2012. március 3., szombat

Vendégíró: Az energia és a rezgés problémája

Már egy pár hónapja álmodoztam arról, hogy milyen jó is volna, ha az én blogomra is rakhatnék fel "guest post"-okat, vagyis bejegyzéseket, amiket nem én, hanem valaki más írt (kevesebb munka nekem la-la). Erre pedig most meg is adódott az alkalom, Mr. V-nek hála, aki volt olyan kedves, és beleegyezett, hogy megosszam Olvasóimmal elgondolkodtató művét.
(Mr. V! Köszike, puszillak!)

Az energia és a rezgés problémája

Napjaink legdivatosabb kifejezései ezek, szinte már minden olyan esetben használjuk őket, amikor nem jut megfelelő szó eszünkbe valamire.

Ez nem helyes. Ezen fogalmak a fizika tárgykörébe tartoznak és pontos definíciójuk van, amely nem alkalmazható bármire. Egy bizonyos állapotú fizikai rendszer energiája azzal a munka-mennyiséggel adható meg, amellyel egy referenciaállapotból, jelen állapotába hozható, jele E, SI mértékegysége Joule [J]. A rezgés a mozgás egy speciális, periodikusan ismétlődő formája, rezgésideje T, frekvenciája f, melynek SI mértékegysége a Hertz [Hz].

Az igénytelen alkalmazás paradoxonokat szül és csak nevetségessé tesz bennünket. Ha a jósnő pénzenergiát küld a televíziókészüléken keresztül (ami már önmagában is abszurdum), akkor illene megadnia, hogy hány Joule-t is adott át, illetve, hogy a négy alapvető energiaforma közül melyikbe tartozik az általa bőkezűen osztogatott áldás. Ugyancsak képtelenség a lakásokat ingával felmérő harmadik generációs mágus nagymester azon kijelentése, hogy negatív rezgéseket érzékel. Egy rezgést jellemző frekvencia megmutatja, hogy a rezgő mozgás adott időegység alatt hányszor ismétlődik. Könnyed átgondolás után adódik a probléma, hogy ez nem lehet negatív szám, csak ha az idő visszafelé halad.

Mi sem vennénk jó néven, ha lopkodnák az elnevezéseinket és a jövő héttől egy matematikai műveletet - például a hatványozást - rontásnak neveznék el.

Tudományos kifejezések helytelen módon és helyen való alkalmazása áltudományos és mint ilyen, hiteltelenné teszi mondanivalónkat! Bár egyszerűbb általános szavakkal lefedni több száz különböző jelenséget, mégis a komoly ember utánajár és megkeresi a megfelelő kifejezést az egyes történésekre.

Természetesen senki korlátozásával nem élhetek és nem is szeretnék ilyen benyomást kelteni, csupán abból a célból osztom meg véleményemet, hogy a szélhámosok által eleve megtépázott hitelünk helyreállításában részt vehessenek azok is, akik jóhiszeműen alkalmazzák ezeket a mosolyfakasztó kifejezéseket. Továbbá elnézést kérek azoktól, akik bizonyos ritka esetekben, tudatosan, vagy véletlenül, helyes kontextusban emlegették őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...