyi könyvtárban, egy másik szerint egy imakönyvben leltek rá. Ennél valamivel hihetőbb az az elgondolás, hogy a szernek azok adták ezt a "királyi" háttértörténetet, akik először eladásra kezdték gyártani.

Bárhonnan is származott igazából az Aqua Hungarica, az biztos, hogy több száz éven keresztül kedvelt keveréknek számított. Ezen évek során több mindenre is használták. Egy időben mindent gyógyítónak tartották, máskor erőt adónak és szomorúságot elűzőnek, vagy csak egyszerű kozmetikumnak.
Néhány régi tipp használatáról:
  • 3,75 ml belőle forrásvízben feloldva, hetente egyszer vagy kétszer vették be, reggel evés előtt
  • fájó vagy gyengeségtől szenvedő részeket kentek be vele, vagy az arcot és a végtagokat
  • zsebkendőre rakva és onnan belélegezve, vagy a homlokra hintve fejfájás ellen használták
  • a bele mártott zsebkendővel törölgették az arcukat a papok és a szónokok, hogy megfrissítsék magukat beszéd közben
  • külsőleg alkalmazták húzódások és zúzódások kezelésére
  • a kézben és lábakban fellépő köszvény ellen használták
  • édesítve likőrként itták
  • használták egyszerűen parfümként
Az Afrikából származó, és most Amerikában virágzó mágikus hagyományok még mindig alkalmazzák az Aqua Hungaricát. Szerintük a nők használhatják segítségként, ha erőre van szükségük vagy szépek szeretnének lenni. Védelmező parfümként is viselhető, esetleg széthinthető a házban ugyanezért, vagy hogy a családi ügyekben szerencsét hozzon.

Több receptje is fennmaradt az elmúlt századokból, és természetesen modern változatok is születtek belőle. Az eredeti módszer szerint alkoholba virágos rozmaring-hajtáscsúcsot raktak, ezt érni hagyták, majd desztillálták. Azonban az idők folyamán rengeteg más elkészítési mód is született. Itt csak párat hoznék fel példának (az eredeti mennyiségeket zárójelben írtam a hozzávalók mellé).

Régi recept #1:
450 g rozmaring hajtáscsúcs (3 lbs)
30 g levendulavirág (2 oz)
3,78 l alkohol (1 gallon)
1 l víz (1 quart)
Ezt a keveréket desztilláld.

Régi recept #2:
1 l alkohol (1 quart)
15 ml rozmaringolaj (1/2 oz)
7 g citromhéj és citromfűolaj (1/4 oz)
7 csepp mentaolaj
120 ml alkoholos esszenciája a rózsának és a narancsvirágnak (1/4 pint)
Jól keverd össze a hozzávalókat és kész is.

Régi recept #3:
3,78 l brandy (vagy más tiszta szesz) (1 gallon)
1 maroknyi rozmaring, levendula és mirtusz
Egy maroknyi a növényekből megfelel annyi 30,5 cm (12 inch) hosszú levágott ágnak, ahány elfér egy kézben. Ezeket aztán vágd 2,5 cm (1 inch) nagyságú darabokra, és tedd őket bele a szeszbe. Állítólag ez adja a készíthető legjobb Aqua Hungaricát.

Régi recept #4:
1 l alkohol (1 quart)
1/2 l víz (1/2 pint)
22 ml rozmaringolaj (3/4 oz)
Ezeket csak össze kell keverned, és kész is.

Modern recept #1:
600 g virágos rozmaring-hajtáscsúcs
900 ml etil-alkohol
Ezt tedd egy jól zárható üvegbe, majd rakd ki egy napfényes helyre. Hagyd egy hónapot állni, és naponta rázd meg. Ez idő elmúltával szűrd ki belőle a növényi részeket.

Modern recept #2:
20 csepp citrom illóolaj
20 csepp citromfű illóolaj
20 csepp borsmenta illóolaj
20 csepp rozmaring illóolaj
80 ml etil-alkohol (1/3 csésze)
Keverd össze az illóolajokat egy üvegtálban, majd add hozzá az alkoholt.

Modern recept #3 (kimondottan arclemosónak):
6 rész citromfű
4 rész kamillavirág
4 rész rózsaszirom
3 rész körömvirág (virág)
3 rész fekete nadálytő levél
2 rész bodzavirág
1 rész zsályalevél
1 rész citrom- vagy narancshéj
almaecet vagy vodka
Tedd a növényeket egy steril üvegbe, és töltsd rájuk az ecetet vagy vodkát, épp annyit, hogy ellepjen minden növényi részt. Jól zárd le az üveget, és hagyd állni 2 héttől egy hónapig, egy napos ablakban, minden nap felrázva. Ez idő elteltével szűrd ki a növényeket, és adj minden csészényi kivonat után 120 ml (1/2 csésze) rózsavizet (száraz bőr esetén), vagy ugyanennyi varázsmogyoró kivonatot (zsíros bőrre). Extra illatért még hozzáadhatsz 2 csepp geránium, levendula vagy rózsa illóolajat. Nem kell hűtőben tárolnod. Arctisztítás után használd, de még mielőtt bekrémeznéd azt.


Források:
Thomas F. Branston: The druggist's hand-book of practical receipts
Alvin Wood Chase: Dr. Chase's Family Physician, Farrier, Bee-Keeper, and Second Receipt Book
Denise Alvarado, Doktor Snake: The Voodoo Hoodoo Spellbook
Maguelonne Toussaint-Samat: A History of Food 
Sarah Josepha Hale: The new household receipt book
Johann Beckmann,William Johnston: A history of inventions and discoveries, 2. kötet
Susannah Seton: Simple Pleasures of Friendship: Celebrating the Ones We Love
Brigitte Mars: Beauty by Nature
Robert Huish: The female's friend, and general domestic adviser
The toilet of Flora 
Daniel J. Foley: Herbs for use and for delight: an anthology from the Herbarist, a Punlication of the Herb Society of America
Margaret Roberts: Margaret Roberts' A-Z of herbs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...