2013. június 29., szombat

A mágia alapjai: varázslatok előírásai



Egy varázslat elvégzésére vonatkozóan bonyolult előírások létezhetnek, mind a mai mágiában, mind a múltbéliben. Ezek a kondíciók lehetnek egyszerűek is (pl. egy gyertyaszín, és egy holdállás), vagy igen bonyolultak (pl. október 31-én, temetőben, éjfélkor, egy halott fiatal férfi sírja mellett, egy arról leszedett növénnyel kell varázsolni). Az előírások betartása a hagyomány szerint befolyással van a mágia sikerességére, vagy hatásának milyenségére, vagy éppen egy kis eltérés az egész munkát hatástalanná teheti, de akár a varázsló életét is veszélyeztetheti (pl. démonok idézése esetén).

Ezeket a kondíciókat öt pontba lehet csoportosítani, melyek a következők:

A varázslat ideje:
  • A nap szakaszai: éjfélkor másfajta varázslatokat kell elvégezni, mint hajnalban, vagy éppen délben.
  • A hét napjainak is mind megvan a maga fontossága a mágiában, így a varázslatok hatására ez is befolyással van.
  • A Hold állása; újhold, növő hold, telihold, vagy fogyó hold – ezek közül mind más-más munkát támogat inkább.
  • Az év bizonyos jeles napjaihoz is vannak előírva kimondottan ekkor elvégzendő varázslatok (pl. napfordulók, napéjegyenlőségek, istenek, szentek nagyobb ünnepnapjai, stb.).
  • Csillagok, bolygók állása: sok varázslatnál meg van szabva, hogy a Holdnak, vagy éppen a Jupiternek melyik csillagjegyben kell tartózkodnia az elvégzésekor, hogy működjön.
  • Érdekességként megjegyezhető, hogy az időzítés kérdését olyan szinten is túlbonyolíthatták, hogy pl. egyes források szerint a hindu mágusoknak bizonyos rítusait csak minden 45. évben lehetett végrehajtani, mivel az élőírások olyan specifikusak voltak hozzájuk.

A varázslat helye:
  • A régi hagyományok szerint mágiát nem lehetett akárhol elvégezni, csak a megfelelő kvalifikációval rendelkező helyeken.
  • A mágia is, csakúgy, mint a különböző vallások, rendelkezik a maga „szent” helyeivel, valsmint a kettő meg is egyezhet egymással (pl. a templomi oltár).
  • Bizonyos helyek azért kapnak kiemelt pozíciót a mágiában, mert vallásos szertartások ott nem hajthatók végre, hiszen tisztátalanoknak számítanak (pl. minden olyan hely, ahol szellemeket, vagy démonokat lehet látni, temetők, nagy fák, keresztutak, mocsarak, stb.).
  • Határokon is gyakran csináltak varázslatokat: falu és vadon találkozásánál, bejáratokban, tűzhelyeken, tetőkön, utakon, ösvényeken, stb.
  • Általános előírásnak számított, hogy ha egy bizonyos személyre vonatkozóan végeznek el egy varázslatot, akkor azt vélt tartózkodási helye (vagy otthona) felé fordulva kell azt végrehajtani.
  • Ha a mágia egy olyan helyen kellett, hogy végrehajtódjon, ami nem rendelkezik a fentiek egyik tulajdonságával sem, akkor a varázsló kört húzott maga köré, ezzel emelve ki munkája színterét a hétköznapiból (persze köröket azért vontak fel más esetekben is).

A varázslat alatt használt eszközök, tárgyak:
  • A mágiában használt tárgyak nem mindennapiak: pontosan meg vannak adva a tulajdonságaik, és általában használat előtt felkészítő rítusokon kell átesniük.
  • Ez a varázslatok egyik legfontosabb része, hisz a mágiában egyaránt fontos az eszközök, hozzávalók tulajdonságainak és pontos használatának az ismerete a konkrét varázsszertartások tudásával.
  • A legtöbb alkalmazott anyag a varázslatban való felhasználására bizonyos vélt, vagy valós belső tulajdonsága révén kvalifikálódik (lásd Varázslatok és reprezentációk). Ám ez önmagában sokszor nem elég: elő szokás írni a beszerzés módját (pl. lopott burgonya), idejét (pl. hajnalban hozott forrásvíz) és a beszerzett anyag pontos minőségét (pl. egy olyan tehén teje, mely teljesen fekete, és teljesen fekete borja is született).
  • A felhasznált növényeket a saját kis rítusuk kíséretében kell begyűjteni, megadott időben (pl. a hajnalban kell leszedni a növényt, mielőtt a harmat megszáradna rajta, kelet felé fordulva, bal kézzel és vas használata nélkül).
  • A mágikus eszközöket bonyolult procedúrák segítségével, adott anyagok felhasználásával, és előírt időpontok betartásával kell elkészíteni (pl. egyes varázspálcákat növő holdkor kell leszedni, egy mogyoróbokorról, egyetlen suhintással, stb.).

A varázslatot végző(k) előkészítő rítusai:
  • A résztvevő(k) a varázslatot megelőzően valamilyen előkészítő rítusokon kell, hogy átessen(ek).
  • Vonatkozhatnak ezek az előírások csak a mágusra, de egy egész családra, vagy közösségre is.
  • Ezek a rítusok állhatnak önmegtartóztatásból, tisztálkodásból, böjtből, egyes ételek elhagyásából, megfelelő ruha viseléséből, vagy épp a ruhák teljes hiányából.
  • Manapság szokás előírni, hogy karórát, vagy mindennapi ékszereket sem viselhet a varázsló (mobiltelefonról nem is beszélve).
  • Mentális elvárás is felmerül a varázslat résztvevői felé: hittel kell rendelkezni a sikerről és a szertartás működéséről, illetve az egész rítust teljes komolysággal kell végezni.

Kilépési, vagy lezárási rítusok:
  • Minden mágikus munkát le kell valamilyen formában zárni, hogy limitálva legyenek a varázslat hatásai egyedül a kívánt eredményre, illetve, hogy az azt végzők immunitását biztosítsák az esetleges mellékhatások ellen.
  • Használat után az eszközöket megfelelően kell elhelyezni: bizonyos dolgokat el kell pusztítani (tűzbe vetni, elásni), másokat az áldozat közelében elhelyezni, de van, amit napfény nem érhet, stb.
  • A résztvevőknek sokszor úgy kell elhagyni a helyet, hogy nem néznek hátra.
  • Az embereknek sokszor meg kell fürödniük munka után.
  • Modern vonatkozásban a „leföldelés” gyakorlata is erre vezethető vissza, de a wicca varázsszöveg végén elhangzó „As ye harm none, so mote it be” („Ha senkinek nem árt, úgy legyen”) is ide sorolható.


Marcel Mauss A General Theory of Magic c. könyve alapján

5 megjegyzés:

  1. Jó hogy rátaláltam erre a blogra, érdekel a mágia és tetszik a blogod. :) Konkrét varázslatokat hol találhatok? Valami jó könyvet tudnál ajánlani?Gyakorlati könyvet.(rituálék ráolvasások ilyesmik.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy írásaim hasznodra lehetnek! :)
      Konkrét varázslatok vannak itt a blogomon is, és a Grimoire oldalon meg is lelheted őket (a biztonság kedvéért: http://erdeivarazslatok.blogspot.hu/p/grimoire.html).
      Könyvajánlással pedig kicsit bajban vagyok. Mert az vele a helyzet, hogy általában a populáris mágiagyakorlók között nem azok számítanak "jó" mágiával foglalkozó könyveknek, mint amik én számomra. Így megkérdezném, hogy a mágiának mégis melyik formája érdekel? Azton túl, hogy gyakorlati. :)

      Üdv: Virág

      Törlés
  2. Köszönöm a válaszodat.:)
    Mindenféle érdekel amiben varázslatok vannak, vagy olyan is, ami nem olyan populáris és neked bevált.Az egyiptomi mágia is érdekel.
    Igen amit belinkeltél már olvasgattam.Köszi!
    Üdv Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, akkor itt egy lista, amit érdemes lehet átböngészni:
      Hans Dieter Betz (szerk.): The Greek Magical Papyri in Translation
      John G. Gager: Curse Tablets and Binding Spells from the Ancient World
      Heorg Luck: Arcana Mundi: Magic and the Occult in the Greek and Roman Worlds
      Richard Kieckhefer: Forbidden Rites: A Necromancer's Manual of the Fifteenth Century
      Claire Fanger: Conjuring Spirits: Texts and Traditions of Medeival Ritual Magic
      Marcel Mauss: General Theory of Magic
      Robin Artisson: The Horn of Evenwood
      Kákosy László: Varázslás az ókori Egyiptomban
      E. A. Wallis Budge: Egyptian Magic
      Pócs Éva: Magyar ráolvasások I, II

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...